Blog

18

Szybkie pączki bezglutenowe

02/02/2015

Szybkie pączki bezglutenowe

02/02/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Zbliża się tłusty czwartek (12 II), a więc pączkowe i faworkowe szaleństwo! – A czy są pączki bezglutenowe? – zdziwią się może rodzice nowo zdiagnozowanych dzieci na diecie bezglutenowej. Odpowiadam z uśmiechem: – Są w sklepie internetowym, ale łatwo wyczarujemy je w swoje kuchni. Kto podejmuje próbę?  Ważne: bezglutenowe pączki w sprzedaży wysyłkowej ma piekarnia Putka Bez Glutenu KLIK.  

UWAGA: oto inny przepis na równie pyszne, tradycyjne pączki bezglutenowe nadziewane marmoladą  KLIKNIJ TUTAJ.

 

Składniki: 

– 250 g ugotowanych ziemniaków;

– 250 g bezglutenowej mąki do wypieków drożdżowych
np. Mix B Schär

– 1 jajko

– 40 g masła

– 3-4 łyżki cukru

– 20 g świeżych drożdży

– 1 łyżka soku z cytryny

– skórka z cytryny

– 2 łyżki spirytusu

– ¼ szklanki mleka

– szczypta soli

– cukier puder do posypania

-2 l tłuszczu do smażenia

 

DSC00640Bezglutenową mąkę wymieszałam  z solą. Mleko podgrzałam z masłem i cukrem, przestudziłam, do letniego dodałam drożdże i dokładnie rozmieszałam.

Do zmielonych ziemniaków dodałam suche składniki, mleko z drożdżami, spirytus, sok i skórkę z cytryny, wbiłam jaja (wcześniej umyte – taki nawyk: moja babcia tak robiła, moja mama … ;) ).

 

 

W garnku rozgrzałam olej. Wyrobiłam ciasto – nie za długo. Na stolnicy rozwałkowałam  ciasto na grubość 1,5 cm i wykrawałam malutką szklanką krążki.

Smażyłam od razu po wykrojeniu ostatniego krążka. Gdy zbrązowiały z jednej strony, przewracałam na drugą stronę. Po usmażeniu osączyłam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypałam cukrem pudrem.

 

 

Dodatek ziemniaków sprawia, że szybkie pączki bezglutenowe tak szybko nie wysychają. Poza tym ziemniaki są warzywem :), a dzięki ich dodatkowi dodamy mniej bezglutenowej mąki. Wyjdzie taniej i zdrowiej….

Dodatek spirytusu sprawi, że pączki w czasie smażenia wchłoną mniej oleju podczas smażenia.

 

Sam spirytus ulatnia się podczas smażenia i nie ma go już w pączkach. Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą. Zamiast soku z cytryny można dodać sok jabłkowy. Skórkę z cytryny można zastąpić paroma kroplami aromatu.

Te bezglutenowe pączki można usmażyć parę dni przed tłustym czwartkiem i zamrozić (bez posypki). 12 lutego (w 2015 r. tego dnia przypada święto łasuchów) wystarczy wyjąć je z zamrażarki i odpiec chwilę w piekarniku.  Będą idealne do przedszkola, szkoły i do pracy.

 

 

Mam jeszcze kilka przepisów na pączki i wszystkie zaprezentuję w najbliższych dniach (w tym pączki na bezglutenowym proszku do pieczenia) – jeden z nich tutaj.

Gdyby się jednak zdarzyło, że nie macie czasu lub możliwości, by upiec bezglutenowe pączki, wystarczy je kupić. Są w sprzedaży m. in. w piekarniach internetowych  Putka Bez Glutenu (bez laktozy, skrobi pszennej, oleju palmowego) i Bezglutenowy Hert. 

UWAGA: nie ryzykowałabym z kupnem pączków „bezglutenowych” w sklepach, pochodzących ze zwykłych piekarni. Takie pączki na pewno nie są bezglutenowe!

 

 

KOMENTARZE (18)

Agata 15/02/2023 19:18
Czy tych ziemniaków ma być 250 gram surowych czy po ugotowaniu?
Bezglutenowa Mama 15/02/2023 20:38
Po ugotowaniu :)
OLA 01/02/2023 08:15
WITAM, CZYTAM W KOMENTARZACH O AMARANTUSIE, A W PRZEPISIE NIC O NIM NIE MA. NIE ROZUMIEM O CO TU CHODZI?
Bezglutenowa Mama 05/02/2023 20:57
bo amarantus był w pierwszej wersji przepisu , teraz już go nie dajemy, dzieki czemu przepis jest łatwiejszy, a wszystko jeszcze pyszniejsze :)
Joanna 10/02/2021 18:49
Witam. Czytam ten przepis dziesiąty raz i nie widzę w składzie amarantusa to o co chodzi z tym amarantusem?
Bezglutenowa Mama 05/02/2023 20:56
amarantus był w pierwszej wersji przepisu, 9 lat temu :)
Paulina 24/01/2021 09:28
Witam, czy w tym przepisie ciasto nie wyrasta?
Bezglutenowa Mama 24/01/2021 09:50
Nie wyrasta :)
Anna 04/02/2018 15:37
Witam. Czy można użyć suchych drożdży, a jeśli tak to ile?
Bezglutenowa Mama 04/02/2018 21:06
Cześć Aniu, śmiało możesz zastąpić świeże drożdże suszonymi. W tym przypadku: opakowanie czyli 7 g drożdży suszonych bez zawartości glutenu (np. Oetker). Powodzenia!
aga 08/07/2017 01:32
Wiatam,mam pytanie czy amaramtus ma byc ten nadmuchiwany (cis jak popkorn) czy oryginalny suchy (jak kasza). Dziekuje za przepis i pozdrawiam, Agnieszka
Bezglutenowa Mama 09/07/2017 06:44
Nadmuchiwany :)
Ilona 14/02/2015 19:57
Pączki zostały upieczone i zjedzone. Nadziałam je konfiturą z czarnej porzeczki i z figi. Na drugi dzień również były smaczne, przypominały pączki robione kiedyś przez moją Babcię.Gabrysia zabrała "najpyszniejsze" pączki do przedszkola a Kasia powiedziała, że są fantastyczne, pomimo tego, że jadła je właśnie drugiego dnia, dodam, że nigdy za glutenowymi nie przepadała. To duży sukces!
Bezglutenowa Mama 18/02/2015 23:35
Rewelacja! To najlepszy dowód na to, że bezglutenowe jets dobre :)
Ilona 10/02/2015 22:57
A można do tych pączków włożyć nadzienie, jakieś powidła lub dżemik? Ale zazdroszczę Wam tej bezglutenowej restauracji ! I na dodatek możecie się spotkać z innymi bezglutkami i porozmawiać! Super!
Bezglutenowa Mama 05/02/2023 20:56
wkładamy cokolwiek, co lubimy :)
Metis 02/02/2015 21:06
Czy masło mogę wymienić na margarynę też (nabiał odpada :( )? I czym zastąpić ten nieszczęsny amarantus? Chociaż może ekspandowanego nie będzie czuć... Aaa i miks mąkowy jakiej firmy? Widzę jakiś czeski ale zastanawiam się czy jakiś inny dał by radę. A najchętniej sama go zrobiła - pewnie jakbym pomieszała mąkę gryczaną+ryżową to może nie wyjść? Wiem, tona pytań. Ale pączka bym zjadła...
Bezglutenowa Mama 03/02/2015 18:50
Można dać każdą uniwersalną mąkę lub wymieszać samemu - też powinno wyjść. Margaryna jak najbardziej - ja po prostu zawsze używam masła, nawet jak w przepisach jest podana margaryna. Amarantusa nie będzie czuć. A jak w wyszukiwarkę na tym blogu wpiszesz "pączki", to wyskoczy Ci jeszcze jeden przepis sprzed roku - bez pyrów i amarantusa;
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się