Odkąd zrobiło się ciepło, pytacie o przepisy na słodkie wypieki bezglutenowe z truskawkami. To dobry czas, bo w maju i czerwcu ogród jest naszym sprzymierzeńcem. Letnie wypieki, także te bezglutenowe, mają być lekkie, owocowe i kolorowe. Taki jest właśnie najlepszy biszkopt bezglutenowy z pianką truskawkową, który wyczarowaliśmy pewnego czerwcowego popołudnia. Na puszystym biszkopcie, z delikatnym ptasim mleczkiem, przystrojony najbardziej dojrzałymi truskawkami. Nieziemsko wygląda i smakuje! Tak, to ciasto w pełni zasługuje na miano najlepszego biszkopta bezglutenowego z pianką truskawkową. I wbrew nazwie naprawdę nie tak trudno go przyrządzić. 

Składniki na piankę z galaretki

  • 2 galaretki truskawkowe
    bezglutenowe
  • 0,5 l śmietany kremówki 30-36%
  • opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru

Składniki na biszkopt bezglutenowy (tortownica o średnicy około 21 cm)

  • 6 jaj 
    osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 180 g bezglutenowej skrobi
    np. ziemniaczana, kukurydziana, z tapioki
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
    bez śladowych ilości glutenu
  • 2 łyżki oleju

Dodatki

  • 4-5 łyżek konfitury truskawkowej
    do przełożenia bezglutenowego biszkopta
  • 1/4 szklanki czarnej herbaty
    do nasączenia spodu
  • około 1/2 kg świeżych truskawek
    do dekoracji

Przygotowanie biszkopta bezglutenowego

Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną. Do żółtek dodaj łyżkę soku z cytryny. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Do ubitej piany dodawaj po łyżce żółtek i wyrabiaj na najmniejszych obrotach. Odstaw mikser. Dodawaj partiami mąkę i delikatnie mieszaj łyżką (np. drewnianą). Na końcu dodaj olej. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika na około 40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj. Zostaw w nim tortownicę przez około 20 minut. Wyjmij biszkopt bezglutenowy i zostaw go do ostudzenia w pokojowej temperaturze. Przygotuj piankę truskawkową.

Przygotowanie pianki truskawowej

Bezglutenowe galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzątku (jeśli użyjesz galaretek bez cukru, pamiętaj, by dodać słodzik: ksylitol lub cukier). Dokładnie wymieszaj, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ostudź, od czasu do czasu mieszaj, by galaretka całkowicie nie stężała. Możesz ją wstawić do lodówki, ale mieszaj co parę minut. Tortownicę wyłóż na spodzie  papierem do pieczenia. Bezglutenowy biszkopt zetnij z góry, by wyrównać jego powierzchnię. Nasącz go herbatą, posmaruj dżemem i wstaw do tortownicy. Duże truskawki przekrój na połówki i układaj wzdłuż ścianek tortownicy – przekrojem do zewnątrz. Najlepiej ułóż dwie warstwy truskawek – jedną na drugiej, by uzyskać wyższą ramkę.  Lekko ubij śmietanę – nie musi być ubita „na sztywno”. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlewaj ją stopniowo do ubijanej śmietanki. Delikatnie miksuj. W razie potrzeby dodaj cukier puder, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Powstałą piankę wlej delikatnie do tortownicy. Kilka truskawek „zatop” w piance dla ozdoby. Najlepszy biszkopt bezglutenowy z truskawkową pianką wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj na zimno, ozdobiony listkami mięty. 

Inne przepisy na słodkie wypieki bezglutenowe z truskawkami

Najlepszy biszkopt bezglutenowy z truskawkową pianką jest tylko jednym z pomysłów na słodkie wypieki bezglutenowe z truskawkami. Polecam również:

BEZGLUTENOWY TORT TRUSKAWKOWY

BEZGLUTENOWE DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI

BEZGLUTENOWE TARTALETKI Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI

TARTA Z TRUSKAWKAMI BEZGLUTENOWA

Zachęcam, abyście wypróbowali słodkie wypieki bezglutenowe z truskawkami, dopóki trwa pełnia sezonu na te owoce. My natomiast wiemy, że naszym faworytem na tegoroczne lato i tak pozostaje najlepszy biszkopt bezglutenowy z pianką truskawkową. Przetestowany na glutenowych i bezglutenowych znajomych!

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!