Blog

4

Orzechowy tort bezglutenowy

02/02/2017

Orzechowy tort bezglutenowy

02/02/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wysoki na 30 cm. W walentynkowym kształcie. Puszysty, delikatny i pyszny. I zawsze się udaje: bezglutenowy tort orzechowy.  Do upieczenia naprawdę nie potrzeba ani wielu składników, ani kulinarnych talentów. Wystarczy upiec kilka spodów biszkoptowych, zaparzyć kawę i zmiksować krem w proszku lub przygotować świeżą masę. Gotowe! Można świętować bezglutenowe Walentynki.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebooki

Składniki na 1 spód biszkoptowy (użyłam foremek w kształcie serca – wymiary około 30×20 cm)

  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 90 g mąki  – np. mieszanki do wypieku ciast bezglutenowych 
    tzw. mix C
  • 1/4 łyżeczki karobu lub kakao
    opcjonalnie
  • 90 g cukru
    najlepiej drobnego do wypieków
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki sody 
    bez glutenu
  • szczypta soli

Składniki na masę orzechową

  • 200 g orzechów włoskich bez glutenu
  • 180 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • około 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka wódki (opcjonalnie)

Składniki na masę śmietanową

  • 4 kubeczki śmietany 30-36%
    (w sumie 1 litr)
  • 500 g marscapone
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji opcjonalnie:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy lub bezglutenowej kawy Inki
  • kilka daktyli do dekoracji

Przygotowanie spodów

Każdy spód piecz osobno (ale dla oszczędności czasu możesz upiec dwa biszkopty z podwójnej ilości składników, a po ostudzeniu przekroić je na dwa spody). Przesiej mąkę z sodą i karobem (opcjonalnie). Piekarnik nastaw na 170 stopni C. Formę posmaruj tłuszczem i obsyp bezglutenową bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka wymieszaj z sokiem z cytryny. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Do białek dodawaj po jednym żółtku i delikatnie mieszaj drewnianą łyżką. Dodawaj stopniowo po łyżce mąki z sodą i nadal delikatnie mieszaj łyżką. Na końcu dodaj olej i ponownie połącz składniki. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut. Przez kolejnych 10 minut nie wyjmuj blachy z piekarnika. Następnie ostudź biszkopt, wyjmij go z formy. Zaparz mocną kawę lub herbatę – ½ szklanki.

Upiecz w sumie cztery identyczne spody biszkoptowe – lub tylko dwa, w zależności od tego, jak wysoki tort zechcesz przygotować.

Przygotowanie kremu orzechowego

  • w rondelku podgrzej mleko
  • zmniejsz płomień i wsyp zmielone orzechy włoskie
  • gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż masa zgęstnieje; mieszaj raz po raz
  • zdejmuj rondelek z ognia, przykryj pokrywką i zostaw do ostudzenia
  • miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę
  • dodawaj do niej porcjami ostudzoną masę orzechową i miksuj
  • dodaj wódkę i zamieszaj
  • wstaw krem do lodówki, by zgęstniał

Przygotowanie masy śmietanowej

Ubij bitą śmietanę, pod koniec ubijania dodając do smaku cukier puder. W osobnej misce lekko zmiksuj marscapone i dodawaj do niego po łyżce bitej śmietany. Mieszaj łyżką (najlepiej drewnianą), delikatnie łącząc składniki. Wstaw do lodówki.

Przekładanie tortu

Sprawdź, czy masz gotowe wszystkie składniki: 4 bezglutenowe spody biszkoptowe, masy: śmietanową i orzechową, mocną kawę, dżem. Wszystkie blaty nasącz kawą (tylko z jednej strony). Na pierwszy blat nałóż ½ masy śmietanowej i rozprowadź ją równomiernie. Przykryj ją drugim spodem. Nałóż na niego dżem i 1/3 masy orzechowej. Całość przykryj trzecim blatem i nałóż na niego delikatnie pozostałą masę śmietanową. Rozprowadź ją równomiernie i nałóż ostatni, czwarty blat. Masą orzechową dokładnie posmaruj tort z wierzchu i po bokach. Możesz ozdobić kawałkami daktyli. Wstaw bezglutenowy tort orzechowy na kilka godzin do lodówki.

Warianty smakowe

Ten prosty tort można przygotować w różnych wariantach smakowych. Jeśli do masy śmietanowej dodasz bezglutenową kawę Inkę lub kawę rozpuszczalną 100% – otrzymasz bezglutenowy tort kawowy. Gotową masę orzechową możesz zastąpić świeżą masą z bitej śmietany, marscapone i np. mrożonych, zblendowanych malin z cukrem. Bezglutenowy tort możesz ozdobić świeżymi owocami, orzechami lub cukrową posypką bezglutenową. Jedno jest pewne: bezglutenowe Walentynki z takim tortem będą bardzo udane!

KOMENTARZE (4)

Rataland 10/02/2017 10:29
Ale wygląda apetycznie ten torcik, aż ślinka cieknie na sam widok':)
Bezglutenowa Mama 10/02/2017 16:40
I o to chodzi ;) Ma zachęcić do samodzielnego wypieku :)
Gosia 02/02/2017 13:50
Czego mogę użyć zamiast jajek i śmietany?
Bezglutenowa Mama 03/02/2017 07:49
Takiego tortu bez jajek i śmietany nie upieczesz....Zerknij na ten przepis: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowy-tort-czekoladowy-dla-alergika-bez-jajek-bez-mleka/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się