Blog

3

Kiedy szkodzi dieta bezglutenowa?

20/04/2017

Kiedy szkodzi dieta bezglutenowa?

20/04/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dieta bezglutenowa jest jedynym lekiem dla chorych na celiakię, ale pomaga również pacjentom z innymi schorzeniami. Bywa jednak, że wiele osób przechodzi na dietę bezglutenową bez wskazań medycznych. I jedni i drudzy powinni wiedzieć, że czasem dieta bezglutenowa szkodzi. 

 

Co odkryli naukowcy?

W majowym poradniku magazynu „Zdrowie” (maj 2017 r.) czytamy: „Naukowcy […] odkryli, że długotrwałe stosowanie diety bezglutenowej może szkodzić zdrowiu.” Skąd taki wniosek? u 73 osób zbadano poziom arszeniku w moczu i poziom rtęci we krwi. Okazało się, że osoby będące na diecie bezglutenowej mają w organizmie dwa razy więcej arszeniku i aż 70% więcej rtęci w porównaniu z osobami jedzącymi gluten. „Może to być spowodowane częstszym jedzeniem bezglutenowych produktów  ryżowych i kukurydzianych, są w nich bowiem toksyczne metale pochodzące ze sztucznych nawozów i pestycydów.” – czytamy w magazynie „Zdrowie”. 

Prawda czy mit?

Trudno polemizować z naukowcami, ale jedno jest pewne i od dawna znane Bezglutenowej mamie oraz polskim naukowcom i doświadczonym dietetykom: dieta bezglutenowa, oparta na gotowych, jednorodnych produktach, może prowadzić do poważnych niedoborów pokarmowych w organizmie. Stąd wielu chorych na celiakię ma anemię, niedobory wapnia czy witamin z grupy B. Polscy naukowcy zbadali także, że w diecie bezglutenowych dzieci i dorosłych w Polsce brakuje warzyw i owoców, produktów mlecznych, ryb, jaj, roślin strączkowych CZYTAJ TUTAJ. Spójrzmy prawdzie w oczy: nie może służyć zdrowiu dieta oparta na gotowych produktach bezglutenowych, na ryżu, kukurydzy, cukrze i tłuszczach, ma masie jajecznej, syropie glukozowo-fruktozowym, konserwantach, aromatach, fosforanach…. Mit, jakoby dieta bezglutenowa była zawsze zdrowa, obalałam już w innym artykule KLIKNIJ TUTAJ

Złoty środek

Nie dajmy się jednak wpędzić w panikę kolejnymi doniesieniami naukowymi. Uporządkujmy pewne fakty.

Po pierwsze: dla chorych na celiakię i tak dieta bezglutenowa jest jedynym lekarstwem.

Po drugie: dieta bezglutenowa jest korzystna dla zdrowia i samopoczucia osób z innymi schorzeniami (autyzm, Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów itd.).

Po trzecie: nie ma potrzeby, by przechodzić na dietę bezglutenową bez wskazań zdrowotnych.

Po czwarte: dieta bezglutenowa nie odchudza.

Po piąte: każda dieta, bazująca na kilku wybranych grupach produktów, jest niekorzystna, bo prowadzi m. in. do niedoborów pokarmowych oraz do kumulacji w organizmie różnych toksycznych składników. 

Jakie jest rozwiązanie? Umiar i złoty środek. I stosowanie zbilansowanej diety bezglutenowej. Jeśli chorzy na celiakię i inni stosujący dietę bezglutenową będą spożywać urozmaicone posiłki z różnych grup produktów, powstające w domowej kuchni z nieprzetworzonych składników, z pewnością odniosą korzyści, a nie straty. Jeśli w naszej diecie znajdą się wszelkie warzywa, kasza gryczana i jaglana (jak zdobyć bezglutenową kaszę jaglaną czy gryczaną KLIKNIJ TUTAJ), ryż i kukurydza, fasola, cieciorka i soczewica, ziemniaki, jaja, mięso, ryby, amarantus, quinoa, płatki owsiane bezglutenowe, mąka kokosowa, orzechy, pestki dyni i słonecznika, kiełki, owoce, sorgo, teff, miód, mleko, sery, olej lniany itd. – to nie grozi nam nagromadzenie arszeniku i rtęci. Jeśli natomiast będziemy się żywić gotowymi produktami bezglutenowymi, opartymi na ryżu i kukurydzy, to faktycznie czegoś w naszym organizmie będzie za dużo, a czegoś za mało. To logiczne. 

Zachęcam zatem do stosowania zbilansowanej diety bezglutenowej, na bazie różnych naturalnych produktów. Im więcej urozmaicenia, tym więcej zdrowia, smaku i radości przy stole. 

KOMENTARZE (3)

Magda 26/04/2017 12:28
Ja im nie ufalam od poczatki bo moj syn po przyprawie do rosolu zawsze mial biegunke. Robilam kilka podejsc, szkoda , my kupujemy przyprawy z balvitenu ale tam klosa tez jnie ma ale jakos im ufam bardziej.
Magda 26/04/2017 11:13
Marto widzialas nowe badania na zawartosc glutenu? Przyprawy dary natury mooocno przekraczaja normy a Ty czesto polecasz te przyprway , w sensie , ze sama je stosujesz. Jednak moja zasada nie ufac nikomu , zadnym podejrzanym producentom, sie sprwwdza i na szczexcie my ich nie uzywamy ale Sprawdz sama, po co macie sie truc
Bezglutenowa Mama 26/04/2017 12:16
Tak, widziałam badania. Jestem zdziwiona, tym bardziej, że mam wykaz przypraw Dary Natury, oznaczonych jako bezglutenowe. Co prawda nie ma tam kolendry, ale... To niepokojące. Mam nadzieję, że sytuacja zostanie w firmie szybko wyjaśniona.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się