Od internauty otrzymałam zdjęcie bezglutenowego majonezu firmy Ocetix z Grudziądza. Produkt jest opisany jako bezglutenowy, co dla świeżo zdiagnozowanych osób z celiakią jest bezcenną informacją. Marne to jednak pocieszenie. Skład majonezu Ocetix nie zachęca bowiem do jedzenia. Obawiam się, że po takim produkcie można świecić nocą….
Oto skład bezglutenowego majonezu Ocetix:
olej roślinny rzepakowy
woda
żółtko jaj (3,9%)
ocet spirytusowy
musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól)
cukier
sól
skrobia modyfikowana
substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa
przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA
barwnik: karoteny
Zawartość tłuszczu 65%
Dla porównania skład majonezu kieleckiego, również bezpiecznego dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej:
olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%).
I jeszcze skład majonezu Białuty, również bezglutenowego:
olej rzepakowy, musztarda, ocet spirytusowy, woda, cukier, gorczyca, sól, kwas cytrynowy, woda, jaja kurze, przyprawy.
Przed świątecznymi, bezglutenowymi zakupami warto przeczytać skład. To, że ktoś się szczyci bezglutenowym produktem nie oznacza jeszcze, że musimy go wybierać – kosztem tragicznego składu. Skoro na półkach są inne bezglutenowe majonezy, to osobiście wolę te z krótszym i lepszym składem…
PS Wpis nie jest reklamą żadnej firmy, tylko konsumencką opinią.