Czy domowy młynek w bezglutenowej kuchni ma sens? No to posłuchajcie: wiele witamin i składników mineralnych ulatnia się z mąki już w kilka godzin po zmieleniu. A po czterech tygodniach stania na sklepowej półce mąka traci połowę cennych składników. Lepiej nie pisać, co się dzieje po pół roku… Dlatego jest wart rozważenia młynek do ziaren w bezglutenowej kuchni. Tym bardziej, że nasze bezglutenowe mąki i tak są uboższe w wiele składników, niż mąki pszenna czy żytnia. Może więc warto zatrzymać te cenne wartości i spróbować mąk bezglutenowych ze świeżego przemiału? Przetestowałam domowy młynek Schnitzer w bezglutenowej kuchni – zabawę, przyjemność i zdrowie zyskała cała rodzina.

Test młynka do bezglutenowych ziaren

Bezglutenowa Mama przez miesiąc testowała elektryczny młynek Vario, marki Schnitzer (młynki marki Schnitzer produkuje i dystrybuuje firma NIRO-BIO). Wybrałam młynek znanej firmy, który mieli bezglutenowe ziarna zarówno na mąkę, jak i na płatki. Uważam, że właśnie młynek Vario najbardziej się sprawdzi w bezglutenowej kuchni. Pozwala bowiem samodzielnie przygotować zarówno każdą mąkę, jak i płatki ryżowe, gryczane czy jaglane (uwaga: takie gotowe produkty są znacznie droższe, niż kasza jaglana albo gryczana). Młynek Vario wykonany jest z drewna bukowego, nasączonego olejem lnianym. Nie wymaga czyszczenia ani konserwacji. Jest  niezwykle prosty w obsłudze i nie wymaga naszego udziału w procesie mielenia. Fakt, nie jest urządzeniem małym, ale i nie głośnym, więc ustawiony w bezglutenowej kuchni szybko stanie się miłym domownikiem. Gdzie można go kupić? W sklepie internetowym lub stacjonarnym NIRO-BIO.PL.

Młynek do bezglutenowych ziaren dostarczył nam mnóstwo zabawy (dzieci eksperymentowały z ziarnami, a potem chętniej jadły przyrządzone potrawy), ale również wzbogacił nasze bezglutenowe menu. Dzięki świeżo przygotowanym płatkom z brązowego ryżu mogłam przygotować nuggetsy panierowane w zdrowych płatkach, wrzucałam również do zupy świeżo zgniecione płatki jaglane, piekłam chleb z mąki gryczanej ze świeżego przemiału. Pysznie i zdrowo! Ale domowy młynek do bezglutenowych ziaren ma o wiele więcej zalet. Posłuchajcie.

Mąka bezglutenowa świeżego przemiału

Do niedawna osoby na diecie bezglutenowej bezskutecznie poszukiwały bezglutenowej mąki gryczanej czy bezglutenowej mąki z amarantusa, quinoa, sorgo lub teff. Dziś kilku producentów bezglutenowej żywności ma już w ofercie mąki naturalne bezglutenowe – co bardzo ułatwia prowadzenie bezglutenowej kuchni. Nadal jednak ze świecą trzeba szukać bezglutenowej mąki z ciecierzycy, bezglutenowej mąki z soczewicy czy bezglutenowej mąki z brązowego ryżu. Na dodatek – dostępne mąki bezglutenowe mają dość długi termin przydatności do spożycia. Oczywiście są i tak o wiele lepsze od mixów pełnych skrobi i zagęstników.

Ale… no właśnie – przecież mąki już kilka godzin po zmieleniu tracą wiele cennych wartości: żelazo, potas, cynk, miedź i witaminy (głównie z grupy B). Po kilku tygodniach te mąki zawierają już tylko połowę najwartościowszych składników.

Dlatego najcenniejsze są mąki bezglutenowe ze świeżego przemiału. Wiedzą o tym eksperci i pasjonaci zdrowej kuchni, m. in. Magda i Piotr Urbanowiczowie, prowadzący piekarnię bezglutenową Zdrowa Micha (piekarnia internetowa i stacjonarna). Swoje chleby bezglutenowe i wypieki bezglutenowe tworzą wyłącznie z mąk bezglutenowych ze świeżego przemiału. Podobnież bezglutenowe i ekologiczne produkty Schnitzer (dostępne w sklepie stacjonarnym i internetowym NIRO-BIO.PL) również są wytworzone z mąk ze świeżego przemiału i dlatego wyśmienicie smakują.

Domowy młynek – ekonomia i smak

Zdrowotne i smakowe zalety mąk bezglutenowych ze świeżego przemiału są nie podważenia. Nie bez znaczenia jest również ekonomia. Zamiast kupować drogie i gotowe naturalne mąki bezglutenowe, możemy w domu sami zmielić bezglutenowe ziarna. I to w takiej ilości, jak potrzebujemy w danej chwili. Gdy potrzeba nam 150 g mąki gryczanej ze świeżego przemiału, wystarczy zmielić 150 g kaszy gryczanej, przebranej z glutenowych ziaren. Kilogram bezglutenowej mąki gryczanej kosztuje około 13-16 zł, tymczasem kilogram kaszy gryczanej – około 7-8 zł. Warto również podkreślić, że mąka ze świeżego przemiału jest nie tylko zdrowsza, ale i bardziej aromatyczna. Pamiętajcie również, że całe ziarna zdecydowanie lepiej się przechowują niż mąka i nie tracą swoich wartości. Można więc zmagazynować w domu większą ilość bezglutenowych ziaren (kupionych np. okazyjnie)  i w każdej chwili przygotowywać z nich bezglutenową mąkę gryczaną ze świeżego przemiału czy mąkę jaglaną itp.

Pełne ziarno – samo zdrowie

Mąka pełnoziarnista produkowana jest z całego ziarna zboża, czyli jądra, kiełka i łuski. Właśnie ta zewnętrzna warstwa ziarna zawiera najwięcej składników odżywczych. Niestety, dostępne w sklepach mąki bezglutenowe, jak i te glutenowe, najczęściej wytwarzane są z oczyszczonych ziaren. Taka mąka jest mniej wartościowa dla naszego organizmu. Dzięki domowemu młynkowi do bezglutenowych ziaren możemy samodzielnie przygotować potrzebną porcję mąki pełnoziarnistej – zawierającej wszystkie cenne składniki: błonnik pokarmowy, żelazo, miedź, potas, fosfor, magnez, cynk, witaminy. Dlaczego warto jak najczęściej sięgać po pełnoziarniste mąki bezglutenowe? Przygotowane z nich potrawy zapewniają dłuższe uczucie sytości po posiłku, wspomagają układ pokarmowy, redukują ryzyko powstania cukrzycy i chorób serca, pomagają kontrolować wagę.

Przy okazji słowo o bezglutenowych mixach.  To specjalistyczne mieszanki mąk bezglutenowych (skrobi i mąk) i składników (np. guma guar, guma ksantyn), dzięki którym bezglutenowe wypieki są podobne w smaku, wyglądzie i teksturze do tych glutenowych. Takie bezglutenowe mixy nie są bogate w wartości odżywcze, ale są bardzo przydatne w żywieniu dzieci na diecie bezglutenowej. Bezglutenowa Mama zachęca jednak, by dania oparte na mixach wzbogacać naturalnymi mąkami. Najlepiej stopniowo zmniejszać w diecie procentowy udział mixów na rzecz mąk naturalnych, zwłaszcza mąk bezglutenowych ze świeżego przemiału.

Zdrowa kuchnia bezglutenowa

Niedobory pokarmowe w diecie bezglutenowej to temat coraz bardziej znany, o czym pisałam na blogu wielokrotnie. Dlatego zdrowa dieta bezglutenowa to dieta oparta na naturalnych produktach, a uboga w wyroby przetworzone. Jeśli jak najczęściej będziemy przyrządzać dania z naturalnych składników (ziarna, płatki zbożowe, jaja, ryby, mięso, warzywa, owoce, strączki, bakalie i orzechy), na pewno odczujemy korzyści.

Często zachęcam do domowego wypieku bezglutenowego pieczywa – jest najsmaczniejsze i najzdrowsze. Jeśli chleb bezglutenowy czy bułeczki bezglutenowe przygotowujemy z mąk bezglutenowych ze świeżego przemiału, zyskamy jeszcze więcej smaku i wartości odżywczych. Bezglutenowe naleśniki bez mixów (np. naleśniki ryżowe bezglutenowe czy naleśniki amarantusowo-gryczane) smakują wyśmienicie i są niezwykle zdrowe. Podobnie jak gofry jaglane bezglutenowe czy chleb gryczany bezglutenowy.

Jest jeszcze jedna zaleta: domowy młynek do bezglutenowych ziaren i płatków daje nam dodatkowe możliwości eksperymentowania w bezglutenowej kuchni: możemy bowiem korzystać z mąk wcześniej nieobecnych w naszym menu. To np. mąka z czerwonej soczewicy lub brązowego ryżu, mąka jaglana, owsiana lub z ciecierzycy.

Płatki inne, niż w sklepie

Zachwyciła mnie mąka wytwarzana w domowym młynku do bezglutenowych ziaren. Pięknie pachniała i miała delikatną konsystencję. Zdziwiło mnie jednak, że płatki  ryżowe, jaglane i gryczane, wytwarzane w młynku Vario, różniły się od płatków sklepowych. Były bardziej kruche i delikatne. Różnicę wyjaśnił ekspert:

Płatki w zależności od zawartości tłuszczu i wilgotności ziarna przyjmują swój kształt – wyjaśnia Bezglutenowej Mamie Urszula Romańczyk z firmy NIRO-BIO, producenta i dystrybutora młynków marki Schnitzer. – Płatki dostępne w sklepie są najczęściej obrabiane: ziarna są moczone albo parowane – a następnie na wilgotno gniecione i suszone. Niejednokrotnie pozbawia się je w ten sposób większości wartości odżywczych. W młynku Vario otrzymujemy płatki bez obróbki: świeżo gniecione. Są może mniej estetyczne, ale za to w 100% zdrowsze.

Zalety domowego młynka

Zapewniam, że mielenie mąki w młynku jest naprawdę proste. Nie wymaga siły, ani umiejętności. Z obsługą poradzą sobie nawet osoby sceptyczne wobec wszelkich technologicznych nowinek. Młynek Vario jest tak prosty w obsłudze, jak mikser. Wystarczy wsypać porcję ziarna do miseczki, wybrać grubość mielenia (w trakcie mielenia łatwo zmielić grubość mąki) i nacisnąć włącznik. W ciągu paru sekund młynek wysypuje zmieloną mąkę do podstawionej miski. W ciągu 5 minut młynek Vario przygotuje pół kilograma mąki bezglutenowej ze świeżego przemiału. Młynek zmieli i spłatkuje też wszystkie bezglutenowe ziarna i kasze: grykę, proso, ryż biały i brązowy, soczewicę, ciecierzycę, kukurydzę, groch, amarantus, quinoę. Co ważne: młynki marki Schnitzer mają żarnowy system mielący, z możliwością regulacji grubości przemiału. I najważniejsza informacja: to młynek na całe życie :).

Sprawdzi się w bezglutenowej kuchni

Bezglutenowa kuchnia jest smaczna, kolorowa i łatwa, ale pod warunkiem, że poznamy jej wiele tajników. Jednym z nich jest zasada, że przy żywieniu dzieci z celiakią lub dorosłych z celiakią korzysta się wyłącznie z mąk wyraźnie oznaczonych jako bezglutenowe. Jeśli w waszej kuchni dominują dania mączne, a jednocześnie cenicie zdrowe i wartościowe dania, młynek do ziaren na pewno stanie się ważnym sprzętem. 

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!