Zima już chyba pożegnała nas na dobre. Wreszcie możemy odstawić tłuste, rozgrzewające potrawy, by w pełni sycić się smakami wiosny i lata. Czas na sałatki, surowe warzywa, sezonowe dodatki. Bezglutenową wiosnę zaczynamy bezglutenową sałatką z quinoa. Na warsztatach Bezglutenowej mamy w Galerii Leszno ze smakiem testowały ją bezglutenowe dzieci, ale i dorośli. Ta sałatka ma jeszcze jedną zaletę: możemy dowolnie zamieniać składniki, w zależności od produktów dopuszczalnych w diecie.
Buraka ugotuj w całości lub upiecz w skórce przez około 1,5-2 godziny (owiń buraka papierem do pieczenia lub folią aluminiową – najlepiej od razu upiec kilka buraków, przydadzą się do innych potraw). Ser pokrój na kawałki. Pestki dyni upraż na suchej patelni na małym ogniu. Ziarno quinoa wypłucz, wrzuć do garnka z zimną wodą. Gotuj pod przykryciem około 10 minut – do wchłonięcia wody. Odsącz i ostudź. Ostudzonego buraka pokrój w kostkę, pokrój drobno pora i ogórka kiszonego. Połącz składniki, posyp prażonymi pestkami dyni i orzechami. Dopraw ulubioną oliwą, solą i pieprzem. Wyrazistego smaku doda sałatce również natka pietruszki lub kiełki rzeżuchy. Spróbujcie również udekorować bezglutenową sałatkę z quinoa wędzonym boczkiem bezglutenowym, podsmażonym na patelni.
Quinoa, zwana komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim jest pseudozbożem. Dla osób na diecie bezglutenowej najważniejsze jest, iż komosa ryżowa to produkt bezglutenowy. Do diety bezglutenowej warto ją włączyć jeszcze z innych powodów. (*) Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Quinoa ma lekko słodkawy smak, w związku z tym nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów.
W mojej bezglutenowej kuchni quinoa gości na talerzach kilka razy w miesiącu. Jest węglowodanem i świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, ale i do mięs z sosem, do zagęszczenia kotletów (to dobry sposób na przemycenie komosy w diecie bezglutenowych dzieci). Zastąpi kaszę, ryż, kluski czy makarony. Z kolei prażone ziarna (prażymy je przez kilka minut na suchej patelni) można dodać np. do jogurtu lub do posypać nimi kanapki.
Quinoa nie jest tanim produktem. W diecie bezglutenowej nie jest niezbędna i z powodzeniem możemy zastępować ją np. kaszą jaglaną – również w przepisie na tę sałatkę z quinoa. Jeśli jednak szukacie urozmaicenia, śmiało sięgajcie po komosę.
(*) Źródło: www.poradnikzdrowie.pl
KOMENTARZE