Blog

20

Jasny chleb rustykalny Incola: na czwórkę

04/10/2015

Jasny chleb rustykalny Incola: na czwórkę

04/10/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

chleb jasny Incola (1)Wczoraj do naszej bezglutenowej kuchni zawitał bezglutenowy rustykalny chleb jasny Incola. Wypieczony na bazie zakwasu jaglanego (wreszcie polscy producenci sięgają po takie przepisy), bez skrobi pszennej bezglutenowej, bez soi i jaj. Miękki, o delikatnym smaku, idealny dla dzieci spragnionych dobrego pieczywa. Znakomity na bezglutenowe drugie śniadanie do szkoły czy przedszkola. Naszej Zosi bardzo zasmakował, natomiast ja daję mu czwórkę. Zaraz wyjaśnię, dlaczego.

 

 

chleb jasny Incola (2)Incola dopiero niedawno zaczęła wypuszczać na rynek bezglutenowe chleby, a wcześniej była znana głównie jako producent pieczywa chrupkiego, przekąsek, makaronów i bezglutenowych mąk naturalnych. Miałam okazję próbować różnych chlebów Incoli i przyznam, że każda degustacja coraz pozytywniej mnie zaskakuje. Kilka dni temu jadłam w Warszawie bezglutenowy świeży chleb Incola z ziarnami. Pyszny, jadłam ze smakiem  mimo, iż unikam pieczywa opartego na skrobi. Od wczoraj natomiast zjadamy w domu bezglutenowy chleb rustykalny jasny. Rustykalny oznacza, że głównym składnikiem jest zakwas.

 

Doskonale, że głównym składnikiem chleba jest zakwas jaglany. Za to stawiam firmie szóstkę. Doceniam też, że chleb świetnie smakuje „na sucho” – nawet bez dodatku masła (np. jako produkt przydatny w jelitówce). Nie zachwyca mnie natomiast obecność syropu glukozowego, który nie jest przecież zdrowym składnikiem, nie cieszy mnie też obecność serwatki, która nie służy uczulonym na laktozę i białka mleka. Rozumiem jednak, że bez tego ostatniego składnika trudno byłoby uzyskać miękkość bezglutenowego pieczywa. Szkoda tez, że w składzie chleba jest wymieniona lakonicznie „skrobia” – nie dowiadujemy się natomiast, czy jest to skrobia kukurydziana, ziemniaczana, ryżowa, czy np. tapiokowa. Brakuje takiej informacji, bo z tego powodu po chleby Incoli nie sięgną osoby unikające kukurydzy (np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Dlatego chleb otrzymuje u mnie czwórkę, a u Zosi i Antka – szóstkę. Zosia zajada rustykalne kromki bezglutenowe z domowym pasztetem i oliwkami, z serkiem śmietankowym i z powidłami. Antek, który akurat zmaga się z jelitówką, zajada suche kromki i jest bardzo zadowolony.

 

Skład bezglutenowego chleba jasnego rustykalnego Incola: zakwas, woda, skrobia, błonnik roślinny, olej rzepakowy, drożdże, serwatka w proszku (z mleka krowiego), substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), cukier, oliwa z oliwek 2%, sól, emulgator (mono i di glicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa), substancja nawilżająca (gliceryna), syrop glukozowy, substancja spulchniająca (soda).

W opakowaniu znajduje się 235 g chleba, pokrojonego na duże kromki.

KOMENTARZE (20)

Gosia 12/11/2015 09:10
Dużo lepszy jest chleb rustykalny ciemny tej firmy. To chyba najlepszy chleb gotowy jaki jadłam;)
Bezglutenowa Mama 12/11/2015 20:29
Potwierdzam: ciemny jest jeszcze lepszy!
gosiasit 06/10/2015 22:13
W porownaniu z wiekszoscia i tak sklad niezly,dla mnie za slodki.z pasztetem smakowal dziwnie.
Bezglutenowa Mama 07/10/2015 08:15
Tak, jest lekko słodkawy, pyszny z serkami śmietankowymi :)
Michał 06/10/2015 15:10
Jest i szybko pleśnieje emulgatory i gumy ksantanowe jakieś
Bezglutenowa Mama 07/10/2015 08:15
A znasz skład innych chlebów bezglutenowych, paczkowanych?
Lisa 08/10/2015 10:52
Wszystkie są be, dlatego musimy ich unikać.
Bezglutenowa Mama 08/10/2015 15:10
Tak Lisa, najlepsze są domowe chleby, z naturalnych mąk i ziaren. Ale bezglutenowe mamy muszą mieć w szafie zawsze zapas chleba paczkowanego - na czarną godzinę :)
gosiasit 08/10/2015 21:35
Np nam teraz w szpitalu bardzo przydaje się paczkowany chleb,bo śniadanie i kolacja córki to wafle ryżowe,których nie lubi... :-( a obiady nie mają smaku,według kucharek bez glutenu to chyba -bez smaku,ohydne!
Michał 05/10/2015 16:05
Sama chemia nie polecam szybko się psuje!
Bezglutenowa Mama 05/10/2015 22:12
Nie, ten chleb nie jest aż tak chemiczny, jak inne;
Joanna 05/10/2015 14:19
Dzięki muszę poszukać w sklepie:)
Mariola 05/10/2015 13:56
Tak jest w netto i bardzo smakuje dla mojej córeczki:)
Bezglutenowa Mama 05/10/2015 22:12
Naszej córeczce też!
Joanna 05/10/2015 10:41
Chciałam zapytać gdzie pani kupiła to pieczywo bo jeszcze go nigdzie nie spotkałam?!
Bezglutenowa Mama 05/10/2015 11:44
Dostałam w prezencie, ale jest podobno w Netto;
Maria 04/10/2015 12:25
Witam, czy mogłaby Pani wyjaśnić dlaczego kukurydza jest niewskazana przy RZS? Pierwszy raz spotkałam się z taką informacją i bardzo mnie to zaciekawiło :) Pozdrawiam
Sebastasia 05/10/2015 00:05
Idac dalej, coraz częściej zaleca sie odstawienie wszelkich zbóż przy chorobach autoimmunologicznych i dzięki temu uzyskanie stalej remisji choroby. Jezeli sie nie mylę to nazwa sie to protokol autoimmunilogiczny.
Bezglutenowa Mama 05/10/2015 08:56
O, dziękuję za wsparcie fachowe :)
Bezglutenowa Mama 04/10/2015 15:25
Źle reaguje ze stawami. Osoby z chorymi stawami zdecydowanie lepiej się czują po odstawieniu glutenu oraz kukurydzy.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się