Nie macie czasem dość sosu bolońskiego z makaronem? U nas w takich chwilach sprawdza się bezglutenowa tortilla po bolońsku. Jest sycąca i pożywna, na dodatek pełna wartościowego białka i włoskich smaków. Dla bezglutenowych dzieci tortilla będzie zdrowym fastfoodem, znanym z ulicznych knajpek i budek.
Wymieszaj w misce mąkę, sól, jajko, olej i mleko. Ma powstać półpłynne ciasto naleśnikowe. Rozgrzej patelnię i wlej łyżkę oleju. Wlewaj porcjami cienkie porcje ciasta i smaż na złocisty kolor.
Po usmażeniu nałóż na tortille gęsty, gorący sos: porcję sosu ułóż na ¼ części tortilli i zwiń ją w trójkąt: na pół i ponownie na pół. Możesz też nałożyć sos wzdłuż tortilli, a następnie zwinąć ją w rulon. Podawaj gorące danie z dużą porcją ulubionych warzyw.
Usmaż mięso, przyprawiając je tymiankiem, kurkumą, solą i pieprzem. Na osobnej patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj je do mięsa wraz z koncentratem, startą marchewką, selerem i pietruszką. Dopraw bazylią, solą i pieprzem. Duś kilka minut, ma powstać gęsty sos mięsny. Gdy masz czas, zamiast koncentratu możesz użyć świeżych pomidorów obranych ze skórki lub pomidorów z puszki. Dojrzałe pomidory zalej wrzątkiem na kilkanaście sekund, następnie zanurz je w zimnej wodzie i obierz. Pokrój na kawałki i dodaj do usmażonego mięsa.
W naszym bezglutenowym domu tortilla z sosem bolońskim jest dość młodym wynalazkiem, ale od razu podbiła wszystkie serca. Najbardziej lubię przygotować sos ze świeżych pomidorów bez skórki, ale zimą częściej korzystam z koncentratu pomidorowego lub z pomidorów z puszki. Wszystko doprawiam dużymi listkami bazylii – świeżymi lub mrożonymi. Pachnie bosko i włosko, wygląda niecodziennie, a smakuje wybornie :).
KOMENTARZE