Blog

29

Gryczane pierogi bezglutenowe

12/07/2016

Gryczane pierogi bezglutenowe

12/07/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ten przepis powstał ekspresowo w naszej kolonijnej, bezglutenowej kuchni. Potrzebna była porcja bezglutenowych pierogów bez jajek. Nieoceniona Grażynka zaparzyła gorącą wodę porcję mąki gryczanej i szybko zagniotła ciasto. Po kwadransie bezglutenowe gryczane pierogi z mięsem już leżały na talerzu.

4 lipca kolonia 2016 (28)Składniki na około 20 pierogów:

  • 300 g bezglutenowej mąki gryczanej  
  • szczypta soli;
  • niepełna szklanka bardzo gorącej (ale nie wrzącej) wody;
  • skrobia ziemniaczana lub kukurydziana do obsypania stolnicy;
  • dowolny farsz, np. mięsny, serowy, ruski;
  • do okraszenia bezglutenowy boczek wędzony sałatkowy Kaminiarz;

 

4 lipca 2016 dodatkowe (2)Grażyna wlała wodę do mąki z solą i energicznie mieszała ciasto drewnianą łyżką. Wlewała wodę, dopóki mąka przestała ją chłonąć. Czasem wystarczy więc niepełna szklanka wody, a czasem trochę więcej (każda mąka ma inną wilgotność, stąd ewentualne różnice w proporcjach wody).

Po chwili mieszania powstało jednolite ciasto, o lekko ciągnącej konsystencji. Jeszcze ciepłe ciasto Grażyna rozwałkowała na stolnicy obsypanej bezglutenową mąką (letnie i zimne ciasto klei się do stolnicy i trudno je rozwałkować). Wycinała kółka, nakładała farsz i zlepiała brzegi pierogów. Gotowałyśmy je we wrzątku z solą i wodą – do wypłynięcia na powierzchnię. Serwowałyśmy je na stole dla bezglutenowych alergików – oprószone podsmażonym boczkiem zeszły wszystkie w mig.

  • Gdy trzeba wyrobić większą ilość bezglutenowego ciasta zaparzonego, najlepiej je mieszać w kąpieli wodnej – doradza Grażyna Żmudzin, współautorka kulinarnej uczty na naszej bezglutenowej kolonii z Bezglutenową Mamą we Wieleniu.

Zapewniam, że gryczane pierogi bezglutenowe z zaparzanego ciasta smakują fenomenalnie – moim zdaniem niczym nie różnią się od pierogów przygotowanych tradycyjnie.

Bezglutenowe kolonie z Bezglutenową Mamą odbywają się od 2016 r.

Zobacz FILMIK, jak Bezglutenowa Mama lepi pierogi

Przeczytaj poradnik Jak ulepić pierwsze pierogi bezglutenowe na Wigilię i nie tylko

Zobacz, jak ulepić pierogi bezglutenowe

KOMENTARZE (29)

Anna 17/02/2023 17:44
Dziękuję za przepis. Robiłam pierwszy raz. Super.
Bezglutenowa Mama 18/02/2023 16:05
Aniu, cieszę się, że wyszły i smakowały :)
Annas 23/12/2022 16:32
Absolutna porażka. Trzymałam się przepisu 100% i efekt był taki, że ciasto na pierogi wylądowało w koszu na śmieci. Dziura na dziurze, w ogóle nie dało się ulepić nic. O wałkowaniu mogłam zapomnieć Zmarnowany czas i pieniądze.
Bezglutenowa Mama 23/12/2022 17:36
Strasznie mi przykro, ale zbyt szybko zrezygnowałaś :) W przepisach bezglutenowych, na mixach i makach jednorodnych to jest tak, że płyny musimy nieco dozować samodzielnie, bo mąki mają różną wilgotność i absorpcję płynów.... Wystarczyło dodać 3-4 łyżki wrzątku, ponownie zagnieść ciasto i lepić :) Trzymam kciuki, że następnym razem się uda :)
Klaudia 01/03/2021 20:24
Dziękuje za ten przepis. Na pewno wypróbuje bo potrzebuje ciasto bez mąki ziemniaczanej. Czy moge wyrobić ciasto w maszynie?
Bezglutenowa Mama 02/03/2021 09:40
Jasne, ale nie ma potrzeby, ono naprawdę łatwo się wyrabia :)
Ela 09/03/2019 18:41
Dziękuję za przepis robi się je napewno ciężej niż zwykłe, ale wyszły przepyszne!
Bezglutenowa Mama 11/03/2019 09:23
Tez je uwielbiam, choć trzeba trochę bardziej się starać przy lepieniu :) Smak wynagradza dodatkowy wysiłek :)
Aga 13/02/2019 18:42
Witam! A gdybym zmieliła kasze gryczana? To też się udadzą?
Bezglutenowa Mama 11/03/2019 09:23
Oczywiście , będą jeszcze lepsze, bo ze świeżej mąki :)
Elzbieta 09/12/2018 20:26
a jakby dodac maki z tapioki i jajo moze lepiej by sie kleilo? uwielbiam twoj przepis na nalesniki z maki ryzowej robie je namietnie i dziekuje bardzo za ten przepis, pozdrawiam:)
Bezglutenowa Mama 27/12/2019 20:16
Elu, odrobina tapioki na pewno udoskonali ciasto, ale te pierogi równie fantastycznie udają się bez skrobi :) Co do naleśników ryżowych - w tym roku zrobiłam na ich bazie krokiety bezglutenowe na Wigilię :)
Ola 08/12/2018 13:26
Witam, jak wygląda mrożenie takich pierogów?
Basia 28/11/2017 08:01
Dziękuję. Będę próbować.
Bezglutenowa Mama 27/11/2017 08:12
Basiu, my nie zaparzałyśmy w kąpieli wodnej - dolałyśmy wrzątek do mąki i szybko mieszałyśmy łyżką, a potem rękoma. Cieszę się, że ten przepis się Tobie przydał. Tak - ciasto się nie rwie, jeśli uzyskasz właściwą konsystencję - po prostu dozuj wodę,w razie potrzeby możesz dodać troszeczkę mąki. I najlepiej od razu lepić pierogi. Powodzenia!
Basia 25/11/2017 06:30
Przepraszam, trochę namieszałam. Chodzi oczywiście o to zaparzanie w kąpieli wodnej. A może jest jakaś wskazówka by się nie rwało. Pozdrawiam
Basia 25/11/2017 06:23
Bardzo ucieszył mnie ten przepis i dziękuję za niego (w internecie są tylko ciasta na pierogi gryczane z dodatkiem mąki ziemniaczanej, której mi nie można) jednak mam problem. Nie wiem jak zparzać mąkę gryczną na pierogi. W początkowym stanie ciasta wszystko jest dobrze, późnje rwie się, klei. Bardzo prosze o wskazóki jeśli Pani wie jak zaparzać taką mąkę na cisto. Aha zamiast mąki kukurydzianej do podsypywania użyłam mąki jaglanej, bo też nie mogę mąki kukurydzianej. Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam serdecznie.
Bezglutenowa Mama 27/12/2019 20:15
Basiu, problem wynika pewnie stąd, że zbyt krótko wyrabiasz ciasto... nad nim naprawdę trzeba się trochę poznęcać :) W razie ptrzeby możesz dodać 1-2 łyżkę oliwy - powinna pomóc uelastycznić ciasto.
Anna 22/12/2019 12:21
Witam, wow po roku weszlam na ten sam przepis i prosxe, odpowiedz, dzieki wielkie pozdrawiam i slicznych swiąt:)
Monika 15/10/2017 12:31
Witam a gdzie stacjonarnie, jakie sklepy mają wymienione przez Panią mąki?
Bezglutenowa Mama 17/10/2017 11:50
Witaj Moniko, możesz użyć maki gryczanej białej Glutenexu, w ich sklepie internetowym.
ania 24/12/2016 11:26
fajnie ,że podane z boczkiem , który moze zawierać gluten, haha
Bezglutenowa Mama 24/12/2016 11:57
Aniu, nie ukrywałam tej etykiety, czekając na komentarze. I wreszcie się pojawił :) Ten boczek na kolonię dostarczył nam szef marketingu firmy Kaminiarz. Od razy zauważyłam gluten na etykiecie. Wspólnie dzwoniliśmy do technologa i szefa kontroli jakości. Potwierdzili nasze przypuszczenia: była to stara etykieta, z czasów, gdy jeszcze w zakładzie był obecny gluten. Sam produkt został wytworzony w czasie, gdy cały zakład był wolny od glutenu. W pełni ufam tym wyjaśnieniom: sama prowadziłam szkolenia w tej firmie, a po uzyskaniu międzynarodowej licencji "przekreślony kłos" cały zakład jest wolny do glutenu.
Anna 22/12/2019 12:24
Witam i dziekuje za odpowiedz, :) trafilam tu znów i oczywiscie korzystam z przepisu:) slicznych swiąt!
Anna 22/12/2019 12:23
Błąd, dwa lata temu to bylo...
Michalina_MiejskoWiejsko 08/09/2016 10:55
Super przepis na ciasto z mąki gryczanej :) Muszę wypróbować!
Jolka 23/12/2019 21:36
super ale szkoda że nie podano ile tej oliwy??
Bezglutenowa Mama 27/12/2019 20:17
Jolu, a gdzie jest mowa o oliwie?
admin 11/09/2016 22:04
Są naprawdę bardzo smaczne.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się