Blog

Ilona upiekła piękny chleb na zakwasie

23/09/2016

Ilona upiekła piękny chleb na zakwasie

23/09/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ilona spod Poznania, mama bezglutenowej Julii, upiekła dziś bezglutenowy chleb na zakwasie ryżowym. Chleb jest świetnie wyrośnięty, porowaty, a jednocześnie puszysty. I, jak zapewnia Ilona, smakuje wybornie. A ja się cieszę podwójnie, bo chleb został upieczony według przepisu z mojego blogu.

 

chleb-ilony-4Godzinę temu dostałam esemesem zdjęcia tego chleba. Ilona mistrzowsko budowała napięcie :). Najpierw dotarła do mnie fotografia chleba w piekarniku, kolejna przedstawiała bochen wyjęty na ściereczkę, a ostatnia – rozkrojony chlebek. Uwierzcie, że każde kolejne zdjęcie wzmagało apetyt, a mój piekarnik zaczynał działać jak magnes….

 

chleb-ilony-3Jednak oparłam się pomysłowi upieczenia takiego pachnącego chleba – choćby drożdżowego, choćby najprostszego.  Obiecałam jednak Zosi, że rano upiekę jej do szkoły tradycyjne bułeczki bezglutenowe (przepis TUTAJ). Potem pogratulowałam Ilonie i opublikowałam tę opowieść na blogu – bo wierzę, że takie sukcesy zachęcają do podejmowania prób we własnej kuchni.

 

chleb-ilonyZawsze bardzo się cieszę, gdy przepisy zamieszczone na moim blogu krążą po bezglutenowych domach i przynoszą radość domownikom. Kto wie, czym jest zapach świeżego chleba wyjętego z piekarnika, ten wie, o czy mówię….

Jeszcze raz gratuluję Ilonie, tym bardziej, że upieczenie bezglutenowego chleba na zakwasie wymaga doświadczenia, odwagi i samozaparcia. A link do przepisu na ten chleb znajdziecie TUTAJ.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się