Blog

2

Owoce z kruszonką

10/11/2016

Owoce z kruszonką

10/11/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy za oknem mróz i wiatr, aż miło wrócić do domu pachnącego ciastem, cynamonem i pieczonymi owocami. I ta chrupiąca kruszonka…. Na weekend przygotowałam prosty deser, który trudno nazwać ciastem. To owoce pod bezglutenową kruszonką. Przypomną upalne lato, a jednocześnie rozgrzeją w jesienno-zimowe popołudnie.

Składniki na spód owocowy

  • 500 g ulubionych owoców jagodowych
    np.: czerwone porzeczki, borówki, jagody, maliny, jeżyny
  • 2 jabłka
    kwaskowe
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
    bezglutenowego
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego
    lub 1/2 łyżeczki cynamonu bez śladowych ilości glutenu

Składniki na kruszonkę

  •  120 g bezglutenowej mąki do słodkich wypieków
    lub skrobi ziemniaczanej bez śladowych ilości glutenu
  • 1 łyżka bezglutenowego karobu Celiko
  • 60 – 70 g masła
    lub margaryny wegańskiej
  • 50 g płatków migdałowych
    bez śladowych ilości glutenu
  • 50 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 2 łyżki bezglutenowego cukru z wanilią

Wykonanie

Piekarnik ustaw na 190 stopni C. Przygotuj kruszonkę. Mąkę przesiej z karobem. W misce zagnieć mąkę z masłem, dodaj płatki owsiane, cukier wanilinowy i płatki migdałowe. Wymieszaj. Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w kostkę. Umyj owoce jagodowe. W żaroodpornej, natłuszczonej formie ułóż jabłka, a na nich owoce jagodowe. Każdą warstwę posyp cukrem wanilinowym. Formę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 minut. Pod koniec pieczenia kontroluj, czy wierzch się nie przypieka. W razie potrzeby przykryj formę folią aluminiową.

Deser smakuje wyśmienicie na ciepło, podany z bezglutenowymi lodami waniliowymi. Można go również schłodzić w lodówce i serwować na zimno. Zachwycone będą i bezglutenowe dzieci, i bezglutenowi dorośli. A dodatek karobu doda deserowi cennych składników i będzie sugerował, że w cieście jest kakao, tak lubiane w wypiekach.

KOMENTARZE (2)

admin 13/11/2016 23:17
Uwielbiam ten deser ze śliwkami! Na górę dodaję cynamon i masło, podaję np. ze śmietaną....
mamaAni 13/11/2016 17:11
Fajny przepis, chętnie wypróbuję !. Tymczasem zrobiłam prostą zapiekankę/ciasto z kaszy jaglanej i śliwek którą polecam, jest pyszna i szybka w wykonaniu, poza tym już wiem co zrobię z zapasem śliwek który mam w zamrażalce ;) 1 szkl kaszy dokładnie wypłukanej ok 1-1,5 kg śliwek węgierek lub podobnych, mogą być mrożone, posiekać/zetrzeć na tarce na grubych oczkach/rozdrobnić w malakserze wymieszać można dodać miód/cukier piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem 1 godz. temp. 200 stopni
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się