Blog

25

Osiem glutenów w 180 g kaszy gryczanej….

07/05/2015

Osiem glutenów w 180 g kaszy gryczanej….

07/05/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przygotowuję się właśnie do sobotnich warsztatów Schaera w Zielonej Górze i przy blasku lampy przebieram kaszę gryczaną. Będzie nam potrzebna do upieczenia gryczanej babki z czekoladą. Gryka jest oczywiście naturalnie bezglutenowa, ale praktyka uczy, że sporo tam glutenu. No, znów opłaciło sie bawić w Kopciuszka. W 180 g kaszy gryczanej znalazłam aż 8 obcych, glutenowych ziaren. Gdybym nie przebrała tej gryki, nieźle bym podtruła uczestników warsztatów…

 

przekreslony_klosOd lat niczym Kopciuszek przebieram kaszę gryczaną (białą i paloną), jaglaną, soczewicę, len, quinoę, sorgo, ryż. Słowem wszystkie bezglutenowe zboża, które pojawiają się w mojej bezglutenowej kuchni. No, wyjątkiem jest amarantus, ale kupuję tylko certyfikowany, z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem (Amarello) – to więc pewniak nad pewniaki.

I jeszcze się nie zdarzyło, bym nie znalazła czegoś podejrzanego. Nie ma znaczenia, czy kupuję ziarna Radix Bis, Melvit czy Kupca. Za każdym razem wyławiam glutenowe ziarna: pszenicę, owiec, żyto. Z tych zbiórek uzbierałam już sobie słoiczek glutenu ;)

 

 

siemie lniane Rossmann (1)Oczywiście przyzwyczaiłam się do tej „roboty” i nie narzekam. Bezglutenowe zboże, oczyszczone z glutenowych ziaren (i wszelkich połamanych odrobinek), jest zupełnie bezpieczne. Wystarczy je otrząsnąć na sitku, wypłukać porządnie zimną wodą i można gotować.

Trudniej przebrać siemię lniane, sezam czy quinoę, ale jak trzeba, to trzeba. Acha, „czyste” siemię czy sezam możemy kupić pod marką Kresto.

 

Pollagra 2014 (7)Inaczej rzecz się ma z płatkami, np. jaglanymi, ryżowymi czy gryczanymi. One są prasowane i rozdrabniane  przez maszyny – wraz z glutenowymi zanieczyszczeniami. Dlatego nie jesteśmy w stanie już ich przebrać. Pozostają nam certyfkowane, bezglutenowe płatki zbożowe – m. in. owsiane Glutenexu czy Proveny, gryczane Szarłatu itp.

Niestety, obecnie chyba żadna firma nie oferuje na polskim rynku certyfikowanych, w pełni bezpiecznych bezglutenowych zbóż. Zanieczyszczenia są wszędzie, więc… celiacy nie powinni gotować kasz w woreczkach ani jadać kasz poza domem, w niepewnych miejscach… Po co się truć?

 

KOMENTARZE (25)

Kamila 12/01/2016 11:24
Z tego, co się orientuję, przebieranie ziaren i płukanie jest niewystarczające. Gluten ma właściwości silnie klejące, dlatego też jedynym bezpiecznym rozwiązaniem jest kupowanie tylko certyfikowanych produktów (które, niestety, są bardzo drogie). To, że niektórzy producenci umieszczają informację "produkt z natury bezglutenowy" świadczy tylko o tym, że np. jaglanka glutenu w sobie nie posiada. Nie przeczy to jednak temu, że mogła zostać tym glutenem zanieczyszczona, co czyni ją produktem poniekąd glutenowym. Poniżej anglojęzyczne dywagacje na temat bezglutenowości gryki: http://www.celiac.com/articles/23441/1/Is-Buckwheat-Flour-Really-Gluten-Free/Page1.html
admin 14/01/2016 00:03
Można polemizować w tej kwestii: gluten znajduje się w wewnętrznej części ziarna, a nie na zewnątrz. Zazwyczaj firmy, które paczkują ziarna, czynią to na halach przeznaczonych do paczkowania ziaren. Nie ma tam mąki, która okleiłaby ziarna bezglutenowe, a podczas płukania przykleiła sie do nich jeszcze bardziej.
Metis 10/07/2015 17:18
Kupiłam młynek do mielenia zbóż. Jednak dalej mam zagwozdkę jakiej konkretnie marki kupować: ryż, kaszę gryczaną i jaglaną? Ma ktoś sprawdzone? Przebieranie kaszy przy 12m owsiku jest praktycznie niewykonalne bo me dziecie energię ciągnie chyba z kosmosu.
Bezglutenowa Mama 13/07/2015 08:51
ProBIO ma bezglutenowe kasze. Można je kupować m. in. w Marigcie w Warszawie, także internetowo; Jak kupowałaś młynek prosiłaś, by zrobili próbę na bezglutenowych ziarnach przed wysyłką?
Agnieszka 13/05/2015 00:37
Bezglutenowa Mamo, dziękuję za bloga - pomaga mojej rodzinie już od kilku miesięcy :-) Mam problem z kaszą jaglaną (którą dla kuchni odkryłam zresztą dopiero po zdiagnozowaniu alergii na gluten u synka). Do tej pory kupowałam jaglankę Kupca, oznaczoną jako bezglutenową. Niestety ostatnio ten napis znikł, a pojawił się dopisek, że kasza może zawierać śladowe ilości glutenu. Podobną uwagę znalazłam na każdej kaszy jaglanej, jaką obejrzałam w sklepie - Melvit itp. Czy możesz jakąś polecić? Pozdrawiam!
Bezglutenowa Mama 13/05/2015 07:21
Agnieszko: proso, czyli kasza jaglana, jest zawsze bezglutenowa. Naturalnie bezglutenowa. Oznacza to, że w ziarnach nie ma glutenu. Ryzykiem sę jedynie obce, glutenowe ziarna, które często znajdują się wśród ziarenek prosa. Wystarczy porcję kaszy przebrać na talerzu, wyjąć obceziarna (łatwo je znaleźć) i wyrzucić. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy w Kopciuszka :()
Agnieszka 14/05/2015 09:12
Dziękuję! Widząc te dopiski o możliwej zawartości glutenu zastanawiałam się nad możliwością zanieczyszczenia kaszy w zakładzie produkcyjnym np. pyłem z "glutenowej" mąki. Nie wiem, czy to możliwe?
Anula80 14/05/2015 10:52
Pewnie możliwe :( dlatego trzeba dobrze przepłukać przez gotowaniem
Anula80 13/05/2015 09:41
Ostatnio w kaszy jaglanej Kupca znalazłam 2 podłużne czarne obce ziarna. Tak więc polecam wziąć przykład z naszego Kopciuszka i wszystkie kasze przebierać :)
Bezglutenowa Mama 13/05/2015 13:18
Zabawę w Kopciuszka uwielbiają też dzieci ;)
elżbieta 10/05/2015 11:23
czy kasza Kupca mimo napisu na opakowaniu Produkt bezglutenowy jest bezpieczna?Zawsze na ten napis zwracałam uwagę i sądziłam ,żę gwarantuje bezpieczeństwo (unikam np.ryżu Kupca z napisem Produkt z natury bezglutenowy)
Bezglutenowa Mama 11/05/2015 21:15
Niestety Kupiec nie poradził sobie z bezglutenową serią. Kaszę kukurydzianą lepiej kupować np. z Glutenexu, jest z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem, a więc najpewniejsza na rynku.
Sebastiasia 10/05/2015 21:00
Ja przeglądam kazda kasze. Nawet te z napisem bezglutenowa. Podstawowa zasada w celiakii, nie ufaj nikomu ☺
Bezglutenowa Mama 11/05/2015 21:16
Tak, to główna zasada w diecie BG :)
sebastiasia 09/05/2015 17:24
Nie wiem czy wierzyć czy nie,ale szukałam kiedyś dość skrupulatnie gdzie może byc ukryty gluten. Znalazłam informacje , że znajduje się w tej substancji, którą nabłyszczają owoce....strach się bać...
Bezglutenowa Mama 11/05/2015 21:14
O, tego jeszcze nie słyszałam...
mamaAni 08/05/2015 11:05
Dziękuję za ten cenny wpis, ja przez dłuższy czas nie przebierałam kasz oraz dawałam dziecku gotowane płatki ryżowe Kupca, ale zaprzestałam tych praktyk. Najczęściej obce ziarna znajduję w kaszy gryczanej. Tak na marginesie - jaką mąkę ziemniaczaną używać? Na początku używałam zwykłej ze sklepu spożywczego taka jaka wpadła mi w ręce, teraz nie używam wcale bo się boję tej zwykłej a certyfikowanej jakoś nie mogę natrafić lub zapomnę kupić. Moja córka od 5 lat na diecie i wciąż ma przeciwciała :(
Bezglutenowa Mama 11/05/2015 21:13
Wiele osób nie wie, że trzeba przebierać kasze albo unikać "śladowych ilości glutenu" lub produktów opisanych jako "naturalnie bezglutenowe". Tak naprawdę gwarancję dają tylko produkty z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem, z literką "c" w kółeczku. One są regularnie badane i audytowane zgodnie z europejskimi wytycznymi. Mąki ziemniaczanej uzywam np. z Biedronki czy Lidla, ale tylko wtedy, gdy stoi ona w kartoniku, a nie wśród glutenowych mąk. Piszesz, że Twoja córeczka ma nadal przeciwciała. Czy używacie chlebów i mąk jednego konkretnego producenta, czy raczej różnych firm?
mamaAni 13/05/2015 14:01
Używamy pieczywa/mąk różnych producentów, także kupuję pieczywo w Margicie oraz piekę (na razie niewiele). Najgorsze to że od listopada ub.roku zaostrzyliśmy dietę do produktów z kłosem, a przeciwciała na poziomie 36-37, wcale nie spadły od tego czasu ale gastroskopia wyszła ok. nic już nie rozumiem ...
Sebastiasia 08/05/2015 13:09
Ja nie stosuje ziemniaczanej tylko skrobie kukurydziana z klosem. Mam pewność, ze jest bezpieczna. A co do przeciwciał. Zainteresuj sie kosmetykami, których corka uzywa. Gluten jest w szamponach, pastach do zebow, tabletkach do zmywarek. Niemieckie stowarzyszenie daje swoim członkom spis bezpiecznych kosmetyków ale w Polsce trzeba dociekać samemu. Ja bym na to nie wpadła... Moje dziecko trulo sie pasta do zebow. Pozdrawiam
Monika 08/05/2015 17:09
Jakich więc past używać i jak znaleźć gluten w kosmetykach wiem ze w szamponie Emolium jest gluten zanim u córki zdiagnozowano celiakie tylko tego szamponu uzywalam nie mając świadomości szkody
Bezglutenowa Mama 11/05/2015 21:19
W szamponie Emolium jest gluten? Skąd masz takie informacje? Też używam Emolium. Z drugiej strony nie jemy przecież glutenu z kremu do ciała... Inaczej rzecz się ma z pastą do zębów u dzieci. Niestety, nadal niewielu producentów kosmetyków oznacza gluten w składzie.... Wiem, że seria kosmetyków z Buska Zdrój jest OK.
jola 08/05/2015 23:58
mój syn używa pasty do zębów AJONA 25 ml, koszt ok 10 zł, do nabycia w aptekach... pasta bardzo wydajna , wystarczy kropla , dziwi mnie natomiast szampon Emolium, nie stosuję go co prawda, ale jest to szampon hipoalergiczny więc nie powinien mieć dodatków alergicznych
Monika 09/05/2015 11:34
Z tego co pamiętam ma w skladzie wheat protein ale może teraz się skład zmienił ja tez uzywalam kiedyś tylko kosmetyków emolium teraz je odstawilam
Natalia Zawisza 08/05/2015 19:49
W Emolium jest gluten?Ja stosuje u córki balsam do ciał Emolium
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się