Najlepszy sernik bezglutenowy na lato powinien  być lekki i oczywiście bardzo owocowy. Gdy więc zdobyłam truskawki od zaprzyjaźnionego ogrodnika, nie zastanawiałam się długo. Wczoraj po pracy przygotowałam serniczki bezglutenowe z truskawkową pianką – na ciasteczkowym spodzie bezglutenowym. Puszyste, mocno owocowe, na bazie śmietanki kremówki – rozpływały się w ustach. Jeśli więc pytacie o sernik bezglutenowy na lato, polecam dzisiejszy przepis. Serniczki bezglutenowe na ciasteczkowym spodzie możecie przygotować w dużej formie lub w mniejszych foremkach. W każdej postaci smakują doskonale!

Składniki na spód ciasteczkowy bezglutenowy

  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g ciasteczek owsianych bezglutenowych
    np. Glutenex, Piotr i Paweł Plus
  • 1/2 łyżki karobu bezglutenowego
  • 2 łyżki bezglutenowe bułki tartej
    do obsypania formy

Składniki na masę twarogową

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka budyniu bezglutenowego
  • 1/2 kg twarogu półtłustego
  • 50 g śmietany 18%
  • 2 jaja
  • 1 szklanka truskawek

Przygotowanie spodu ciasteczkowego bezglutenowego

Formę lub foremki posmaruj masłem i obsyp np. bezglutenową bułką tartą. Ciasteczka owsiane bezglutenowe pokrusz w misce i wymieszaj z miękkim masłem oraz karobem bezglutenowym. Powstałą masą wyłóż spód foremek – lekko dociśnij. Odstaw. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. 

 

Przygotowanie masy twarogowej

Truskawki zblenduj. W misce wymieszaj twaróg ze śmietaną i budyniem bezglutenowym, dodaj zblendowane truskawki. W osobnej misce zmiksuj jaja z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawaj porcjami masę twarogową. Powstanie dość rzadka masa – właśnie taka ma być. Jeśli jednak obawiasz się, że jest zbyt rzadka, możesz dodać 1-2 łyżki przesianej skrobi ziemniaczanej bez śladowych ilości glutenu.  Masę twarogową wylej na przygotowane wcześniej spody ciasteczkowe bezglutenowe. Formy wstaw do piekarnika na około 40 minut. Piecz do suchego patyczka. W razie potrzeby – pod koniec pieczenia – przykryj formę folią aluminiową. Wyłącz piekarnik, ale zostaw w nim serniczki jeszcze na około 15 minut. Ostudź serniczki bezglutenowe z pianką truskawkową, a następnie wstaw formę do lodówki na 2-3 godziny. Sernik bezglutenowy na lato najlepiej smakuje bowiem schłodzony. 

Bezglutenowy sernik – idealne ciasto na lato

Uwielbiamy sernik bez glutenu w każdej postaci i truskawki w każdej postaci. Dlatego to połączenie oczarowało nasze kubki smakowe i wszystkie zmysły. Nie mogliśmy się oprzeć i podczas bezglutenowego podwieczorku sięgaliśmy ciągle po nowe porcje… Ścigaliśmy się, bo każdy chciał jeszcze, jeszcze… Dobrze schłodzone serniczki bezglutenowe z pianką truskawkową są wykwintnym deserem – znakomitym na każdą letnią uroczystość. Oczywiście zachwycą nas również o każdej innej porze roku – wtedy jednak musimy skorzystać z mrożonych truskawek (polecam je bardziej niż te całoroczne z marketów).

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!