Blog

12

Incola piecze bezglutenowy chleb

02/06/2015

Incola piecze bezglutenowy chleb

02/06/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Incola, jedna z najnowszych na rynku specjalistycznych firm bezglutenowych, wypuściła na rynek świeży chleb bezglutenowy.

To chleb sprzedawany w całości (nie krojony), bez pszenicy, bez mleka i bez soi, a więc dobry dla alergików. Na targach Gluten Free Expo w Warszawie spróbowałam chleb z kminkiem oraz chleba z makiem. Przywiozłam do domu dwa bochenki. Wiecie, co powiedziały nasze dzieci?

 

 

 

 

chleb Incola (6)Najpierw odpakowałam chleb z kminkiem. Ukroiłam kilka kromek i podałam dzieciom z samym masłem, do tego upiekłam na grilu bezglutenowe kabanosy Konspolu, jakieś warzywo i.. śniadanie gotowe.

Chleb z kminkiem Incola zasmakował i Zosi, i Antkowi. Ma kolor zbliżony do glutenowego (co z radością skomentowała Zosia), jest miękki i delikatny w smaku. Dzięki temu dobrze sprawdzi się jako bezglutenowe drugie śniadanie do szkoły czy przedszkola. Ten chleb przypadł dzieciom do gustu również w postaci zgrzankowanej.

 

 

 

 

chleb Incola (3)Oto skład: skrobia, olej rzepakowy, błonnik roślinny, białko jaja kurzego, mąka ryzowa pełnoziarnista, tapiokowa i gryczana, cukier, drożdże, melasa trzcinowa, guma ksantan, karboksy-metyloceluloza, sól jodowana, kminek (0,8%).

Skład bardzo przyzwoity, jak na bezglutenowe pieczywo paczkowane. Mnie brakuje jednak informacji, jakich konkretnie skrobi producent użył do  wypieku. Czy ziemniaczaną, czy kukurydzianą, a może tapiokę?

To cenna informacja zwłaszcza dla osób, które unikają kukurydzy (np. przy reumatoidalnym zapaleniu stawów lub ze względu na ograniczanie kalorii w menu).

 

 

 

 

 

 

chleb Incola (1)Termin przydatności do spożycia świeżego chleba Incola: bodajże dwa tygodnie.  Przez ten czas chleb jest faktycznie miękki i … nieco przypomina glutenowy chleb zarówno w konsystencji, jak i w smaku (choć nie ma kwaskowatości pszenno-żytniego bochenka). Po otwarciu foliowego opakowania przechowywałam bochenek w bawełnianej ściereczce na kuchennym stole.

Słyszałam, że na rynek ma też trafić chleb Incoli o dłuższym, bodajże trzymiesięcznym terminie przydatności, a także bezglutenowy chleb na zakwasie, aczkolwiek z dodatkiem drożdży.

 

 

 

 

Gdy schrupaliśmy chleb kminkowy, otworzyłam świeży chleb z maczkiem Incola. Nie pamiętam, czy ten chleb miał inny skład, ale nie przypadł do gustu ani Zosi, ani Antkowi. Niezbyt smakowała im skórka, choć na co dzień uwielbiają bezglutenowe pieczywo z makiem (warto go dodawać, bo mak jest cennym źródłem wapnia). Gdy natomiast odcięłam skórkę, zajadali chleb ze smakiem…. Gdy szykowałam Zosi kanapki do szkoły, również prosiła, bym odcięła skórkę. Po czym na przerwach ze smakiem zjadała całe śniadanie (właśnie bez maczkowej skórki). Przy okazji zapytam producenta, czym różni się skórka obu chlebów…

 

 

 

 

chleb Incola (5)Jakie dodatki przetestowaliśmy do przygotowania kanapek na tym chlebie? Kminkowy bardzo dbrze smakował z pastą z ciecierzycy, czyli z humusem pełnym białka (tutaj przepis).

Euforię u dzieci wzbudziły kanapki Incoli z wędzoną, domową szynką (przepis tutaj). Cieniutkie plasterki szynki, do tego miękki chleb przypominający glutenowy… Tak, to był znakomity zestaw. Czekam więc, aż chleb kminkowy pojawi się w sprzedaży (chyba jeszcze nie ma go w sklepach).

 

 

 

 

Incola jest znana na rynku głównie jako producent bezglutenowych mąk, rzadko spotykanych u innych producentów. Incola ma w ofercie m. in. bezglutenową mąkę jaglaną, bezglutenową mąkę teff, bezglutenową mąkę kasztanową. Chleb świeży, oprócz kilku rodzajów chleba chrupkiego, z pewnością wzbogaci tę ofertę. Jest jednak coś, czego mi bardzo brakuje w Incoli: międzynarodowego Przekreślonego Kłosa. Rozmawiałam z przedstawicielami firmy i wiem, że dokładają ogromnych starań, by zapewnić czystość surowca i produkcji. Jednakże europejski Przekreślony Kłos postawiłby krpkę nad „I”…. I mam nadzieję, że w przyszłości tak sie stanie. Wtedy dobra, polska firma bezglutenowa, będzie mogła liczyć na setki tysięcy Europejczyków na diecie bezglutenowej….

KOMENTARZE (12)

Renata 13/03/2016 08:07
Kupilam chleb Rustykalny jasny. Po otwarciu niespodzianka- zielone kromki. Cos nie tak z jakoscia. To juz drugi raz. Zawiodlam sie.
Beata 17/11/2015 18:34
Ciemny jest okropny ale z ziarnami bardzo dobry tylko ze ja cos nie przekonalam się. na atr stowarzyszenia nic nie piszą jak dla mnie są najbardziej wiarygodni. Absolutnie nie chce firmie zaszkodzić ale znowu po zjedzeniu kolejnej kromki kolatalo mi serducho. Tak mam po niewielkiej ilości glutenu i zaznaczam to moje odczucia.
admin 21/11/2015 23:39
Ciekawe spostrzeżenia o zanieczyszczeniu... Incola nie ma międzynarodowego przekreślonego kłosa, ale pracują tam odpowiedzialni ludzie, którzy przykładają się do czystości produktów. A ciemny chleb Incola z ziarnami jest fantastyczny!
aga 03/06/2015 22:27
Mojej córci smakował z maczkiem, a z kominkiem nie, bo ona nie lubi kminku, mieliśmy jeszcze z targów próbkę z ziarnami, ale tam też trafiał się kminek, więc też jej nie przypadł do gustu. Chleb po otwarciu trzymaliśmy w pojemniku w lodówce i nic się z nim nie działo świeży i nawet nie podpisaliśmy w tosterze, bo był mięciutki i dobry jak glutenowy.
Bezglutenowa Mama 04/06/2015 08:27
To zaleta, że nie trzeba używać tostera, tylko jeść miękkie.... Dzieci to lubią :)
gosiasit 04/06/2015 22:32
no właśnie to plus, bo znudził nam się "tostowany"
gosiasit 02/06/2015 21:18
Ja właśnie skończyłam jeść ten z maczkiem!przepyszny,zupełnie jak glutenowy a jeszcze smak pamiętam bo na diecie jestem 2,5 roku dopiero. córce też nie smakowała skórka,ale środek jadła chętnie.leżał tydzień,ale w lodówce w pojemniku,nic się z nim nie działo,ciągle świeży miękki i smaczny! Teraz muszę rozmrozić z kminkiem,jeśli pieczywo z kminkiem plesnieje to wina użytego kminku nie pieczywa,musiało być źle przechowywane np u dostawcy.rzadko kupuje z kminkiem bo często właśnie jest pleśń po 1-2 dniach,tak samo sezam.
Bezglutenowa Mama 04/06/2015 08:27
O proszę, nasze dzieci mają podobne odczucia :)
gosiasit 04/06/2015 22:31
hehe no tak :) moja jest wybredna co do chleba, najbardziej lubi królewski z balvitenu i właściwie tylko ten zajada ze smakiem, czasem któryś "mój" upieczony jej smakuje. ale woli balviten, ona nie lubi ziaren wcale w pieczywie.
Bezglutenowa Mama 08/06/2015 09:58
Niestety, dzieci często nie przepadają za ziarnami... A szkoda....
Michał 02/06/2015 15:09
Chleb jest beznadziejny, szybko pleśnieje, szczególnie ten z kminkiem!
Bezglutenowa Mama 04/06/2015 08:26
Czyli producent musi coś poprawić w recepturze i technologii...
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się