Blog

3

Jaglany słoik zdrowia

11/09/2016

Jaglany słoik zdrowia

11/09/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

To proste i pożywne danie jest idealne na bezglutenowe śniadanie, ale świetnie sprawdzi się również jako sałatka dla gości. Zawiera sporo cennych składników i syci na wiele godzin. Przepis pochodzi z książki Marka Zaremby „Jaglany detoks” (recenzja TUTAJ).

 

detoksSkładniki na 2 – 4 porcje:

Do dresingu:

 

jaglane buraczane (1)W miseczce wymieszałam wszystkie składniki dressingu. Doprawiłam solą. Na suchej patelni uprażyłam pestki dyni – uważając, by się nie przypaliły.  Buraka i jabłko pokroiłam w drobną kostkę, skropiłam sokiem z cytryny, by jabłko nie ściemniało i nie straciło jędrności.

Dodałam kaszę, dressing i wymieszałam wszystko w misce. Danie posypałam obficie prażonymi pestkami dyni.

 

jaglane buraczane (2)Część „jaglanego słoika zdrowia” przełożyłam do słoika i przygotowałam do pracy na jutrzejsze drugie śniadanie. Pozostałą porcję ustawiłam na stole jako sałatkę. Goście byli mile zaskoczeni połączeniem słodkiego buraka z jabłkiem i cytrynowym dresingiem, podobały im się też chrupiące pestki dyni. Potrawa została oceniona na szóstkę – co potwierdza, że przepis marka Zaremby jest doskonały.

KOMENTARZE (3)

ANA 11/09/2016 22:58
Mam pytanie odnośnie buraka , surowego upiec czy ugotować i upiec, piec w piekarniku czy na patelni i ile min, fajny przepis, dużo korzystam z Pani przepisów, dziękuje i pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 12/09/2016 12:06
Aniu, surowego buraka ze skórką owiń folią aluminiową, wstaw do piekarnika na 200 stopni na jakieś 2 godziny (sprawdź patyczkiem, czy jest miękki). Najlepiej od razu upiec z 10 buraków (jednej wielkości), jak wystygną wstawić do lodówki i przez 1-2 tyg dodawać do zup, sałatek lub jako jarzynkę do obiadu;
ANA 12/09/2016 18:33
dziękuje, pozdrawiam
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się