Wczoraj do naszej bezglutenowej kuchni zawitał bezglutenowy rustykalny chleb jasny Incola. Wypieczony na bazie zakwasu jaglanego (wreszcie polscy producenci sięgają po takie przepisy), bez skrobi pszennej bezglutenowej, bez soi i jaj. Miękki, o delikatnym smaku, idealny dla dzieci spragnionych dobrego pieczywa. Znakomity na bezglutenowe drugie śniadanie do szkoły czy przedszkola. Naszej Zosi bardzo zasmakował, natomiast ja daję mu czwórkę. Zaraz wyjaśnię, dlaczego.
Incola dopiero niedawno zaczęła wypuszczać na rynek bezglutenowe chleby, a wcześniej była znana głównie jako producent pieczywa chrupkiego, przekąsek, makaronów i bezglutenowych mąk naturalnych. Miałam okazję próbować różnych chlebów Incoli i przyznam, że każda degustacja coraz pozytywniej mnie zaskakuje. Kilka dni temu jadłam w Warszawie bezglutenowy świeży chleb Incola z ziarnami. Pyszny, jadłam ze smakiem mimo, iż unikam pieczywa opartego na skrobi. Od wczoraj natomiast zjadamy w domu bezglutenowy chleb rustykalny jasny. Rustykalny oznacza, że głównym składnikiem jest zakwas.
Doskonale, że głównym składnikiem chleba jest zakwas jaglany. Za to stawiam firmie szóstkę. Doceniam też, że chleb świetnie smakuje „na sucho” – nawet bez dodatku masła (np. jako produkt przydatny w jelitówce). Nie zachwyca mnie natomiast obecność syropu glukozowego, który nie jest przecież zdrowym składnikiem, nie cieszy mnie też obecność serwatki, która nie służy uczulonym na laktozę i białka mleka. Rozumiem jednak, że bez tego ostatniego składnika trudno byłoby uzyskać miękkość bezglutenowego pieczywa. Szkoda tez, że w składzie chleba jest wymieniona lakonicznie „skrobia” – nie dowiadujemy się natomiast, czy jest to skrobia kukurydziana, ziemniaczana, ryżowa, czy np. tapiokowa. Brakuje takiej informacji, bo z tego powodu po chleby Incoli nie sięgną osoby unikające kukurydzy (np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Dlatego chleb otrzymuje u mnie czwórkę, a u Zosi i Antka – szóstkę. Zosia zajada rustykalne kromki bezglutenowe z domowym pasztetem i oliwkami, z serkiem śmietankowym i z powidłami. Antek, który akurat zmaga się z jelitówką, zajada suche kromki i jest bardzo zadowolony.
Skład bezglutenowego chleba jasnego rustykalnego Incola: zakwas, woda, skrobia, błonnik roślinny, olej rzepakowy, drożdże, serwatka w proszku (z mleka krowiego), substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), cukier, oliwa z oliwek 2%, sól, emulgator (mono i di glicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa), substancja nawilżająca (gliceryna), syrop glukozowy, substancja spulchniająca (soda).
W opakowaniu znajduje się 235 g chleba, pokrojonego na duże kromki.