Blog

2

Słonecznikowo-miodowa chałwa bez glutenu i bez chemii

08/08/2014

Słonecznikowo-miodowa chałwa bez glutenu i bez chemii

08/08/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

chalwa slonecznikowa (3)Gdy zaniosłam ten wynalazek do przyjaciół, siedmioletnia Ania z podejrzliwością ujęła go końcówkami palców. Powąchała, polizała, uszczypnęła ząbkami, a po sekundzie cały kawałek zniknął bez śladu w małej buźce…

Tak, słonecznikowo-miodowa chałwa to wczorajszy eksperyment naszej bezglutenowej kuchni. Ekspresowe wykonanie, zdrowe, proste i tanie składniki, dowolne dodatki. Idealny, bezglutenowy deser!

 

 

 

chalwa slonecznikowa (1)Składniki:

– 400 g słonecznika łuskanego bez glutenu (np. Kresto);

– 8 łyżek miodu (użyłam gryczanego);

– opcjonalnie: trzy garści orzechów laskowych lub włoskich;

– opcjonalnie: 2 łyżeczki kakao lub karobu – po dodaniu kakao należy dodać jeszcze 2 łyżki miodu;

 

 

 

 

chalwa slonecznikowa (5)Słonecznik uprażyłam na suchej patelni (trzeba uważać, by się nie przypalił). Gdy ostygł, zblendowałam go wraz z miodem, orzechami i kakao. Nie można blendować zbyt długo, bo z nasion wytłoczy się olej i chałwa będzie nim ociekać :). Nie łudźcie się: nie uzyskacie gładkiej masy, takiej jak chałwa z marketów. Powstała ziarnista, sucha masa, którą włożyłam (lekko dogniatając) do plastikowego pudełeczka i do silikonowych foremek. Po godzinie chałwa była gotowa do degustacji.

 

 

 

 

chalwa slonecznikowa (2)Ta bezglutenowa chałwa dobrze smakuje po schłodzeniu w lodówce, ale gdy jest w temperaturze pokojowej, jest bardziej krucha i aromatyczna.

Opakowana w przeźroczystą folię będzie znakomitym drugim śniadaniem do pracy lub dla bezglutenowego dziecka do szkoły.  Można ją serwować na podwieczorek, zarówno glutenowym, jak i bezglutenowym gościom. Dzisiaj nasza Zosia wraca z bezglutenowej kolonii. Jestem ciekawa, jak zaopiniuje chałwę?

 

 

Od dawna miałam ochotę na chałwę. W sklepie często czytałam ich etykiety i choć nie znajdowałam na nich podejrzanego składu, ani informacji o śladowych ilościach glutenu, to nie skusiłam się dotąd. Nie znalazłam też chałwy z napisem: bezglutenowa.

 

I już nie muszę szukać :). Ta słonecznikowa szczególnie mnie cieszy, bo słonecznik zawiera sporo białka, tłuszczu, a przede wszystkim potrzebnych celiakom witamin z grupy B. Nie brak mu także witamin A, E oraz D, cynku, żelaza, wapnia i potasu. Nasz Antek garściami zajada słonecznik z paczki, Zosia uwielbia świeży, taki z ogrodu. Ten, niestety, jest dostępny tylko latem. Jeśli więc Zosia polubi moją chałwę, będę jej mogła o każdej porze roku serwować garść witamin, zamkniętą w domowym, słodkim i zdrowym batoniku.

 

A niebawem przećwiczę chałwę sezamową….

 

 

KOMENTARZE (2)

Iwona 27/08/2014 23:26
Znalazłam na forum.celiakia.pl taki wpis dotyczący chałwy firmy UNITOP-OPTIMA: "......chałwa jest bezpieczna dla osób nie tolerujących gluten. Nasze wyroby są badane na zawartość glutenu i wyniki analiz sa poniżej granicy wykrywalności alergenu- czyli poniżej 5ppm. Oznacza to, że są to wyroby bezglutenowe i mogą być spożywane przez chorych na celiakię. W naszym zakładzie używamy mąki pszennej zawieracej gluten- ale produkcja z jej udziałem odbywa się w innym budynku, a składowanie surowca w innym magazynie- nie ma więc mozliwości kontaminacji. Bezglutenowe są również produkowane przez nas: sezamki, sezamki w czekoladzie i w polewie jogurtowej oraz karmelki i pomadki (tofiki)." A dziś w Carrefour kupiłam córeczce sezamki tej firmy z napisem: "produkt bezglutenowy".
Marta Bezglutenowa Mama 01/09/2014 22:19
O, świetnie. Postaram się zapamiętać nazwę i znaleźć gdzieś w sklepie tę chałwę. Z drugiej strony mogliby napisać na etykiecie "gluten-free" i mielibyśmy kłopot z głowy, prawda? Myślę jeszcze o czymś: skład takiej chałwy sklepowej pewnie odbiega od ideału.... A sezamków poszukam w Carrefour :) - dzięki za info :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się