Gluten w jabłkach? Czy to prawda czy fałsz? Skąd może się wziąć gluten w jabłkach? Otóż w niektórych publikacjach lub na forach pojawia się raz po raz informacja, że jabłka są w chłodniach powlekane glutenem. Bo ponoć dzięki temu są błyszczące i lepiej się przechowują. Rozwiejmy raz na zawsze wątpliwości: gluten w jabłkach to mit. 

Gluten w jabłkach to mit

Wątpliwości w tej kwestii ostatecznie rozwiała dr inż. Joanna Rachtan-Janicka z Zakładu Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW w Warszawie. Glutenowi w jabłkach poświęciła chwilę uwagi podczas wykładu na wczorajszym (sobota, 3 czerwca 2017 r. ) XII Międzynarodowym Dniu Celiakii w Warszawie. Pani doktor jest stałym prelegentem bezglutenowych spotkań w Warszawie. Jak zawsze w bardzo interesującej formie omówiła wiele zagadnień dotyczących diety bezglutenowej i produktów bezglutenowych, w oparciu o najnowszą wiedzę teoretyczną i praktyczną. 

  • Jabłka powlekane glutenem? To mit. Nawet jak się błyszczą i są pokryte jakąś substancją, nie ma tam ani nigdy nie było grama glutenu – podkreśliła dr inż. Joanna Rachtan-Janicka z Zakładu Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW w Warszawie. – Gluten jest doskonałą pożywką dla bakterii, więc w żadnym stopniu nie jest przydatny producentom jabłek. Wręcz wpływałby na szybsze psucie się owoców.

XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Joanna Rachtan-Janicka mówiła na wykładzie również o glutenie w chipsach

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!