Blog

9

Kruszon bezglutenowy

29/03/2017

Kruszon bezglutenowy

29/03/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kruszon albo skubaniec – to jedno i to samo ciasto, zwane inaczej w różnych regionach Polski. Ten przepis na bezglutenowy kruszon  pochodzi od Magdy spod Poznania, która jest mistrzynią słodkich wypieków. Mama bezglutenowego Michała i żona bezglutenowego Piotra przekazuje nam przepis na najłatwiejsze ciasto świata, przygotowane bez użycia miksera. Kochani, oto bezglutenowy kruszon!

Składniki na ciasto

(prostokątna blacha do placka 35 x 25 cm)

  • 500 g bezglutenowej mąki do słodkich wypieków
    lub uniwersalnej bezglutenowej mąki
  • kostka masła
    lub wegańskiej margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kakao
  • 30 g dodatkowego masła 

Składniki na dekorację

  • 3-4 jabłka
    obrane, wydrążone, pokrojone w plastry
  • 6 białek jaj
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

(*) Opcjonalnie zamiast jabłek można użyć dowolny dżem, nakładając go na ciasto zamiast jabłek.

Wykonanie ciasta – bezglutenowy kruszon na podwieczorek 😁

500 g bezglutenowej mąki wymieszaj z bezglutenowym proszkiem do pieczenia, dodaj miękkie masło, żółtka i cukier i zagnieć ciasto.  Z ciasta oderwij kawałek wielkości piłeczki ping-pongowej (około 60 g), owiń ją w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostałe ciasto podziel na dwie części: do jednej dodaj 2 łyżki bezglutenowego kakao oraz 30 g masła i ponownie zagnieć. Powstaną zatem dwie porcje ciasta: jasna i ciemna. 

Układanie warstw na blasze i pieczenie

Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w plasterki. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Prostokątną blachę do placka wyłóż papierem do pieczenia. To już ostatni etap przygotowania bezglutenowego kruszona (lub bezglutenowego skubańca). Na dnie ułóż pierwszą warstwę z jasnego ciasta: odrywaj kawałki ze świeżo wyrobionego ciasta i rzucaj je swobodnie na spód. Identyczną metodą nałóż warstwę ciemnego ciasta, a na niej ułóż plasterki jabłka (zamiast jabłek możesz nałożyć „kleksy” dżemu). Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę (mikserem lub rózgą), pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Pianę z białek ułóż na bezglutenowym skubańcu, następnie zetrzyj na tarce zamrożone ciasto  (to uformowane wcześniej w piłeczkę ping-pongową). Wiórki rozsyp na pianie z białek. Formę z ciastem na bezglutenowy kruszon wstaw do piekarnika na około 35-40 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie się przyrumieniał pod koniec pieczenia, przykryj go folią aluminiową. Gotowy bezglutenowy skubaniec wyjmij z piekarnika, ostudź i podawaj na bezglutenowy podwieczorek.

KOMENTARZE (9)

Weronika 03/12/2023 14:57
Pierwszy bezglutenowy kruszon już za mną:) Wyszedł przepyszny:) Czy podanych porcji poszczególnych składników dałoby się też upiec pleśniak?
Bezglutenowa Mama 06/12/2023 12:58
Brawo, mega gratulacje :) odpowiadając na Twoje pytanie: myślę, że tak :)
Małgorzata 07/03/2021 11:02
Zrobiłam,upiekłam i delektujemy się ! Dziękuję za zielone światełko,że można z uniwersalnej Grano.Moje proporcje to 1 kg mąki,15 jaj i 2 kostki masła no i wisnie oraz jabłka... Pyszne mega następnym razem dam mniej cukru
Małgorzata 06/03/2021 09:33
Prawdę mówiąc ( pisząc) liczyłam na Pani przepisy bo są wykonalne w moim kulinarnym beztalenciu.
Bezglutenowa Mama 06/03/2021 15:22
Ok, postaram się pomóc zawsze i wszędzie :) jak będę robić kruszon, zrobię go na mieszance Grano :)
Małgorzata 05/03/2021 22:05
Dziękuję za podpowiedz będę próbować,bo mam spory zapas tej mieszanki i szukam co moglabym przygotować z tej mąki dla moich łasuchow(wszystkie 6 przepisów przetestowałam z pozytywnym skutkiem)
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 05/03/2021 22:25
Zapas trzeba spożytkować :) Zaglądaj na stronę producenta i na ich profil na FB, tam często pojawiają się fajne przepisy :)
Małgorzata 03/03/2021 11:51
Czy może być mieszanka uniwersalna Grano
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 05/03/2021 10:29
Tak, ale trzeba opracować inne proporcje składników :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się