Blog

27

W bezglutenowej kuchni nie używam mąki ziemniaczanej

30/07/2014

W bezglutenowej kuchni nie używam mąki ziemniaczanej

30/07/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Skrobia ziemniaczana z natury jest bezglutenowa i zazwyczaj jest produkowana w zakładach zajmujących się wyłącznie przetwórstwem ziemniaków. Jednakże nie wiemy, w jakich warunkach papierowe torebki  z mąką są transportowane do sklepów. A tam  – niemal zawsze stoją w sąsiedztwie wyrobów glutenowych… Profesor Hanna Gregorek w rozmowie z Bezglutenową Mamą wyjaśnia, czy celiacy bez obaw mogą jeść skrobię ziemniaczaną.

Rozmowa została przeprowadzona w 2014 r. Jakiś czas później w Polsce weszły w życie unijne przepisy dotyczące znakowania żywności i producenci zaczęli w praktyce wprowadzać politykę alergenną i rzetelnie oznaczać możliwą obecność glutenu. Dlatego nauczyłam się czytać etykiety i nabrałam zaufania do producentów. Wiem, która mąka ziemniaczana jest bezglutenowa i stosuję ją w swojej kuchni.

 

maka ziemniaczana Lidl (3)Bezglutenowa Mama: – Pani profesor, no właśnie: czy skrobia ziemniaczana jest bezpieczna dla osób na diecie bezglutenowej?

Prof. dr hab. n. farm. Hanna Gregorek z Zakładu Mikrobiologii i Immunologii Klinicznej i Pracowni Diagnostyki Klinicznej Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie: Mąka ziemniaczana jest z natury bezglutenowa. Jednakże jest pakowana w papierowe torebki, a to może stwarzać pewne ryzyko podczas transportu i ekspozycji w sklepach.

 

 

maka ziemniaczana Inter Galeria Leszno (1)BM: O jakim ryzyku mówi pani profesor?

HG: Papierowa torebka z mąką ziemniaczaną może się czasem przedrzeć, może dojść do mikrouszkodzeń opakowaniu. Jeśli skrobia ziemniaczana jest transportowana do sklepów samochodem wraz z mąkami pszennymi czy żytnimi, to nie jest wykluczone, że gluten przedostanie się do wnętrza torebek ze skrobią. Wiele do życzenia pozostawia również ekspozycja skrobi ziemniaczanej w handlu.

 

 

maka ziemniaczana Carrefour (1)BM: Chodzi o to, że mąka ziemniaczana najczęściej stoi na półce w sąsiedztwie mąki pszennej, żytniej lub przy kaszce mannie albo płatkach owsianych? Taki widok to praktycznie codzienność w sklepach osiedlowych i marketach. Gluten fruwa więc dookoła naszej bezglutenowej skrobi ziemniaczanej…

HG: I wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo zanieczyszczenia mąki ziemniaczanej glutenem. To są więc tak zwane zanieczyszczenia wtórne, na które osoby z celiakią powinny być szczególnie wyczulone.

 

maka ziemniaczana BiedronkaBM: – W jednym tylko markecie spotkałam się z wyraźnym oddzieleniem skrobi ziemniaczane od glutenowych produktów.  Byłoby idealnie, gdyby  podobne praktyki stosowały wszystkie markety tej sieci, jak i innych dyskontów, sklepów, hipermarketów. Najczęściej jednak mąka ziemniaczana leży w pyle pszenicy, żyta, owsa.

HG: – Nie pozostaje wam nic innego, jak rozmawiać o tym z kierownikami sklepów.

 

 

 

maka ziemniaczana Inter Galeria Leszno (5) Do niedawna żaden polski producent nie zdecydował się na oznaczenie skrobi znakiem przekreślonego kłosa, żadna polska bezglutenowa firma nie wprowadziła też tej skrobi do swojej oferty. A szkoda. W 2020 r. skrobia ziemniaczana marki Trzemeszno zyskała oznaczenie „produkt bezglutenowy” i jest oznaczana znaczkiem przekreślonego kłosa. 

 

Przygotowując artykuł o mące ziemniaczanej rozmawiałam z jej producentami. Wszyscy zapewniali, iż ich skrobia jest gluten free.

Nie badamy skrobi ziemniaczanej na obecność glutenu, ale w zakładzie przetwarzamy wyłącznie ziemniaki – podkreśla w rozmowie z Bezglutenową Mamą Iwona Świątek z Przedsiębiorstwa Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno.Produkujemy mąkę ziemniaczaną m. in. dla sieci: Auchan, Carrefour, Kaufland i Biedronki.

 

Produkujemy skrobię ziemniaczaną m. in. dla sieci Lidl. Pakujemy mąkę w ich opakowania. Lidl odbiera je od nas własnym transportem. Nie wiem, czy w tych samochodach jest przewożona jednocześnie mąka pszenna lub żytnia i czy dochodzi do kontaktu skrobi ziemniaczanej z mąkami glutenowymi – przyznaje Grażyna Winiarska z działu kontroli jakości Nowamyl w Łobzie.

 

skrobia kukurydziana (1) Od kilku lat producenci w Polsce stosują już unijne przepisy dotyczące oznaczania alergenów na etykiecie. Najbardziej ufam dużym i znanym producentom, którzy  w trosce o bezpieczeństwo osób z celiakią dobrowolnie zaznaczają ewentualną obecność glutenu w mące ziemniaczanej. Robi tak m. in. marka Kupiec. Oznacza na etykiecie, że mąka ziemniaczana może zawierać gluten. I mąki ziemniaczanej tej marki nie kupujemy. Z kolei marka Janex, obecna m. in. w POLOmarkecie, nie ostrzega przed obecnością glutenu w swojej mące ziemniaczanej, mimo że w tym samym zakładzie jest paczkowana mąka pszenna, żytnia, kasza manna itd. Dlatego mąki ziemniaczanej marki Janex też nie kupuję.

W dyskontach i wielu marketach (Lidl, Netto, Biedronka) mąka ziemniaczana zazwyczaj jest ustawiona w kartoniku zbiorczym, a nie bezpośrednio na półce. Często jest też ustawiana na górnych regałach, a mąka pszenna, żytnia, bułka tarta czy kaszka manna stoją niżej. Na dodatek dyskonty te dobrze oznaczają ewentualne alergeny. W Lidlu, Biedronce i Netto kupuję zatem mąkę ziemniaczaną (przed zakupem zawsze sprawdzam, czy na etykiecie pojawiło się ostrzeżenie przed glutenem)

 Jakie są ceny skrobi ziemniaczanej w sklepach?  Wahają się od 2,19 zł za pół kilograma aż do 6,69 za kg. Ile natomiast kosztuje bezglutenowa skrobia kukurydziana? Glutenex oferuje pół kilograma za 4,62 zł, Balviten – za 5,79 zł, a Bezgluten – za 5,89 zł. Kosztuje drożej, niż ziemniaczana.

O, zapomniałabym, na rynku jest dostępna bezglutenowa mąka ziemniaczana BIO. Oferuje ją firma Bauck Hof – za 250 g trzeba zapłacić niemal 10 zł.

A jak jest w Waszej kuchni? Zwracacie uwagę na ewentualne zanieczyszczenia skrobi ziemniaczanej, które mogą powstawać w sklepach?

 

Prof. dr hab. n. farm. Hanna Gregorek  od kilkudziesięciu lat zajmuje się badaniem zawartości glutenu w produktach spożywczych.

KOMENTARZE (27)

Paweł 27/03/2021 23:48
gluten nie wchłania się i nie robi krzywdy jeśli jest jedzony z białkami mleka skutecznie blokującymi jego wchłanianie. Naleśniki, makaron i pierogi z serem lub śmietaną tak, z pomidorami lub dźemem nie. Oto tajemnica życia w zgodzie z glutenem - dyscyplina dodawania śmietany do zbóż.
Bezglutenowa Mama 28/03/2021 10:31
Wiesz, ta kontrowersyjna teoria się nie obroni w przypadku osób z celiakią. Osoby z celiakią nie mogą jeść glutenu ani samego, ani z nabiałem :) Howgh.
Paula 22/12/2017 20:36
Obecnie dostępne są foliowe opakowania skrobi/mąki ziemniaczanej
Paula 22/12/2017 20:33
Obecnie są foliowe opakowania skrobi/mąki ziemniaczanej
Elik 08/12/2017 18:08
Tak zachwalacie skrobię kukurydzianą, jakbyście miały udziały w jej sprzedaży, ale zapominacie, że polskie ziemniaki nie są genetycznie modyfikowane a kukurydza owszem. Jej szkodliwość jest już udowodniona, ale skutki uboczne będą nieodwracalne i ujawnią się dopiero po latach. Nie wiem czy to dobry wybór taki zamiennik. Może lepiej poszukać czegoś mniej szkodliwego?
R 24/06/2017 22:15
A to, ze unikasz problemu przypadkowego zanieczyszczenia(czego dotyczy artykul), opakowanie czyscisz, a w srodku masz czysta make ziemniaczana.
Ewa 22/05/2017 23:58
Jeśli ktoś ma znajomą/ego w Danii, to poproście, aby przywieźli Wam mąkę ziemniaczaną. Dostępna głównie w foliowym opakowaniu.
Bezglutenowa Mama 23/05/2017 10:09
Ewo, czy mąka z Danii ma jakieś szczególne walory lub cenę? Jestem ciekawa, dlaczego ją polecasz.
Dorq 06/12/2015 10:25
A ja proszę o pomoc. Kupiłam m&m sy i w składzie jest napisane skrobia. Mogę to jeść? Bo niby nie.można skrobi modyfikowane, tu jest tylko opisane skrobia.
Elik 08/12/2017 18:05
Sformułowanie modyfikowana w przypadku skrobi nie ma nic wspólnego z organizmami modyfikowanymi genetycznie! Słowo to jest w tym wypadku synonimem słowa zmieniona pod wpływem czynników chemicznych, fizycznych lub enzymatycznych. Warto zwrócić uwagę, że skrobia modyfikowana to nie jest żaden konkretny związek chemiczny – zależnie od pochodzenia skrobi, rodzaju zastosowanej obróbki oraz stopnia jej zaawansowania pod tym pojęciem kryją się potencjalnie setki różnych składników.
admin 07/12/2015 21:29
Odpowiem linkiem : http://bm.wysylaj.pl/mms-dla-mnie-nie-jest-bezglutenowe/
anuuula1 16/10/2015 11:16
Witam, proszę o radę w następującej kwestii, przed ciążą i w czasie ciąży lekarz zalecił mi stosowanie diety bezglutenowej, jednak dodał, że nie musi być ona bardzo restrykcyjna. Na wizycie u doktora nie za dużo wiedziałam o zasadach diety bezglutenowej, dlatego Was proszę o radę czy w moim przypadku używanie produktów, które ze swej natury są bezglutenowe będzie Ok? (mąka ziemniaczana, ryżowa itd), czy też powinnam tylko i wyłącznie kupować produkty z przekreślonym kłosem? i co z produktami na których widnieje napis, że mogą zawierać śladowe ilości glutenu, np. przyprawy itd.
Bezglutenowa Mama 16/10/2015 11:33
Czy wiesz, na jakiej podstawie lekarz zalecił Ci dietę bezglutenową? Czy stwierdził alergię czy ma podejrzenie celiakii? Odpowiedź na Twoje pytanie nie jest prosta. Bo przejście na dietę bg bez diagnozy nie jest zalecane - jeśli lekarz podejrzewa u Ciebie jakąś chorobę związaną z glutenem, należy ją zdiagnozować przed wprowadzeniem diety. Jeśli teraz wprowadzisz dietę, trudniej będzie zbadać np. ewentualne przeciwciała związane z celiakią. Jeśli po prostu masz unikać glutenu, to możesz jeść produkty naturalnie bezglutenowe, np. zwykłą mąkę ziemniaczaną, gryczana itp. - nie musisz unikać produktów mogących zawierać śladowe ilości glutenu.
anuuula1 16/10/2015 12:07
Dziękuje za błyskawiczną odpowiedź. Nie umiem za bardzo wytłumaczyć co mi dolega, wykonywałam szereg badań, mój problem związany jest z mutacją genu MTHFR, niewiele na ten temat piszą w internecie, więc polegam na wiedzy doktora, bo tylko to mi pozostaje. Doktor nic nie wspominał o podejrzeniu nietolerancji glutenu czy celakii.
Bezglutenowa Mama 18/10/2015 10:53
Faktycznie niewiele jest informacji na ten temat w internecie. Przy okazji zapytaj lekarza, czy masz wyeliminować gluten ściśle, czy tylko go unikać. Skoro zalecił taką dietę, to powinien wiedzieć, na ile ważne jest jej ścisłe przestrzeganie.
gaga 15/05/2015 07:45
Nie pisze się "ze mąką", tylko "z mąką" redakcjo.
Bezglutenowa Mama 15/05/2015 08:14
Dziękuję za wnikliwą lekturę i spostrzegawczość. Korekta nie wychwyciła tej literówki, ale dobrze, że możemy liczyć na internautów :)
Towaroznawca 08/12/2014 00:39
Mąka ziemniaczana jest produkowana w zakładach ziemniaczanych, gdzie nie ma przemiału zbóż, nie ma możliwości zanieczyszczenia glutenem !! Natomiast w mieszankach do wypieku ciast jest dziwny twór tzn. mąka pszenna bezglutenowa??? nie da się usunąć w 100 % glutenu z mąki pszennej. A i mąka kukurydziana- może już być produkowana w młynach obok mąki pszennej i tam łatwiej o zanieczyszczenia wtórne. A w sklepie, markecie?? - "lata" więcej kurzu niż glutenu :)
Monajkaa 04/05/2017 19:24
Nie mąka pszenna bezglutenowa a skrobia pszenna bezglutenowa. to dwie różne rzeczy. Poza tym firma Bezgluten ma w swojej ofercie skrobie pszenna bezglutenową ze znaczkiem w sprzedaży.
Bezglutenowa Mama 04/05/2017 22:41
Taką skrobię pszenną bezglutenową w ofercie ma też Glutenex.
Bezglutenowa Mama 08/12/2014 09:49
Oczywiście - potwierdzamy w rozmowie z panią profesor, że mąka ziemniaczana sama w sobie jest bezpieczna. Groźne są zanieczyszczenia w sklepach.... A skrobi pszennej bezglutenowej też nie lubię, choć zdaniem specjalistów udaje się z niej usuwać gluten do bezpiecznego dla celiaków, minimalnego poziomu.
Marta Bezglutenowa Mama 21/09/2014 14:27
Ładnie to nazwałaś: ekologiczny gluten tak samo szkodzi.... To prawda. Mąka ziemniaczana z Biedronki jest OK, ale zdarza się w niektórych dyskontach, że stoi przy mące pszennej. Wtedy nie kupiłabym jej. A płukanie opakowań to znakomity sposób.
Ilona 20/09/2014 18:26
Ja uzywam skrobi ziemniaczanei z Biedronki o wdziecznej nazwie Grula. Jak dotychczas nic się nie wydarzyło złego. Jednak mam zwyczaj wycierania i płukania wszystkiego (jesli się da), co leżało na półce w sklepie z glutenowymi produktami. Często bezglutki sąsiadują z ekologicznymi produktami. Niestety ekologiczny gluten tak samo szkodzi....Jak na razie metoda skuteczna!
Justyna 31/07/2014 09:00
Ja myślę, że mąki z lidla i biedronki można spokojnie używać - nawet na zdjęciach widać, że jest w kartonach, które zresztą są rozpakowywane bezpośrednio przed ekspozycją.
Marta Bezglutenowa Mama 03/08/2014 22:01
Zdjęcia są zrobione w konkretnych marketach, więc mnie trudno jednoznacznie ocenić, który market jest zupełnie w porządku wobec celiaków. Może warto kierować się każdym razem właśnie ekspozycją? Jeśli skrobia stoi w kartonie, bez kontaktu z glutenem, to OK, a jeśli fruwają wokół niej pyły, to lepiej sobie odpuścić...
Anula80 31/07/2014 07:40
Ostatnio też wolę używać skrobi kukurydzianej, akurat mam Balvitenu. Te zanieczyszczenia są już normalną plagą :( Mąki najczęściej zamawiam w sklepach internetowych, które sprzedają wyłącznie żywność bezglutenową
Marta Bezglutenowa Mama 03/08/2014 21:59
Tak, te zanieczyszczenia sprawiają nam wiele kłopotu....
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się