17/04/2014
17/04/2014
Skąd wziąć bezglutenowy chlebek do święconki? W sklepach tego nie znajdziemy… Co więc włożyć do bezglutenowego koszyczka? Pieczywo to symbol Chrystusa, pomyślności i dobrobytu. Co robić? Oto szybki, sprawdzony przepis na bułeczki kukurydziano – serowe na proszku do pieczenia, z mlekiem ryżowym i jajkiem (lub zastępnikiem). A jak i tego nie zdążymy? Nikt nam głowy nie urwie za kromkę bezglutenowego chleba ze sklepu, prawda?
– 50 g twarogu;
– 125 g bezglutenowej mąki kukurydzianej (użyłam Glutenexu, bo ma licencjonowany Przekreślony Kłos) ;
– 40 ml oleju;
– 75 ml mleka (użyłam ryżowego);
– jajko;
– pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
– szczypta soli i cukru;
– dodatki smakowe i odżywcze wg uznania: pestki dyni lub słonecznika, siemię lniane, mak, starte oliwki, tymianek, bazylia, kurkuma itp;
Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C. Wszystkie składniki – oprócz proszku do pieczenia – zmiksowałam (można też utrzeć). Na końcu wsypałam proszek do pieczenia (taka kolejność uchroni wypiek przed zakalcem) i znów wymieszałam składniki. Masę nałożyłam do 9 papierowych foremek i wstawiłam do gorącego piekarnika. Po 25 minutach bułeczki były gotowe. Parę minut później nadawały się do rozkrojenia i posmarowania masłem.
Pycha, urzekną nawet glutenożerców!
Zapisz się
KOMENTARZE