Blog

9

Szybki żurek bez glutenu

28/10/2014

Szybki żurek bez glutenu

28/10/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wczoraj przed snem Antek powiedział, że marzy o żurku, bezglutenowym oczywiście (innego nie gotujemy). Faktycznie, dawno nie gotowałam tej zupy…. Ale nie mogłam zostawić bez echa wieczornego życzenia, prawda? W ciągu parunastu godzin nie zdążyłabym zrobić domowego zakwasu na żurek bezglutenowy, więc posłużyłam się sprawdzonym, ekspresowym przepisem na żurek na bezglutenowym chlebie razowym (przyda się też na Wielkanoc). Słuchajcie… na porcję bezglutenowej zupy chlebowej skusiła się nawet Zosia, wcześniej sceptyczna wobec zup o kremowej konsystencji. Żurek bezglutenowy na chlebie niczym, naprawdę niczym nie różni się od tradycyjnego żurku, jaki gotowały nasze babcie. Słowo!

Składniki na żurek bezglutenowy bez zakwasu

  • warzywa na wywar: marchew, seler, pietruszka
  • przyprawy bezglutenowe: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka białych surowych kiełbas bez glutenu
  • kilka plastrów wędzonej szynki bezglutenowej lub innej wędzonki bez glutenu
  • opcjonalnie 3-4 suszone grzyby
  • 3 kromki (ok. 70-100 gram) bezglutenowego razowego chleba razowego
    użyłam naturalny chleb ciemny z piekarni Dr Żurek bez glutenu KLIK
  • pół szklanki soku z domowych kiszonych ogórków lub sok z cytryny
  • ugotowane jajka

Jak przygotować szybki żurek bezglutenowy?

  • 3 kromki razowego chleba bezglutenowego pokrój w kostkę i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Piekarnik nagrzej do około 160 stopni C i przez około 10 minut susz kromki
  • Do zimnej wody (około 1,5 l) włóż warzywa, wsyp przyprawy i ugotuj wywar na bezglutenowy żurek
  • Gdy włoszczyzna lekko zmięknie, zmniejsz ogień i włóż do garnka surową kiełbasę wraz z wędzonką i grzybami
  • Jeśli nie masz dostępu do surowej, białej kiełbasy bezglutenowej, pomiń ten krok
  •  W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo
  • Z garnka wyjmij warzywa i wędliny , a do wywaru włóż wysuszone kawałeczki chleba bezglutenowego
  • Gotuj zupę przez około pół godziny, raz po raz mieszaj, by mięknący chleb nie przywarł do dna
  • Zblenduj żurek, w razie potrzeby przetrzyj go przez sitko (jeśli wolisz zupy  rzadszej konsystencji)
  • Dodaj sok z kiszonych ogórków, wciśnij ząbek czosnku, dopraw zupę i gotuj przez około kwadrans na małym ogniu 
  • Jeśli chcesz, rozrzedź zupę wodą
  • Jeśli musisz ją ponownie zagęścić, zblenduj warzywa wyjęte z wywaru i dodaj do żurku 
  • Dopraw do smaku, w razie potrzeby wciśnij sok z cytryny lub dodaj więcej wody z ogórków
  • Białą kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na tłuszczu
  • Bezglutenowy żurek bez zakwasu jest gotowy!

Przepis na chlebowy żurek bezglutenowy ratuje  czasem życie

Antek po powrocie z przedszkola był wniebowzięty. Nie wiedział nawet, że w zupie zjada gotowaną marchewkę i seler. Tak naprawdę te zmiksowane warzywa dodały żurkowi aksamitności i przyjemnej konsystencji. Dzisiejszy eksperyment z warzywami okazał się trafiony w dziesiątkę. Nie dość, że przemyciłam witaminy i błonnik, to jeszcze udało się stworzyć atrakcyjne danie: szybki żurek bezglutenowy bez zakwasu.

Na porcję żurku (bez jajek i kiełbasy) i ja się skusiłam. Głośno przyznałam, że wywar jest niezły, mimo że nie przepadam za żurkiem. Przekonało to Zosię, która również nie jada żurku. Poprosiła o pół chochelki wywaru. Zjadła i chciała kolejną porcję! Tak, to najlepszy dowód, że ten bezglutenowy żurek jest nietuzinkowy. I niech to przekona nieprzekonanych :). W sklepach nie można kupić bezglutenowego zakwasu na żurek (od 2018 r. taki gotowy produkt już istnieje). Gdy więc kogoś najdzie nagła chęć zjedzenia żurku, polecam ten sprawdzony sposób, przetestowany na dorosłych i dzieciach na diecie bezglutenowej. A jeśli dzień przed Wielkanocą przypomni się Wam, że nie macie bezglutenowego zakwasu na żurek, ratujcie się chlebem. Jeśli nie macie razowego chleba bezglutenowego, niech to będzie jakiekolwiek pieczywo gluten-free. 

Żurek według tego przepisu przygotowaliśmy na bezglutenowych warsztatach w Pile, organizowanych przez Bezglutenową Mamę i firmę  Dr. Schär. 

KOMENTARZE (9)

Bezglutenowa Mama 03/04/2015 09:00
Dobry pomysł z pasteryzajcą :) Dzięki :)
gosiasit 03/04/2015 08:31
Polecam zrobić więcej i zagotować w słoikach, oczywiście bez jajka, jest jeszcze lepszy. Ten nie odbiega od glutenowego oryginału, którego smak jeszcze pamiętam. Dziękuję ci za ten przepis, żurek "chodził" za mną od roku!
monia 01/03/2016 20:20
Super przepis ,muszę jutro zrobić :) Ile czasu taki żurek może stać w słoiku po zagotowaniu?
admin 03/03/2016 21:58
Pewnie tak jak wszystko - pasteryzacja na pewno na parę tygodni zapewni zupie dobry stan :).
Agata 30/03/2015 17:15
Dziękuje Marto za przepis - żurek rewelacja !! :-)))
Ilona 04/03/2015 18:51
A za mną chodzi żurek, nie chciało mi się robić zakwasu z powodu "skonania" ciagnacym się remontem w domu. A tutaj znalazłam taki skarb! Muszę koniecznie zrobić, zwłaszcza, że mam właśnie domowy chleb gryczany. Będzie jak znalazł!!!
Bezglutenowa Mama 08/03/2015 00:13
Tak, domowy chleb gryczany będzie git :) Choć z pewnością da żurkowi posmak gryki :)
Anula80 29/10/2014 08:46
Też ostatnio robiłam ekspresowo żurek. Wcześniej nie wyszedł mi chleb gryczany, więc go zmieliłam i zamroziłam. Było jak znalazł :)
Bezglutenowa Mama 29/10/2014 12:42
Idealnie!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się