Przybywa w Polsce bezglutenowych piekarni, ale przybywa też wymagających klientów, na przykład bezglutenowych wegan czy osób uczulonych na kukurydzę. Coraz więcej osób na diecie bezglutenowej zwraca również uwagę na składniki i ich pochodzenie, a także na jakość produktu, jego świeżość i dodatkowe alergeny. Te potrzeby spełnia m. in. Piekarnia Bezglutenowa Zdrowa Micha z Podlasia, która niedawno uruchomiła sklep internetowy. Przetestowałam wszystkie wypieki ze Zdrowej Michy i stawiam im szóstkę z plusem. Przeczytajcie, dlaczego…. Uwaga: do każdego zamówienia złożonego i opłaconego do 13 czerwca, piekarnia dołączy słodki upominek, zgodny ze wskazanymi alergenami. W rubryce „uwagi” wpiszcie tylko hasło: Bezglutenowa Mama. 

Porzucili korporację i biuro

Piekarnię Bezglutenową oraz bistro Zdrowa Micha w Białymstoku prowadzą pasjonaci motocykli i zdrowego odżywiania: Magdalena i Piotr Urbanowiczowie. Są rodzicami czwórki dzieci w wieku od 22 do 5 lat i od zawsze bacznie zwracają uwagę na to, co trafia na ich talerze. We własnej kuchni eksperymentowali z sałatkami, chlebem, pierogami, ciastami i ciasteczkami. Częstowali znajomych i zbierali pochwały. Słyszeli też opinie, że w Białymstoku brakuje miejsca, gdzie można zjeść smacznie, zdrowo i regionalnie. To był impuls… W 2015 r.  Magda porzuciła pracę w biurze, a Piotr zostawił korporację. Przy ul. Krętej 10 A w Białymstoku otworzyli bistro Zdrowa Micha. Wbrew nazwie nie ma tam fast-foodów, a wręcz przeciwnie: są zdrowe i zbilansowane dania ze świeżych produktów regionalnych i ekologicznych. Wszystkie receptury powstają przy udziale dietetyka. Bo Zdrowa Micha ma być naprawdę zdrowa, naturalna, smaczna i regionalna.

Zdrowa Micha karmi tak, jak kiedyś jadano: na talerz trafia danie przyrządzane od podstaw, a nie z półproduktów – podkreśla Piotr Urbanowicz ze Zdrowej Michy w Białymstoku, który wspólnie z żoną prezentował piekarnię na XII Międzynarodowym  Dniu Celiakii w Warszawie (na zdjęciu poniżej: małżonkowie przy swoim stoisku). 

Przykład? Bezglutenowe chleby, ciastka czy ciasta są wypiekane z mąki z własnego przemiału, z ziaren Podlasia: gryki, prosa, siemienia lnianego, a jajka  (jeśli są używane w danym produkcie) pochodzą od lokalnych hodowców.

Micha bezglutenowa na życzenie klientów

Bistro Zdrowa Micha szybko zyskało grono zadowolonych klientów. Wypiekane na miejscu ciasta, bezglutenowy chleb gryczany czy wegańskie pieguski bezglutenowe z kawałkami czekolady szybko stały się hitem bistro. Nie dziwię się: są przepyszne.

To właśnie klienci zaczęli nas zachęcać do wprowadzenia bezglutenowego menu – opowiada Magdalena Urbanowicz. – Ponieważ większość naszych dań i wypieków i tak była bezglutenowa, nie było to żadną rewolucją ani kłopotem. Zaczęliśmy pracować na produktach oznaczonych jako bezglutenowe, wprowadziliśmy trochę zmian organizacyjnych, przeszkoliliśmy personel. Zdrowa Micha weszła do programu Menu bez glutenu, a nam przybyło klientów poszukujących wyrobów bezglutenowych, wegańskich, bez kukurydzy i innych alergenów.

Kolejny krok – bezglutenowa piekarnia

Sukces Zdrowej Michy wymusił na właścicielach kolejne zmiany. Zimą 2016 r. na drugim końcu miasta uruchomili Piekarnię Bezglutenową Zdrowa Micha. Piekarnia wypieka pieczywo bezglutenowe, ciasta i ciasteczka i dostarcza je do bistro Zdrowa Micha, a także do kilkunastu sklepów ze zdrową żywnością w całej Polsce (m. in. Busko-Zdrój, Ełk, Piaseczno, Łódź, Olsztyn, Babice Warszawa, Kraków). Od grudnia 2016 r. działa również sklep internetowy Piekarni Bezglutenowej Zdrowa Micha. Strona bezglutenowego sklepu internetowego jest przejrzysta i łatwa w obsłudze nawet dla osób trzymających się z dala od komputera czy Internetu. Zamówień internetowych i stacjonarnych jest tak dużo, że piece Zdrowej Michy działają niemal na okrągło, ale zawsze w myśl zasady: do klienta trafia świeżo upieczony chleb i ciastka, tuż po ostudzeniu. Bazą chlebów i ciast są trzy mąki: gryczana, jaglana i ziemniaczana.

Nie używamy mąki kukurydzianej, gdyż pochodzi z ziaren modyfikowanych genetycznie. Nie chcemy takiego składnika w naszym pieczywie bezglutenowym i ciastkach – podkreśla Magdalena Urbanowicz.

Świeże pieczywo bezglutenowe

Obecnie Piekarnia Bezglutenowa Zdrowa Micha oferuje trzy rodzaje chleba bezglutenowego. To chleb  gryczano-jaglany zwykły oraz chleby bezglutenowe z dodatkami: z ziołami lub z ziarnami – o wadze 600 g. Cena bochenka chleba ze Zdrowej Michy wynosi 14,50 zł. W piekarni można również zamówić okolicznościowy chleb na specjalne okazje. Skład chleba bezglutenowego jest fenomenalny: własnego przemiału mąka gryczana i jaglana, kasze jaglana i gryczana, skrobia ziemniaczana, drożdże bezglutenowe, woda, sól i ksylitol. Chleb bezglutenowy ze Zdrowej Michy nie zawiera: kukurydzy, zagęstników, zastępników glutenu, cukru, mixów i żadnych konserwantów. Mnie zachwycił i z uznaniem stwierdzam, że na wschodzie Polski potrafią piec świetny, naturalny chleb bezglutenowy.

Chleb jest naszą chlubą  i dumą. Włożyliśmy bardzo dużo pracy, aby powstał właśnie taki, jaki jest dzisiaj: naturalny, bezglutenowy, z prostym składem, zdrowy i smaczny – opowiada Piotr Urbanowicz. – Sporo pracy kosztowało nas zastąpienie cukru ksylitolem. Udało się i dziś oferujemy świeży chleb bezglutenowy bez cukru.

Niebawem w ofercie Piekarni Bezglutenowej Zdrowa Micha pojawią się bułeczki jaglane. Już nie mogę się doczekać….

Bezglutenowe ciasteczka dla wymagających

Tym, którzy sądzą, że dieta bezglutenowa jest zawsze zdrowa, polecam lekturę składu ogólnodostępnych ciasteczek bezglutenowych. Najczęściej zawartością chemii nie różnią się od tych glutenowych…. Ale jest alternatywa: lokalne piekarnie bezglutenowe i ciastkarnie, które szczycą się dobrymi składnikami wyrobów, oferują coraz częściej świetne produkty. Bezglutenowe ciasteczka ze Zdrowej Michy są idealne w składzie, np. wegańskie pieguski bezglutenowe z kawałkami czekolady. Oto ich etykieta:  mąka jaglana, mąka gryczana pełnoziarnista, mąka ziemniaczana, soda oczyszczona, proszek do pieczenia bezglutenowy, banan, olej kokosowy, laska wanilii, cukier trzcinowy, masło orzechowe z kawałkami orzechów arachidowych, czekolada gorzka bezglutenowa, sól. Jak domowe, prawda?

Zdrowa żywność bezglutenowa

Piekarnia bezglutenowa Zdrowa Micha oferuje również ciastka i ciasta bez cukru, słodzone bananem, z dodatkiem mleczka kokosowego, migdałów, orzechów włoskich.

Nie zmienimy składu ani pochodzenia surowców, nikt nas do tego nie namówi.  Wybraliśmy kierunek zdrowej bezglutenowej żywności i przy nim zostaniemy – zastrzegają Magdalena i Piotr Urbanowiczowie.

 Sporo wyrobów z tej piekarni zainteresuje bezglutenowych wegan, a także diabetyków z celiakią. Wypieki Zdrowej Michy są słodkawe, ale na pewno nie przesadnie słodkie. Jeśli więc szukacie niezbyt słodkich słodyczy, zerknijcie do sklepu internetowego tej bezglutenowej piekarni.

Piękne i bezpieczne opakowania

Gdy odebrałam pierwsze zamówienie z Piekarni Bezglutenowej Zdrowa Micha, oczarował mnie sposób pakowania produktów. Kurier przyniósł estetycznie opakowany, solidny karton pełen hermetycznie zamkniętych pudełek. Jak miło było je odpakowywać! Było bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami, ciasto z czerwonej fasoli i wegański keks z bakaliami. No i ciasteczka…. Pudełka z ciastkami bezglutenowymi i ciastami mają ciekawą graficznie etykietę: zielono-beżową, nawiązującą do świeżego i naturalnego produktu. Chleb bezglutenowy jest również perfekcyjnie opakowany w biały papier, z czytelną etykietą.

Opakowanie musi być solidne, bo tego wymaga specyfika sprzedaży pieczywa z bezglutenowej piekarni – wyjaśnia Piotr Urbanowicz. –  Musimy mieć dobrze zabezpieczone produkty, aby w pełni uchronić je przed kontaktem z glutenem w sklepach, do których wysyłamy towar.  

Zdrowa Micha – wielka przyjemność

Większość bezglutenowych produktów dostępnych w marketach to wyroby przetworzone, a na rynku brakuje producentów zdrowej żywności bezglutenowej. Dlatego z radością witam każdego z nich. Oferują bowiem świeże produkty bezglutenowe, powstające z dobrych składników, często pochodzących od lokalnych dostawców. Oczywiście niszowa produkcja zdrowej żywności bezglutenowej jest nierozerwalnie związana z ceną. To co dobre, wytwarzane ręcznie na indywidualne zamówienie klienta, nie może być tanie. To po prostu prawo rynku… Nie żachajmy się więc, że za opakowanie 300 g wegańskich bezglutenowych piegusków trzeba zapłacić 19,50 zł. Najpierw sprawdźmy skład i sposób wytwarzania, a potem opiniujmy cenę. Osobiście uważam, że na rynku bezglutenowej żywności są potrzebne zarówno wyroby naturalne, jak i te masowo wytwarzane w fabrykach. Bo i jedne i drugie znajdują swoich zadowolonych nabywców. Dla przykładu: spróbujcie namówić 2-3 letnie dziecko na diecie bezglutenowej, by zjadło kromkę gryczanego chleba z ziarnami… Ale to już inny temat, o którym możecie przeczytać w artykule o zdrowej diecie bezglutenowej. 

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!