Blog

10

Domowe bezglutenowe bezy

04/04/2016

Domowe bezglutenowe bezy

04/04/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezy ze zwykłych piekarni musimy omijać szerokim łukiem. Są wyrabiane i wypiekane w oparach glutenowych mąk, a tym samym silnie zanieczyszczone glutenem. Bezy te nie są bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Jeśli więc chcemy naszym bezglutenowym dzieciom pokazać smaki własnego dzieciństwa, przygotujmy sami bezglutenowe bezy. Wystarczą trzy składniki i nie potrzeba nawet miksera! Oto mój przepis na bezglutenowe bezy z domowego piekarnika!

A jeśli lubicie eksperymenty i kolory, spróbujcie przygotować bezglutenowe bezy różowe, kawowe lub kakaowe. Wystarczy mały dodatek i zwykłe bezy zamienią się w niecodzienny rarytas…

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było

Składniki na bezy bezglutenowe

  • białka z 4 jaj
    około 150 g
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
    cukru ma być 2 x tyle, ile ważą białka
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kakao bez glutenu
    do wersji kakaowej
  • opcjonalnie 1 baton malinowy Frupp
    zmielony w młynku do kawy lub starty na tarce – do wersji różowej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kawy Inki bezglutenowej lub cykorii
    do wersji cappucino

Bezy bezglutenowe – wykonanie

  • Piekarnik nagrzej do 140 stopni C, termoobieg
  • Dwie blachy piekarnikowe wyłóż papierem do pieczenia
  • Białka z solą ubij na sztywną pianę (trzepaczką lub mikserem)
  • Pod koniec stopniowo dodawaj cukier i nadal ubijaj
  • Na tym etapie możesz dodać dowolny dodatek koloryzujący i smakowy: sproszkowany Frupp, kakao lub bezglutenową kawę zbożową
  • Ma powstać lśniąca, puszysta masa; nie martw się jednak, jeśli taka nie będzie – po prostu Twoje bezglutenowe bezy będą nieco spłaszczone, ale równie pyszne
  • Łyżką lub szprycą nakładaj na blachy kleksy masy białkowej, w niewielkich odstępach
  • Blachy wstaw do piekarnika i zostaw lekko uchylone drzwiczki
  • Czas pieczenia wynosi około 2 godziny – gdy chcesz bezy „ciągutki” i około 3 godziny – gdy chcesz uzyskać kruche i chrupiące bezy bezglutenowe
  • W czasie pieczenia zamieniaj blachy miejscami, by bezy piekły się równomiernie
  • Smacznego!

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

Bezy bezglutenowe – pyszne dla dzieci i dorosłych

Z tego samego przepisu na tort bezglutenowy można przygotować blaty do Pavlovy, czyli tortu z bitą śmietaną i owocami. Zamiast kleksików uformuj wtedy na każdej blasze po jednym dużym kole i piecz nieco dłużej.

Tak jak wspomniałam: nawet jeśli masa białkowo-cukrowa nie wyjdzie tak sztywna, jak powinna, i tak przeznaczcie ją na bezy.  Mnie czasem wychodzą płaskie jak biszkopty, a czasem cudnie strzeliste i zakręcone, a niekiedy troszkę zbyt przyrumienione od góry. Obie wersje są pyszne dla dzieci z celiakią, dorosłych na diecie bezglutenowej i dla glutenożerców. Sprawdziłam to wielokrotnie. 

KOMENTARZE (10)

Sylwia 13/01/2022 16:10
Zrobiłam dzisiaj bezy z tego przepisu, jednak wyszły popękane trochę dlaczego? oprócz tego to są super
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 13/01/2022 22:43
To może być kwestia piekarnika, temperatury, półki w piekarniku (czy piekłaś na dole czy na górze itp.). Spróbuj następnym razem troche mniejszą temperaturę, ok?
EWELIA\ 25/05/2016 15:23
CZY MOZNA STEWIE DODOAC ZAMIAST CUKRU?
Bezglutenowa Mama 27/05/2016 07:01
Nie używam tego słodzika, więc bardzo trudno mi odpowiedzieć.... Myślę, że pewnie się udadzą, ale mogą mieć inną konsystencję.
elżbieta 04/04/2016 15:49
Czy w składzie pomidorów w puszce kwas cytrynowy jest dopuszczalny dla nas?
Magda 05/04/2016 09:55
Pomidory z kwasem używam, ale brzoskwin nie jadlam od paru lat jak jestem na diecie, właśnie ze względu na syrop
elżbieta 05/04/2016 15:20
Dziękuję za info
elżbieta 04/04/2016 15:48
Nie wiem czy można używac brzoskwienie w puszce?(w składzie syrop glukozowo-fruktozowy)?????
Bezglutenowa Mama 04/04/2016 13:01
Oczywiście, że WYKONALNE: http://bm.wysylaj.pl/bezowy-tort-bezglutenowy/
Magdalena 04/04/2016 12:49
Marzy mi się tort bezowy bezglutenowy, niewykonalne?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się