Blog

Siódmy dzień kolonii kluski śląskie bezlutenowe

15/08/2017

Siódmy dzień kolonii kluski śląskie bezlutenowe

15/08/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W wielu domach sobotni poranek oznacza niecodzienne śniadanie. Tak też było na Magicznych koloniach z Bezglutenową Mamą 2017. Na śniadanie serwowałyśmy dzieciom PANCAKES BEZGLUTENOWE – oczywiście na słodko, z musem truskawkowym. Ale reszta dnia też obfitowała w pyszności: były i bezglutenowe kluski śląskie, i pieczone jabłka i ognisko z bułeczkami bezglutenowymi, które zachwyciły wszystkie dzieci na diecie bezglutenowej (to właśnie TE świeże bułki bezglutenowe zdobyły u dzieci najwyższe noty). Zresztą – zerknijcie sami na nasze sobotnie menu w siódmym dniu kolonii z dietą bezglutenową…

Pancakes bezglutenowe – na śniadanie

Pancakes bezglutenowe z karobem, mąką amarantusową i mąką gryczaną – takie bezglutenowe śniadanie czekało na nasze dzieci w sobotę, w siódmym dniu kolonii z dietą bezglutenową. Puszyste placuszki bezglutenowe, zabarwione bezglutenowym karobem – to były właśnie Pancakes Choco Gluten-free. Smażyłyśmy je od 6.30 rano, by zdążyć na śniadanie na godzinę 8. Smakowały wybornie, a dzieci wciąż sięgały po dokładki – oczywiście ku naszej uciesze, bo za sprawą Grażyny góra bezglutenowych pancakes rosła i rosła….

Oczywiście nasze bezglutenowe śniadanie nie było tylko słodkim przysmakiem – serwowałyśmy również bezglutenową szynkę i bezglutenową kawę Inkę, chleb bezglutenowy bez gumy guar – z quinoa i chia. A na bezglutenowym bufecie szwedzkim królowały oczywiście musli z owocami suszonymi, jaglanka, jogurty i mleko bez laktozy.

Utrudzone szykowaniem pancakes, na drugie śniadanie podałyśmy dzieciom gotowe przekąski: ciasteczka łakocie Glutenexu oraz bezglutenowe ciasteczka kokosowe Glutenexu (bez mleka, jaj, skrobi pszennej bezglutenowej, orzechów) – dla alergików na diecie bezglutenowej.

Kluski śląskie bezglutenowe

Taka jest idea kolonii z Bezglutenową Mamą: mój obóz z dietą bezglutenową wyróżnia się wyjątkowym menu, pełnym smakołyków i ulubionych dań dzieci. Jak przeczytacie relacje z pozostałych dni naszych kolonii, dowiecie się, że dzieci jedzą u Bezglutenowej Mamy bezglutenowe pierogi, gofry, hot-dogi, zapiekanki, pizzę, hamburgery, bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze, paluszki rybne bezglutenowe, świeżo pieczone bułeczki i rogale bezglutenowe i wiele innych pyszności. Bo my rozpieszczamy dzieci kulinarnie – takie są kolonie z Bezglutenową Mamą.

Jaką niespodziankę przygotowałyśmy na sobotni obiad? Na pierwsze danie był barszcz z makaronem bezglutenowym. A na drugie danie ulepiłyśmy ponad 200 klusek śląskich bezglutenowych – a dla ułatwienia zadania i oszczędności czasu skorzystałyśmy z mixu na pyzy firmy Balviten (mają dobry skład). Do bezglutenowych klusek śląskich podałyśmy pulpeciki drobiowe w sosie własnym z warzywami oraz gotowaną białą kapustę z koperkiem. Dzieci na diecie bezglutenowej, które miały dodatkowo wykluczoną kapustę z diety, otrzymały ołówki z marchewki surowej. Do picia dzieci otrzymały oczywiście wodę mineralną – bo Bezglutenowa Mama promuje picie zdrowej wody mineralnej, zamiast słodkich napojów.  

Na bezglutenowy podwieczorek tego dnia podałyśmy dzieciom deser prosty, pożywny i zdrowy – były to pieczone jabłka z musem owocowym. Delikatne dla żołądka, pyszne i apetycznie wyglądające. Byłyśmy ciekawe, czy taki podwieczorek zasmakuje naszym dzieciom na diecie bezglutenowej – oczywiście zasmakował!

Ognisko – śpiew, kiełbaski i świeżo upieczone bułki bezglutenowe

Taka jest idea kolonii z Bezglutenową Mamą: mój obóz z dietą bezglutenową wyróżnia się wyjątkowym menu, pełnym smakołyków i ulubionych dań dzieci. Jak przeczytacie relacje z pozostałych dni naszych kolonii, dowiecie się, że dzieci jedzą u Bezglutenowej Mamy bezglutenowe pierogi, gofry, hot-dogi, zapiekanki, pizzę, hamburgery, bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze, paluszki rybne bezglutenowe, świeżo pieczone bułeczki i rogale bezglutenowe i wiele innych pyszności. Bo my rozpieszczamy dzieci kulinarnie – takie są kolonie z Bezglutenową Mamą.

Jaką niespodziankę przygotowałyśmy na sobotni obiad? Na pierwsze danie był barszcz z makaronem bezglutenowym. A na drugie danie ulepiłyśmy ponad 200 klusek śląskich bezglutenowych – a dla ułatwienia zadania i oszczędności czasu skorzystałyśmy z mixu na pyzy firmy Balviten (mają dobry skład). Do bezglutenowych klusek śląskich podałyśmy pulpeciki drobiowe w sosie własnym z warzywami oraz gotowaną białą kapustę z koperkiem. Dzieci na diecie bezglutenowej, które miały dodatkowo wykluczoną kapustę z diety, otrzymały ołówki z marchewki surowej. Do picia dzieci otrzymały oczywiście wodę mineralną – bo Bezglutenowa Mama promuje picie zdrowej wody mineralnej, zamiast słodkich napojów.  

Na bezglutenowy podwieczorek tego dnia podałyśmy dzieciom deser prosty, pożywny i zdrowy – były to pieczone jabłka z musem owocowym. Delikatne dla żołądka, pyszne i apetycznie wyglądające. Byłyśmy ciekawe, czy taki podwieczorek zasmakuje naszym dzieciom na diecie bezglutenowej – oczywiście zasmakował!

Jadłospis bezglutenowy z siódmego dnia kolonii z Bezglutenową Mamą

1 lipca 2017 r. (sobota)

By znaleźć przepis danej potrawy lub informację o produkcie, wystarczy kliknąć w konkretną nazwę w jadłospisie poniżej.

Śniadanie: PANCAKES BEZGLUTENOWE, mus malinowy i truskawkowy, chleb bezglutenowy z chia Vitaldea, szynka gotowana Balcerzak i Spółka, ser żółty bez laktozy, masło bezlaktozowe i masło klarowane, bezglutenowa kawa Inka, herbata owocowa Kawon, pomidor, ogórek małosolny, oliwki zielone;

Bufet szwedzki: jogurt grecki, z serii Amarello: jaglanka z miodem, owsianka z owocami leśnymi, musli Kolumba, musli Fruit Schaer, mleko bezlaktozowe Mlekovita, mleko ryżowe;

II śniadanie: ciasteczka bezglutenowe Łakocie z Glutenexu, dla alergików – ciasteczka kokosowe bezglutenowe z Glutenexu;

Obiad: barszcz z makaronem, kluski śląskie bezglutenowe z mixu na pyzy Balviten, klopsiki drobiowe w sosie własnym, kapusta gotowana z koperkiem, marchewka surowa, woda Staropolanka;

Podwieczorek: pieczone jabłka z musem truskawkowym i malinowym

Kolacja: OGNISKO – kiełbasa śląska bezglutenowa, ŚWIEŻO PIECZONE BUŁKI BEZGLUTENOWE z mixu Vitalnego Glutenexu, pomidor, ogórek małosolny, ketchup bezglutenowy i musztarda bezglutenowa – Roleski, herbata owocowa Kawon;

Talerz Pyszności na tarasie: na ciepło: PANCAKES bezglutenowe z cukrem pudrem

Na Magicznych koloniach z Bezglutenową Mamą korzystaliśmy m. in. z produktów firm i marek:

Na Magicznych koloniach z Bezglutenową Mamą we Wieleniu korzystaliśmy m. in. z produktów (firmy i marki): Schaer, Denver Food, Glutenex, Mlekovita, Nik-pol, Blacerzak i Spółka, Roleski, Staropolanka, Amarello, Biedronka, Italimport, Pescanova, Tygryski, Balviten, Piekarnia Bezglutenowa Putka, Piekarnia Bezglutenowa Hert, DialSi, Schnitzer, Soligrano, Bakra, Jizerske Pekarny, Anita, Miran, SanProbi, Vitaldea, Inka, Seitz, Bakels, Celiko, ZeroGluten, Bezgluten, Kawon, Kresto.

Galeria zdjęć ze stołówki – kolonie z dietą bezglutenową

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się