Blog

Święto celiaków w Warszawie już za nami

18/05/2014

Święto celiaków w Warszawie już za nami

18/05/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

IX Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie już za nami.  Dzień pełen wrażeń i wiedzy oraz słodkich, mięsnych i piekarniczych degustacji. Prawdziwy raj dla celiaków.

Mottem wczorajszego, bezglutenowego święta były słowa Małgorzaty Żródlak, prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej: – Spójrzmy na celiakię pozytywnie: ile dała nam dobrego?

 

konfer2

Mnie celiakia przyniosła sporo zmian: w domu żywimy się bardziej świadomie, dzięki niej poznałam fantastycznych ludzi i razem z nimi mogę zmieniać świat.

Sala konferencyjna była wypełniona po brzegi.  Na obchody naszego święta przyjechały osoby na diecie bezglutenowej z całej Polski. Magnesem była tematyka wykładów, możliwość spotkania z autorytetami w dziedzinie celiakii, ale i poznanie nowych, bezglutenowych smakołyków.

 

konfer1Tym razem podczas dnia celiakii swoje produkty prezentowały wyłącznie firmy z licencjonowanym Przekreślonym Kłosem, a więc oferujące celiakom najbardziej bezpieczną żywność. Mogliśmy spróbować m. in. wyrobów  firmy Schar, Konspol, Amarello, Drobimex, Glutenex, a także nowych musów owocowych Just! Mousse firmy MENII . Nasza Zosia oceniła, że dzieciom najbardziej zasmakują truskawkowe, z kolei dorosłym celiakom przypadły do gustu wszystkie smaki.

 

Musy są dostępne w sieci Auchan i Simply Market. Niebawem będą w sprzedaży m. in. w marketach Alma – zapewniał Bezglutenową Mamę Adam Michel, przedstawiciel producenta. – Mamy też plany, by w kolejnych miesiącach wprowadzić musy do innych sieci w Polsce.

 

Niekwestionowaną wartością konferencji były znakomite wykłady ekspertów współpracujących ze stowarzyszeniem. Dowiedzieliśmy się, jak wzbogacić jadłospis, by uzupełnić niedobory pokarmowe powstające podczas długotrwałego stosowania diety bezglutenowej.  Poznaliśmy rolę laktozy w organizmie i objawy jej nietolerancji oraz związek z celiakią.

Odkryto też przed nami prawdę, że… jako celiacy jesteśmy bardziej krytyczni wobec smaku i zapachu bezglutenowego pieczywa i makaronów, niż osoby na konwencjonalnej diecie. To wniosek po naukowym badaniu wybranych chlebów i makaronów.

Nie musicie państwo być tak wrogo nastawieni wobec  bezglutenowych produktów – podsumowała dr inż. Joanna Rachtan – Janicka z wydziału nauk o żywieniu i człowieka i konsumpcji SGGW w Warszawie. – Większość zbadanych przez nas produktów ma dobrą jakość i wartość odżywczą, a także smak, zapach i konsystencję. 

Duże zainteresowanie wzbudziło podsumowanie badań rodzin krewnych I stopnia z celiakią. Okazuje się, że celiakię wykryto w co ósmej rodzinie… Żadna z tych osób nie wiedziała, że jest chora.

Podczas konferencji Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej rozstrzygnęło również konkurs na najlepsze bezglutenowe wędliny. Jurorami byliśmy my, osoby na diecie bezglutenowej. Na konkurs wpłynęło prawie trzy tysiące głosów. Wyniki ukażą się niebawem na stronie internetowej celiakia.pl oraz w czasopiśmie „Bez glutenu”. Zdradzę tylko, że zauważeni zostali zwłaszcza ci producenci, którzy są obecni w sieciach marketów w całej Polsce. Ci najbardziej znani, których produkty możemy kupować na co dzień, podczas zakupów w dyskontach i marketach niemal w każdym mieście. Przyznam jednocześnie, że zwyciężyły te produkty, które i nam najbardziej smakują.

 

Podczas konferencji zajadaliśmy się smakołykami, które przygotowali dla nas bezglutenowi producenci. O ciepły posiłek zadbała firma Schar – poczęstowała nas bezglutenowymi nuggetsami z kurczaka, bezglutenową pizzą i  bezglutenowym lasagne. Hitem były bezglutenowe lody rożki.

 

Nowy produkt prezentowała firma Glutenex – chleb bezglutenowy vitalny – bez skrobi pszennej, bez białek mleka, bez jajek, bez laktozy. To chleb w wersji jasnej i ciemnej, jest od razu gotowy do jedzenia: nie trzeba go odparowywać ani tostować. Ma świetny smak i konsystencję. Chleb ciemny moim zdaniem przypomina pieczywo ciemne Schara.

To tyle w skrócie… Konferencja była zorganizowana na medal i tylko szkoda, że… odbywa się raz w roku ;) Tak miło się spotkać, pogadać, pośmiać, poznać.

Z chwilę wyruszamy z Zosią na zwiedzanie Warszawy. Oczywiście też śladami restauracji z sieci Menu bez Glutenu. W kolejnych dniach postaram się zamieszczać bardziej szczegółowe relacje z poszczególnych wykładów ekspertów zaproszonych na konferencję z okazji IX Międzynarodowego Dnia Celiakii w Warszawie. Na stronie celiakia.pl ukaże się też relacja z dnia celiakii w Szczecinie, gdzie prezentowano niezwykle interesujące wykłady lekarskie i nie tylko.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się