Blog

3

Dlaczego zniknęły niektóre słodycze bezglutenowe Goplany?

07/11/2014

Dlaczego zniknęły niektóre słodycze bezglutenowe Goplany?

07/11/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Alarm na forum.celiakia.pl: firma Colian przestała produkować bezglutenowe Rajskie Mleczko Goplana, galaretkę Mella, żelki Miśki!

Z opakowań zniknął przekreślony kłos i napis „produkt bezglutenowy”. Co się dzieje? Czy zaczęli dodawać tam gluten?  Czy zmienili skład? Bezglutenowa Mama dotarła do źródła. Informacje są optymistyczne…

 

ptasie mleczko Goplana (4)Otóż kilka miesięcy temu firma Colian przeniosła produkcję Rajskiego Mleczka, galaretek Mella, żelków i paru innych bezglutenowych słodyczy do nowej hali, do zakładu w Bydgoszczy.

Ponieważ w sąsiedniej hali produkowane są inne słodycze zawierające gluten, zarząd firmy podjął decyzję o zmianie etykiet na bezglutenowych słodyczach.

 

 

 

 

zelki MiskiSkład tych słodyczy pozostał niezmienny – zapewnia Małgorzata Szczeblewska, technolog z firmy Colian, w rozmowie z Bezglutenową Mamą. – Wyłącznie z troski o zdrowie osób chorych na celiakię i stosujących dietę bezglutenową podjęta została decyzja o zmianie etykiet i usunięciu z z nich przekreślonego kłosa. Przyczyną jest niewielkie ryzyko zanieczyszczeń krzyżowych glutenem. Podkreślam: naszym celem jest dobro naszych klientów. 

 

 

 

landryny GoplanaGdy Colian zbada produkty dotąd oznaczane jako bezglutenowe i nabierze bezwzględnej pewności, że do zanieczyszczeń krzyżowych jednak nie dochodzi, najprawdopodobniej przywróci etykiety z przekreślonym kłosem.

Zbadaliśmy już część produktów, wytwarzanych w nowej hali w Bydgoszczy. Poziom glutenu nadal odpowiada wymogom produktów bezglutenowych, wynosi około 4-5 ppm – dodaje Małgorzata Szczeblewska. – Jednak nie badaliśmy jeszcze Rajskiego Mleczka, więc nie wiem, czy w tym przypadku normy zostały utrzymane.

 

 

czekolada goplanaPani technolog zapewnia jednocześnie, że czekolady i wszystkie produkty Goplany z etykietą przekreślonego kłosa, dostępne w sklepach, pozostają dla nas bezpieczne.

A jeśli znajdziecie w sklepie te same żelki z przekreślonym kłosem i bez niego, to nie sądźcie, że firma robi sobie żarty. Po prostu żelki lub Rajskie Mleczko z kłosem pochodzą ze starszej partii produkcyjnej i zostały wytworzone jeszcze w poprzedniej hali.  A te bez kłosa są już produkowane w Bydgoszczy, mają ten sam bezglutenowy skład, ale istnieje ryzyko zanieczyszczeń krzyżowych z sąsiednich hal. Osobiście będę kupować tylko te oznaczone przekreślonym kłosem.

 

 

 

ptasie mleczko Goplana (2) Przekażę zarządowi firmy Pani sugestie i  apele środowiska, dotyczące przywrócenia na rynek naszych bezpiecznych, bezglutenowych żelków, galaretek czy Rajskiego Mleczka – dodaje Małgorzata Szczeblewska. – Nie mogę niczego obiecać, ale niewykluczone, że za kilka miesięcy będziemy mogli powrócić do etykiet z przekreślonym kłosem.

Marzymy o tym – Rajskie Mleczko, dobrze schłodzone, było rarytasem na wielu imprezach bezglutenowych….

 

Moim marzeniem jest także, aby słodycze Goplany były wreszcie oznaczone licencjonowanym Przekreślonym Kłosem. Wtedy, my, bezglutenowi klienci, nie musielibyśmy się zastanawiać podczas zakupów. Wystarczyłaby obecność na produkcie przekreślonego kłosa z literką „c” w kółeczku oraz numer licencji…

 

 

 

 

KOMENTARZE (3)

jarucka 27/08/2016 12:45
Słodycze są złe, ale przecież od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Ja kupuję czekoladę bezglutenową ze swojskiej piwniczki (zresztą nie tylko w to się tam zaopatruję) bo mam 100% pewność, że produkt tam sprzedawany jest naprawdę bez glutenu.
Bezglutenowa Mama 30/07/2015 13:41
Owszem, cukier jest niezdrowy, ale jeszcze gorszy jest syrop glukozowo-fruktozowy.... Co do kłosa - zawsze wierzę temu z licencją Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Owszem, wszędzie zdarzają się nieuczciwi producenci, dlatego najlepiej odżywiać się produktami naturalnie bezglutenowymi.
Ewa 29/07/2015 23:27
Moje zdanie jest takie, ze słodycze same w sobie sa zle. Cukier wywołuje stany zapalne w organizmie jak również raka, zakwasza organizm. A z tym glutenem to nawet w ten przekreślony klos nie wierze. Jak to w Polsce bywa, jednemu czy drugiemu dasz w lape i masz produkt bezglutenowy.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się