Blog

Ptysie bezglutenowe z bitą śmietaną

20/01/2014

Ptysie bezglutenowe z bitą śmietaną

20/01/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie wiem, jak smakują ptysie glutenowe, ale bezglutenowe są pyszne!  Na dodatek łatwo je upiec, a jeszcze prościej wypełnić bitą śmietaną lub innymi dozwolonymi dodatkami. Dla dzieci będzie to świetna zabawa.

Na niedzielny podwieczorek u rodziny w Wolsztynie Zosia zjadła trzy ptysie. Antka to puszyste cudo nie ruszyło…wybrał ciasteczka Amarelki.

 

 

ptysie skladnikiSkładniki (*):

– 100 ml wody;

– 30 gram masła;

– 100 gram bezglutenowej mąki uniwersalnej dowolnej firmy;

– 2 duże jajka;

– szczypta soli;

 

 

ptysie (1)Wodę zagotuj w garnku z masłem i szczyptą soli. Do gorącej wody wsyp mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż z ciasta utworzy się kula – gęsta i lśniąca. Zdejmij rondel z ognia i dodawaj po jednym jajku, mieszając ciasto mikserem. Szprycą lub zwykłą łyżką nakładaj porcje ciasta na  blachę wyłożoną pergaminem.  Piecz w temp. 200 stopni C przez 10-15 minut.  Przez pierwsze 10 minut nie otwieraj piekarnika, bo ptysie mogą opaść.

 

 

ptysie (2)Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę (używamy firmy Piątnica 36 %) ubij na sztywno, pod koniec dodając cukru pudru. Upieczone i ostudzone ptysie przekrój w poprzek i wypełnij bitą śmietaną.

Ptysie mają neutralny smak, więc można je nadziewać również wytrawnym farszem. Jak wypróbuję konkretne nadzienie, podzielę się przepisem i opinią. A może ktoś ma pomysł?

 

 

 

 

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się