14/11/2016
14/11/2016
Kilka dni temu znalazłam w markecie filety z makreli z międzynarodowym przekreślonym kłosem. Co mnie zdumiało, to ostrzeżenie o śladowych ilościach glutenu, umieszczone na etykiecie. Okazało się, że to kaczka drukarska i filety są zupełnie bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.
Skontaktowałam się z producentem. Odpowiedź nadeszła szybko. Technolodzy sprawdzili dokumentację i otworzyli próbki produktu. Wszystkie testy potwierdziły, że ryby w puszkach firmy Graal, oznaczone międzynarodowym przekreślonym kłosem, są w pełni bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.
Od razu wiedziałam, że to musiał być błąd drukarski. Tak duży producent, ściśle współpracujący z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, nie pozwoliłby sobie na jakiekolwiek niedopatrzenia w kwestii bezpieczeństwa żywności.
Nam osobiście najbardziej smakują filety z makreli bez skóry w sosie pomidorowym. Skład mają bardzo dobry, a porcja o wadze 110 g wystarcza na syta kolację Zosi.
Zapisz się
KOMENTARZE