01/01/2016
01/01/2016
TEKST ZOSI. Na śniadanie w Nowy Rok należy wypić coś smacznego , bo ponoć jaki Nowy Rok, taki cały rok. Wpadłam więc na pomysł , że na noworoczne śniadanie wypiję bezglutenową czekoladę na gorąco. Zapewniam że jest wyśmienita. Wspólnie z tatą zachwycałam się jej pysznym smakiem i aksamitną konsystencją. Mama odchudza się, więc nie brała udziału w degustacji, a Antek – uczulony na kakao – dostał lody z bitą śmietaną.
bezglutenowa czekolada 60 procent,
cynamon,
mleko bez laktozy,
śmietana kremówka 30 procent;
Przygotowanie: ubić śmietanę. Tabliczkę czekolady rozpuścić na parze. Do garnka wlać i podgrzać mleko bez laktozy. Do garnka z mlekiem wlać rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać energicznie i wlać do szklanki. Na koniec na czekoladę położyć bitą śmietanę . I gotowe.
Pamiętam, jak kiedyś w schronisku górskim mama zafundowała mi taką czekoladę na gorąco. Przeczytała skład i upewniła się, że nie ma tam glutenu. Tamta czekolada była smaczna, ale ta moja, domowa, smakowała o niebo lepiej.
Zapisz się
KOMENTARZE