Jeśli nie lubisz spędzać w kuchni długich godzin, a marzysz o prostym torcie bezglutenowym z naturalnych składników – to ten przepis jest dla ciebie. To ciasto idealne na podwieczorek, na niedzielny deser, ale również na bardziej uroczyste okazje. Prosty tort bezglutenowy uświetnił m. in. chrzciny Helenki w bezglutenowym pensjonacie Alpejski Dwór w Międzygórzu. I zapewniam, że zachwycił najbardziej wymagające podniebienia. Szef kuchni podzielił się ze mną przepisem. Przeczytajcie….

Składniki na tortownicę o średnicy około 20 cm

  • 400 g surowej dyni – 2,5 szklanki
    startej na drobnych oczkach
  • 200 g bezglutenowej mąki jaglanej – 1,5 szklanki
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej  – 1 szklanka
    przebranej z glutenowych ziaren
  • 4 jajka
  • 185 g cukru  – 1 szklanka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
    lub suszonego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
    bezglutenowego
  • 100 g pokrojonych orzechów  laskowych – 1 szklanka
    lub włoskich
  • pół łyżeczki soli
  • 220 g oleju lub masła – 1 szklanka

Składniki na masę

  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 500 g serka marscapone
  • do dekoracji  1 łyżka cukru pudru

Wykonanie

Prosty tort bezglutenowy przygotowuje się szybko i naprawdę łatwo. Piekarnik ustaw na 180 st. C. Jajka ubij mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewaj powoli olej lub roztopione masło. Stopniowo dodawaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto. Powstanie dość płynne ciasto – takie ma być. Formę natłuść i posyp mąką jaglaną lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 45-55 minut – do suchego patyczka. Wyjmij formę z piekarnika i ostudź ciasto. Przekrój je w poprzek na dwa lub trzy blaty.

Żółtka z cukrem ubij na puszystą masę i ciągle ubijając dodaj serek. Wymieszaj delikatnie na jednolitą masę. Masą przełóż wystudzone blaty. Udekoruj wierzch tortu cukrem pudrem. Prosty tort bezglutenowy jest gotowy! Wstaw go do lodówki na 2-3 godziny i podawaj jako podwieczorek lub wykwintny deser. Bo prosty tort bezglutenowy z Alpejskiego Dworu jest idealny na każdą okazję. Jest miękki i długo świeży, w odróżnieniu od bezglutenowych tortów na sodzie biszkoptowym. Delikatnie imbirowa nuta świetnie komponuje się z puszystą masą śmietankową, a orzechy dodają prostemu tortowi bezglutenowemu wykwintności. Ten tort bezglutenowy ma jeszcze jedną zaletę: powstał całkowicie z naturalnych składników, bez użycia mixów bezglutenowych czy jakichkolwiek sztucznych dodatków. Zapewniam, że nikt się nie zorientuje, że zjada ciasto z dyni, mąki  i kaszy jaglanej. Chciałoby się rzec: samo zdrowie :). 

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!