Blog

9

Najlepsza książka o celiakii i diecie

17/08/2015

Najlepsza książka o celiakii i diecie

17/08/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Z niecierpliwością czekałam na wznowienie monografii o celiakii, napisanej przez najlepszych specjalistów. „Dieta bezglutenowa – co wybrać” spełniła moje oczekiwania i mogę śmiało powiedzieć, że to najlepsza publikacja, najlepsza książka o celiakii. Jest napisana zrozumiałym językiem, porządkuje najnowszą wiedzę dotyczącą celiakii i chyba jako jedyna bezglutenowa książka na rynku prezentuje szczegółowe dane o wartościach odżywczych produktów bezglutenowych. Po prostu musisz mieć w domu tę książkę. Idealnym dopełnieniem będzie poradnik i książka kucharska z przepisami bezglutenowymi „W kuchni Bezglutenowej Mamy”, dostępnej w Sklep.bezglutenowamama.pl 

 

dieta fotoKompendium „Dieta bezglutenowa – co wybrać” pod redakcją Hanny Kunachowicz jest podzielone na kilka rozdziałów, dzięki którym łatwo odnaleźć kwestie interesujące nas w danym momencie.

Dodatkowo na okładce znajduje się kilka haseł-kluczy wraz z numerami stron odsyłających do konkretnych zagadnień. Przyznam, że bardzo ułatwia to szybie znalezienie interesujących tematów.

 

 

zupkaRozdziały opowiadają m. in.: czym różni się celiakia od alergii na gluten, mówią o diagnostyce celiakii, o chemicznych właściwościach glutenu, o zasadach układania diety, o zaleceniach żywieniowych odnoszących się do celiakii. Książka prezentuje także najnowsze badania diety pacjentów, ukazuje naturalnie bezglutenowe rośliny, opowiada o witaminach i składnikach odżywczych niezbędnych w diecie dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej.

 

 

20150728_094345Porządkuje informacje o produktach prawdziwie bezglutenowych, porusza prawne kwestie znakowania produktów bezglutenowych, niesie też sporo praktycznych wskazówek dotyczących stosowania diety. Niemal połowa książki poświęcona jest charakterystyce wartości odżywczej produktów bezglutenowych (naturalnych i specjalistycznych). To wiedza niezbędna nie tylko dietetykom i lekarzom, ale i wszystkim osobom, które chcą się ożywiać zdrowo bezglutenowo.

DSC04080Tym bardziej, że książka, choć pisana przystępnym językiem, w pełni usatysfakcjonuje także lekarzy i dietetyków, spragnionych fachowej terminologii. Nie przez przypadek jest to przecież publikacja wydawnictwa lekarskiego.

Na rynku dostępnych już jest wiele książek o celiakii i alergii na gluten, ale najnowsza monografia zajmuje w tej kolekcji miejsce szczególne. Naprawdę aktualizuje i porządkuje wiedzę pacjentów (ale i lekarzy) o glutenie, o jego oddziaływaniu na organizm, o badaniach, które należy wykonać dla uzyskania pełnej diagnozy. Autorzy analizują wszystkie zagadnienia także przez pryzmat historycznej wiedzy, rozprawiają się z mitami i podkreślają, że sama diagnoza celiakii to nie wszystko.

 

 

gluten PION (20)Pacjent z chorobą trzewną powinien być pod opieką dietetyka, raz w roku badać przeciwciała, ale i poddawać ocenie wagę oraz wskaźnik masy ciała BMI, a także oceniać u specjalistów dietę pod kątem niedoborów witamin i makroelementów. Prawda, że w naszej polskiej rzeczywistości to jeszcze rzadkość?

Interesujący jest rozdział o racjonalnym jadłospisie osoby z celiakią, ukazujący bezglutenową piramidę żywieniową.

Z niecierpliwością czekałam na wznowienie monografii o celiakii, napisanej przez najlepszych specjalistów. „Dieta bezglutenowa – co wybrać” spełniła moje oczekiwania i mogę śmiało powiedzieć, że to najlepsza publikacja o celiakii. Jest napisana zrozumiałym językiem, porządkuje najnowszą wiedzę dotyczącą celiakii i chyba jako jedyna bezglutenowa książka na rynku prezentuje szczegółowe dane o wartościach odżywczych produktów bezglutenowych. Po prostu musisz mieć w domu tę książkę.

 

dieta fotoKompendium „Dieta bezglutenowa – co wybrać” pod redakcją Hanny Kunachowicz jest podzielone na kilka rozdziałów, dzięki którym łatwo odnaleźć kwestie interesujące nas w danym momencie.

Dodatkowo na okładce znajduje się kilka haseł-kluczy wraz z numerami stron odsyłających do konkretnych zagadnień. Przyznam, że bardzo ułatwia to szybie znalezienie interesujących tematów.

 

 

zupkaRozdziały opowiadają m. in.: czym różni się celiakia od alergii na gluten, mówią o diagnostyce celiakii, o chemicznych właściwościach glutenu, o zasadach układania diety, o zaleceniach żywieniowych odnoszących się do celiakii. Książka prezentuje także najnowsze badania diety pacjentów, ukazuje naturalnie bezglutenowe rośliny, opowiada o witaminach i składnikach odżywczych niezbędnych w diecie dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej.

 

 

20150728_094345Porządkuje informacje o produktach prawdziwie bezglutenowych, porusza prawne kwestie znakowania produktów bezglutenowych, niesie też sporo praktycznych wskazówek dotyczących stosowania diety. Niemal połowa książki poświęcona jest charakterystyce wartości odżywczej produktów bezglutenowych (naturalnych i specjalistycznych). To wiedza niezbędna nie tylko dietetykom i lekarzom, ale i wszystkim osobom, które chcą się ożywiać zdrowo bezglutenowo.

DSC04080Tym bardziej, że książka, choć pisana przystępnym językiem, w pełni usatysfakcjonuje także lekarzy i dietetyków, spragnionych fachowej terminologii. Nie przez przypadek jest to przecież publikacja wydawnictwa lekarskiego.

Na rynku dostępnych już jest wiele książek o celiakii i alergii na gluten, ale najnowsza monografia zajmuje w tej kolekcji miejsce szczególne. Naprawdę aktualizuje i porządkuje wiedzę pacjentów (ale i lekarzy) o glutenie, o jego oddziaływaniu na organizm, o badaniach, które należy wykonać dla uzyskania pełnej diagnozy. Autorzy analizują wszystkie zagadnienia także przez pryzmat historycznej wiedzy, rozprawiają się z mitami i podkreślają, że sama diagnoza celiakii to nie wszystko.

 

 

gluten PION (20)Pacjent z chorobą trzewną powinien być pod opieką dietetyka, raz w roku badać przeciwciała, ale i poddawać ocenie wagę oraz wskaźnik masy ciała BMI, a także oceniać u specjalistów dietę pod kątem niedoborów witamin i makroelementów. Prawda, że w naszej polskiej rzeczywistości to jeszcze rzadkość?

Interesujący jest rozdział o racjonalnym jadłospisie osoby z celiakią, ukazujący bezglutenową piramidę żywieniową.

Z niecierpliwością czekałam na wznowienie monografii o celiakii, napisanej przez najlepszych specjalistów. „Dieta bezglutenowa – co wybrać” spełniła moje oczekiwania i mogę śmiało powiedzieć, że to najlepsza publikacja o celiakii. Jest napisana zrozumiałym językiem, porządkuje najnowszą wiedzę dotyczącą celiakii i chyba jako jedyna bezglutenowa książka na rynku prezentuje szczegółowe dane o wartościach odżywczych produktów bezglutenowych. Po prostu musisz mieć w domu tę książkę.

 

dieta fotoKompendium „Dieta bezglutenowa – co wybrać” pod redakcją Hanny Kunachowicz jest podzielone na kilka rozdziałów, dzięki którym łatwo odnaleźć kwestie interesujące nas w danym momencie.

Dodatkowo na okładce znajduje się kilka haseł-kluczy wraz z numerami stron odsyłających do konkretnych zagadnień. Przyznam, że bardzo ułatwia to szybie znalezienie interesujących tematów.

 

 

zupkaRozdziały opowiadają m. in.: czym różni się celiakia od alergii na gluten, mówią o diagnostyce celiakii, o chemicznych właściwościach glutenu, o zasadach układania diety, o zaleceniach żywieniowych odnoszących się do celiakii. Książka prezentuje także najnowsze badania diety pacjentów, ukazuje naturalnie bezglutenowe rośliny, opowiada o witaminach i składnikach odżywczych niezbędnych w diecie dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej.

 

 

20150728_094345Porządkuje informacje o produktach prawdziwie bezglutenowych, porusza prawne kwestie znakowania produktów bezglutenowych, niesie też sporo praktycznych wskazówek dotyczących stosowania diety. Niemal połowa książki poświęcona jest charakterystyce wartości odżywczej produktów bezglutenowych (naturalnych i specjalistycznych). To wiedza niezbędna nie tylko dietetykom i lekarzom, ale i wszystkim osobom, które chcą się ożywiać zdrowo bezglutenowo.

DSC04080Tym bardziej, że książka, choć pisana przystępnym językiem, w pełni usatysfakcjonuje także lekarzy i dietetyków, spragnionych fachowej terminologii. Nie przez przypadek jest to przecież publikacja wydawnictwa lekarskiego.

Na rynku dostępnych już jest wiele książek o celiakii i alergii na gluten, ale najnowsza monografia zajmuje w tej kolekcji miejsce szczególne. Naprawdę aktualizuje i porządkuje wiedzę pacjentów (ale i lekarzy) o glutenie, o jego oddziaływaniu na organizm, o badaniach, które należy wykonać dla uzyskania pełnej diagnozy. Autorzy analizują wszystkie zagadnienia także przez pryzmat historycznej wiedzy, rozprawiają się z mitami i podkreślają, że sama diagnoza celiakii to nie wszystko.

 

 

gluten PION (20)Pacjent z chorobą trzewną powinien być pod opieką dietetyka, raz w roku badać przeciwciała, ale i poddawać ocenie wagę oraz wskaźnik masy ciała BMI, a także oceniać u specjalistów dietę pod kątem niedoborów witamin i makroelementów. Prawda, że w naszej polskiej rzeczywistości to jeszcze rzadkość?

Interesujący jest rozdział o racjonalnym jadłospisie osoby z celiakią, ukazujący bezglutenową piramidę żywieniową.

[…] osoby z celiakią powinny przestrzegać diety bezglutenowej i zadbać o jej urozmaicenie i prawidłowe zbilansowanie na bazie 5 grup produktów – podkreśla autora rozdziału Anna Stolarczyk. Chodzi o to, by w codziennej diecie znalazły się: bezglutenowe zboża (np. amarantus), warzywa i owoce, mleko i przetwory mleczne, mięso, ryby, wędliny i jaja oraz tłuszcze. Niezbędne są także orzechy, ziarna słonecznika czy dyni, siemię lniane, mak i sezam.

 

 

gluten PION (6)W różnych miejscach monografii autorzy nie ukrywają, że dieta bezglutenowa niesie pewne niedogodności (np. nietrwałość pieczywa, kłopoty z jedzeniem poza domem), z drugiej jednak strony zachęcają do akceptacji diety, do eksperymentów z kuchnią Dalekiego Wschodu, Indii czy Meksyku. Mają oczywiście świadomość, że ceny bezglutenowych produktów są istotną barierą w przestrzeganiu diety bezglutenowej. Podają wyliczenie, iż dieta bezglutenowa jest nawet 7 razy droższa od konwencjonalnej. Niestety, monografia ujawnia, że sporo chorych na celiakię dzieci, młodzieży i dorosłych nie przestrzega diety. Również sporo chorych ma poważne niedobory żywieniowe wynikające z braku zbilansowanej diety.

 

 

20150727_113229Dla przykładu: tylko 30% badanych dzieci z celiakią jada codziennie warzywa, a około 6% dzieci w ogóle nie je bezglutenowego pieczywa, a cenne kasze nie pojawiają się na talerzach zdecydowanej większości ankietowanych. Chorzy na celiakię jadają także mało ryb czy przetworów mlecznych. W konsekwencji taka źle zbilansowana dieta może doprowadzić w przyszłości do chorób układu krążenia.

 

 

20150727_210547Jeśli do tej pory nie zastanawialiście się, jaka jest rola białka, węglowodanów, błonnika czy poszczególnych witamin, koniecznie zapoznajcie się z wytycznymi przedstawionymi w monografii „Dieta bezglutenowa – co wybrać?”. Dowiecie się, jakie niedobory są najczęściej stwierdzane u osób chorych na celiakię i zyskacie podpowiedź, w jakich produktach ich szukać.

 

 

20150726_110856Sporo miejsca autorzy monografii poświęcają opisom produktów bezglutenowych (naturalnych i przetworzonych), wskazują także, jak prawidłowo odszyfrowywać określenia: „produkt bezglutenowy” czy „produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu”. Uwierzcie – po lekturze tego rozdziału będzie wam o wiele łatwiej robić bezglutenowe zakupy.

Autorzy nie tylko opisują poszczególne grupy produktów czy składniki, ale podpowiadają także, jak je gotować czy przechowywać, by nie straciły swych cennych właściwości. Kilka akapitów jest także poświęconym organizacji bezglutenowej kuchni , unikania zanieczyszczeń glutenem, jedzeniu poza domem czy aktywności w organizacjach zrzeszających bezglutenowych pacjentów (m. in. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej).

 

 

Koszalin Eljot (2)W książce znajdziecie także odpowiedzi na nurtujące was pytania np. o płukanie ziaren, o wdychanie oparów mąki podczas gotowania, o jednorazowe złamanie diety. Naprawdę sporo miejsca poświęca monografia opisowi poszczególnych produktów bezglutenowych, powstających w zwykłych fabrykach, jak i u specjalistycznych producentów.

 

 

aaaa (8)Dzięki temu dowiemy się, ile cukru, tłuszczu czy błonnika mają bezglutenowe delicje, bezglutenowy makaron, poduszeczki czekoladowe do mleka czy gotowe sosy albo zupki.

Jeśli z uwagą prześledzicie te tabele, to pewnie przestaniecie jeść niektóre gotowe produkty bezglutenowe…Uznacie, że naprawdę nie musicie jeść wszystkiego, co ma napis „bezglutenowe”. Bo macie prawo wyboru i możecie kupować wyłącznie te produkty, które są jednocześnie pożywne i zdrowe.

 

 

dieta foto1Pochłaniałam tę książkę z wypiekami na twarzy. I myślę, że powinna znaleźć się w biblioteczce każdego celiaka, każdego bezglutenowca. Stanie się przewodnikiem w codziennym stosowaniu zdrowej diety bezglutenowej, pozwoli zrozumieć wiele zagadnień i rozwieje wątpliwości. Warto, by sięgnęli po tę książkę także dietetycy i lekarze, zajmujący się osobami chorymi na celiakię i będącymi na diecie bezglutenowej z innych przyczyn. Nie ma na rynku lepszej i bardziej aktualnej książki na ten temat.

 

 

Dieta bezglutenowa – co wybrać? Pod redakcją Hanny Kunachowicz. Wydanie drugie. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015.

 

PS Nie reklamuję ani nie promuję tej książki na podstawie jakiejkolwiek umowy z wydawnictwem.

 

 

 

KOMENTARZE (9)

aga 17/08/2015 22:08
Witam, o co chodzi z płukaniem ziaren? Bo ja z tych kasz z marketów robię mąkę, najpierw płuczę 3-5 razy, potem suszę w piekarniku max godz i wtedy mielę na mąkę. Oprócz kukurydzianej umiem zrobić każdą.
Bezglutenowa Mama 18/08/2015 11:38
Zanim umyjesz kaszę, przebierz ją jak Kopciuszek - na talerzu, dłońmi. Zazwyczaj w każdej paczce jest sporo obcych ziaren, nawet w soczewicy znalazłam kiedyś żyto.
gosiasit 18/08/2015 07:52
Jak suszysz?jaka temperatura i czy z termoobiegiem?
aga 18/08/2015 10:07
Z termoobiegiem, temperatura 70 stopni bo mniejszej u mnie nie można, na blaszce płaskiej wyłożonej pap do pieczenia, drzwiczki uchylone żeby para wychodziła i mieszam co 10-15 min, bo ja suszę od razu paczkę czyli 350-400 g. Robię tak z kaszą gryczana białą, jaglana, ryżem brązowym na pół z białym, ciecierzyca,amarantusem.wychodzi ok godz suszenia. Potem mielęmielę w młynku dokupionym do maszynki do mięsa na bardzo drobnym pokretle. Wolę takie bo jest taniej mimo wszystko :)
gosiasit 18/08/2015 14:06
Dzięki muszę spróbować
Bezglutenowa Mama 18/08/2015 11:39
Aga, taniej, zdrowiej i świeżo :)
aga 18/08/2015 10:12
Aha, kaszę gryczana najpierw przebieram! Zawsze znajdę 4-7 różnych ziaren!
Michał 17/08/2015 14:51
W jakiej cenie jest ta książka?
admin 17/08/2015 15:08
Około 40-50 zł, ale warto poszukać w necie promocji.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się