Blog

11

Maślane bułki bezglutenowe z makiem

16/10/2016

Maślane bułki bezglutenowe z makiem

16/10/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Mama bezglutenowej dziewczynki z Katowic zapytała, czy znam przepis na mleczne lub maślane bułeczki bezglutenowe. Bo jej córeczka marzy o takiej bułce na śniadanie. Tego samego popołudnia wypiek był gotowy. Na podwieczorek serwowałam  je ze szklanką bezlaktozowego mleka z miodem. Z przyjemnością prezentuję rezultaty. Uwierzcie: przepis jest szybki i prosty.

Składniki w pokojowej temperaturze

2 szklanki bezglutenowej mąki do ciast drożdżowych;
– 1/4 kostki masła;
– paczuszka drożdży suszonych bez śladowych ilości glutenu lub 25 g drożdży świeżych;
– 2 jajka
– około 100 ml mleka (u nas bezlaktozowe);
-1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub śmietany;
– 3 łyżki cukru;
– szczypta soli;
– bezglutenowy cukier waniliowy lub bezglutenowy cukier wanilinowy;

Mąkę przesiałam i wymieszałam z solą. Świeże drożdże wymieszałam z łyżką mąki, łyżką cukru, łyżką śmietany i paroma łyżkami szklanki mleka. Zostawiłam rozczyn, by podrósł. Jajka ubiłam z cukrem na kogel-mogel. Wymieszałam mąkę z masą jajeczną, z rozczynem drożdżowym, z letnim mlekiem, śmietaną, miękkim masłem, cukrem waniliowym. Powstała gęsta, dość twarda masa.

Ciasto po około 40 minutach było gotowe – powiększyło objętość. Wyłożyłam je na stolnicę posypaną mąką. Wyłożyłam nań ciasto i zagniotłam. Rozwałkowałam na prostokąt o grubości 0,5 cm. Szklaneczką wycinałam kółka i układałam je na  blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam makiem. Zostawiłam na około 30 minut, by urosły. Pod koniec tego czasu nastawiłam piekarnik na 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki piekłam przez około 30 minut. Studziłam na metalowej kratce.

Lekko ciepłe podałam Zosi, Danielowi i sobie na podwieczorek (Antek nie lubi takich wypieków). Byliśmy zachwyceni smakiem bułeczek: mięciutkie, lekko słodkawe, z delikatnie przypieczoną skórką. Po prostu niebo w gębie. Trudno było się od nich oderwać…

Kilka bułeczek zawiozłam zaprzyjaźnionej rodzinie spod Leszna. Oto recenzja Asi, glutenowej mamy trójki dzieci:

  • Bułeczki pychotka, dzieci je bardzo szybko spałaszowały. Glutenowe bułki mają to do siebie, że nie za bardzo można się nimi najeść, bo są bardzo lekkie i puszyste. Twoje  w smaku przypominają tamte, ale przynajmniej „konsystencja” pozwala poczuć, że coś się zjadło. Jak dl mnie – pychotka.

Jeśli więc wasze bezglutenowe dzieci tęsknią za smakiem mlecznych bułeczek, z łatwością możecie je przygotować w domu.

KOMENTARZE (11)

Ala 03/01/2023 22:17
A co zrobić kiedy ma się uczulenie na kazeinę ? I na białko jaja kurzego ?
Bezglutenowa Mama 04/01/2023 08:03
Alu, to będzie pewien kłopot.... Oczywiście można użyć zamienników, ale te bułeczki nie będą identyczne .... Możesz dać zastępnik jaja w proszku (jest w sklepie internetowym Balvitenu), mleko ryżowe i margarynę :) Nie jest to łatwe zadanie, ale warto eksperymentować. Pewnie nie jest Ci łatwo szukać ciągle zamienników?
Anna 04/06/2020 17:28
Czy można użyć mleka roślinnego? Ryżowe, migdalowe itp?
Bezglutenowa Mama 05/06/2020 09:43
Jasne, ale wtedy bułki nie będą tak długo świeże, bo jednak mleko trochę przedłuża świeżość
Joanna 05/02/2020 10:36
Ile bułek wyjdzie z przepisu?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 25/02/2020 10:30
Około 15 - zależy od wielkości :)
Anna 11/09/2018 09:23
Dziękuję Ci bardzo Marto :)
Anna 11/09/2018 07:32
Co mogłam zrobić nie tak, że bulki są takie płaskie i urosly tylko trochę? Możliwe że na drożdżach suszonych ciasto słabiej rośnie? Albo może powinnam była rozwałkować ciasto na więcej niż 0.5 cm? W każdym razie w smaku są naprawdę dobre :-)
Bezglutenowa Mama 11/09/2018 08:36
Cześć Aniu, suszone drożdże nie mają znaczenia, a czynników mogło być wiele, np. zbyt niska temperatura, za krótki czas wyrastania ciasta albo zbyt gęste ciasto. Zachęcam Cię do ponownych prób, a ja obiecuje, że dziś przetestuję ten przepis ponownie i dam znać, w czym może tkwić problem.
Joanna 22/11/2017 13:53
Dzień dobry. Super przepis, jednak nie mam jak dostać takiej mąki. Czy można ją zastąpić?
Bezglutenowa Mama 11/09/2018 08:35
Asiu, możesz ją zastąpić dowolnym mixem do bezglutenowego wypieku pieczywa.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się