Ciekawe wykłady, nowi producenci, pyszne degustacje i niekończące się rozmowy przy kawie i smakołykach – tak przebiegał w sobotę, 3 czerwca 2017 r. XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie. Do stolicy dotarły z całej Polski dziesiątki osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Dla wielu to coroczne, bezglutenowe święto. 

Znakomite wykłady o celiakii i diecie bezglutenowej

Spotkanie zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Na XII Międzynarodowy Dzień Celiakii zaproszono uznanych specjalistów od celiakii i diety bezglutenowej. Dużym zainteresowaniem cieszył się wykład „Meandry diety bezglutenowej” – dr inż. Joanna Rachtan-Janickiej z SGGW, która mówiła m. in. o glutenie w jabłkach (nieobecnym zresztą) o glutenie w kosmetykach, o glutenie w chipsach. Wielu rodziców dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej czekało na interesujący wykład: „Szczepienia, immunoterapia i monitorowanie celiakii”,  który wygłosiła dr n. med. Katarzyna Kondej-Muszyńska z UDSK z Białegostoku. Pani doktor mówiła m. in. o tym, że dzieci z celiakią trzeba badać co roku pod kątem różnych niedoborów i ewentualnych chorób współistniejących. W kwestii szczepień pani doktor podkreśliła, że dzieci z celiakią szczepi się zgodnie z kalendarzem szczepień i uzyskuje się prawidłową odpowiedź organizmu. Ale są pewne wyjątki. O szczepieniach dzieci i dorosłych z celiakią Bezglutenowa Mama przygotowała osobny wpis, podobnie jak  o szczepionce, dzięki której można wyleczyć się z celiakii… Kolejnym, niezwykle cenną prezentację wygłosił prof. dr hab. n.med. Tomasz Konopka z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu: „Zmiany w jamie ustnej w przebiegu celiakii”. Mowa była m. in. o tym, że hipoplazja szkliwa zębowego może być jedynym objawem celiakii i może występować nawet po wprowadzeniu diety bezglutenowej. W programie wykładów znalazły się również: „Jak świadomie żyć z celiakią?” – wygłoszony przez przedstawiciela EUROIMMUN POLSKA oraz „Mikrobiota jelitowa w zdrowiu i w celiakii” autorstwa przedstawiciela SanProbi (producent probiotyków wspierających leczenie celiakii). Bliski sercu wielu słuchaczy był wykład „Gluten FREE – wolność czy ograniczenie?” – Pauliny Sabak-Huzior z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, która opowiedziała o codzienności osób na diecie.

Wykłady były bardzo merytoryczne, przedstawione przystępnym językiem i bardzo przydatne uczestnikom XII Międzynarodowego Dnia Celiakii. 

Pyszne degustacje

W dniu celiakii wzięły również udział firmy produkujące żywność bezglutenową. Producenci przygotowali wiele smakołyków. Glutenex częstował gości m. in. znakomitymi herbatnikami (na maśle, bez skrobi pszennej bezglutenowej), bezglutenowymi michaszkami, ptasim mleczkiem i chrupkami w czekoladzie. Balviten serwował m. in. zapiekanki na świeżych bagietkach bezglutenowych (dzieci na diecie bezglutenowej były zachwycone), kanapkami z serem i warzywami, bezglutenowymi paluszkami, ciasteczkami bezglutenowymi z żurawiną. Firma Dr Schaer oferowała m. in. miękki chleb bezglutenowy, muffinki czekoladowe, bezglutenowe ciasteczka, markizy i wafelki. Bezglutenowa Piekarnia PUTKA z Warszawy zachwyciła uczestników imprezy jagodziankami bezglutenowymi, kilkoma rodzajami chleba bezglutenowego, ciastami i kruchymi ciasteczkami bezglutenowymi. Bezglutenowa piekarnia Zdrowa Micha z Białegostoku urzekła osoby na diecie bezglutenowej, a jednocześnie na innych dietach eliminacyjnych, zwracających uwagę na skład żywności. Zdrowa Micha serwowała bowiem produkty wykonane ręcznie, wyłącznie z naturalnych składników, często bez cukru, jaj i mleka. Osoby odwiedzające stoisko Zdrowej Michy chwaliły doskonały chleb bezglutenowy gryczany, znakomite pieguski bezglutenowe, ciasto z orzechami czy ciasto z czerwonej fasoli. Na stoisku bezglutenowej piekarni HERT z Wrocławia można było objadać się bezglutenowym brownie, babką piaskową bezglutenową, kilkoma rodzajami świeżego chleba bezglutenowego czy muffinkami. Osoby spoza Warszawy, Białegostoku czy Wrocławia ucieszył fakt, że wyroby bezglutenowej piekarni Hert, bezglutenowej piekarni Zdrowa Micha i bezglutenowej piekarni PUTKA można już kupować przez internet. 

Stoisko firmy LightBox prezentowało całodzienne lunchboxy dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej, z kolei producent Sotelli promował różne rodzaje swoich bezglutenowych makaronów. Wszyscy uczestnicy XII Międzynarodowego Dnia Celiakii mieli możliwość spróbować tego bezglutenowego makaronu – serwowano nam bowiem spaghetti. 

Program dla dzieci i pokazy

Organizatorzy przygotowali również bezglutenowy dzień dziecka. W programie były spektakl teatralny, pokaz kulinarny bezglutenowej blogerki Weroniki Madejskiej, paczki z upominkami, gry, zabawy i konkursy, a także pokaz magii. Dorośli z kolei mogli obejrzeć pokaz kulinarny Joli Słomy i Mirka Trymbulaka oraz pokaz bezglutenowej kuchni molekularnej. 

Najcenniejsze spotkania

Niekwestionowanym walorem XII Międzynarodowego Dnia Celiakii w Warszawie były nasze spotkania. Dzieci i dorośli na diecie bezglutenowej mogli się wspólnie bawić, degustować smakołyki, wymieniać nowinkami ze sklepów, historiami choroby, przepisami i codziennymi radościami czy bolączkami. Bezcenny był widok dzieci, biegających między stoiskami i częstujących się wszystkim, na co miały ochotę. Wiele dzieci na diecie bezglutenowej zawarło znajomości i przyjaźnie, umawiały się na kolejne spotkania. Wszyscy mogliśmy ze sobą pobyć w miłej atmosferze, w przyjaznym gronie. Przemiłe było zobaczyć w realu osoby, dotąd znane Bezglutenowej Mamie tylko z Facebooka czy bloga. Były wspólne zdjęcia, krótsze i dłuższe rozmowy. Było po prostu tak, jak na pikniku być powinno: wesoło, smacznie i ciekawie. Zatem – do zobaczenia na I. Wielkopolskim Dniu Diety Bezglutenowej w Lesznie 10 czerwca (zapisy już się kończą) i za rok w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Zielonej Górze, Katowicach i wielu innych miastach.

Galeria zdjęć

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!