Blog

2

Rodzinne gotowanie w Zielonej Górze

15/03/2015

Rodzinne gotowanie w Zielonej Górze

15/03/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

czeskie warsztat (1)Nikt nie wyszedł głodny z wczorajszych warsztatów „Friendly Food – bezglutenowa kuchnia czeska” w Zielonej Górze. W rodzinnym gronie usmażyliśmy, ugotowaliśmy i upiekliśmy wszystkie zaplanowane potrawy.

Bezkonkurencyjne okazały się langosze, pizza i bananowe muffinki. Sporo zabawy miały dzieci, którym oprócz gotowania zapewniliśmy opiekę animatorek.

 

 

 

 

czeskie warsztat (7)Spotkaliśmy się w sobotę, 14 marca w ponad pięćdziesięcioosobowym, bezglutenowym gronie. Na zajęcia z kuchnią czeską przybyli członkowie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, a także członkowie zielonogórskiego oddziału Stowarzyszenia Chorych na Celiakię i Inne Zespoły Złego Wchłaniania w Gorzowie Wielkopolskim. Najliczniejszą grupę uczestników stanowili zielonogórzanie, ale na zajęcia dotarli także celiacy z Bolesławca czy z okolic Wrocławia i Głogowa.

 

 

 

 

czeskie warsztat (15)Było z nami kilkanaścioro dzieci na diecie bezglutenowej, ich rodzice czy dziadkowie, a także dorosłe osoby chore na celiakię lub uczulone na gluten. W programie był pokaz pieczenia bezglutenowego chleba i gofrów w wykonaniu Petera Dusaka, dyrektora handlowego Jizeskich Pekarny w Czechach.

Zarówno biały chleb, jak i gofry, zyskały uznanie dzieci oraz dorosłych.

 

 

 

 

czeskie warsztat (11)W programie kulinarnym dla dzieci było przygotowanie bezglutenowej pizzy oraz bezglutenowych muffinek  bananowych. Najmłodsi z ochotą mieszali mąkę z kurkumą, uklepywali ciasto na blaszce i ozdabiali je bezglutenową salami oraz szynką, żółtym serem, papryką i pastą pomidorową. Artystycznym kunsztem wykazały się także grupy, które przygotowały bananowe muffinki. Babeczki zostały ozdobione wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów, orzechami włoskimi, a nawet… makiem. Bo fantazja nie zna granic, prawda?

Po wspólnej degustacji dzieci przeszły pod opiekę animatorek z leszczyńskiego oddziału Fundacji Dr Clowna. Bawiły się w chowanego, malowały sobie buzie, kręciły balony.

 

 

 

 

czeskie warsztat (25)W tym czasie ich rodzice oraz pozostali dorośli przenieśli się do pracowni gastronomicznej. W grupach przygotowaliśmy rogale z makiem i amarantusem oraz gryką, langosze z żółtym serem, szynką i keczupem, bezglutenowe drożdżówki z budyniem, a także chałkę nadziewaną budyniem i knedliki.

Gorące wypieki znikały w mgnieniu oka, a kuchnię przez cały czas wypełniały apetyczne zapachy.

 

 

 

 

czeskie warsztat (36)Jednym z punktów programu była także degustacja dań gotowych Expres Menu (zobacz tutaj) oraz dietetycznego makaronu Fettuccine. Uczestnikom smakowały zarówno zupy, mięso z sosem, jak i nieznany wcześniej makaron.

Bezglutenowe warsztaty w Zielonej Górze zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (www.celiakia.pl) oraz Friendly Food, przy udziale Jizerskich Pekarny.

 

 

 

 

czeskie warsztat (37)Zajęcia odbyły się w nowoczesnej pracowni kulinarnej Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze. Dzięki przychylności pani prezydent Zielonej Góry oraz dyrekcji szkoły mieliśmy do dyspozycji piece konwekcyjne, nowoczesne miksery i sprzęty.

Jeden z uczniów szkoły raczył nas znakomitą kawą z ekspresu, która smakowała jak u najlepszych baristów.

 

 

 

 

czeskie warsztat (34)Nieocenionego wsparcia udzielały nam także uczennice szkoły gastronomicznej, które doskonale orientowały się w swojej pracowni szkolnej. Dzięki temu korzystanie z pieców, mikserów i innych kuchennych sprzętów było bezproblemowe. Uczestnicy warsztatów mogli zapoznać się materiałami edukacyjnymi o diecie bezglutenowej, zapisywali się także do stowarzyszenia. Bezcenne były nasze rozmowy o diecie, o codziennych problemach z dietą, o zaopatrywaniu się w produkty bezglutenowe.

 

 

 

 

czeska zielona gora12W praktyce poznawaliśmy zasady prowadzenia prawdziwej diety bezglutenowej: z osobnymi stolnicami i wałkami do bezglutenowego ciasta, z osobnymi sitkami do przesiewania mąk, w czystych piekarnikach i blachach, w czystych fartuchach.

Odwiedziła nas również reporterka Radia Zielona Góra – Sylwia Misiak, która z dziećmi i dorosłymi nagrywała audycję o diecie bezglutenowej. Program zostanie wyemitowany w Radu Zielona Góra w najbliższych dniach.

 

 

 

 

czeska zielona gora6 — kopiaKilka smakowitych godzin minęło nam niepostrzeżenie. Kolejne warsztaty w Zielonej Górze, tym razem organizowane przez firmę Schaer, odbędą się 9 maja (zapisy i szczegóły tutaj).

Przepisy z warsztatów dostępne są na stronie internetowej: www.bezglutenowamama.pl, w zakładce: Przepisy/Zielona Góra.

Za wsparcie w organizacji warsztatów serdecznie dziękuję pani prezydent Zielonej Góry, dyrekcji oraz nauczycielom i uczniom Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego, a także animatorkom z Fundacji Dr Clowna. W ramach współpracy ze szkołą wolontariusze Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej przeprowadzą niebawem teoretyczne i praktyczne zajęcia z uczniami.

 

 

 

KOMENTARZE (2)

Iwona 16/03/2015 10:14
Było wspaniale do zobaczenia w maju:)
Bezglutenowa Mama 16/03/2015 22:02
Do zobaczenia, miło było się poznać :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się