Blog

13

Czy w chipsach jest gluten?

04/06/2017

Czy w chipsach jest gluten?

04/06/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Często pytacie Bezglutenową Mamę, czy w chipsach jest gluten. To pytanie trudne, bowiem producenci nie mają jeszcze powszechnego zwyczaju oznaczania glutenu w chipsach. Pewne wątpliwości rozwiała dr inż. Joanna Rachtan-Janicka z SGGW, podczas XII Międzynarodowego Dnia Celiakii w Warszawie. 

Od tego czasu minęło kilka lat, dziś (2021 r. ) są już na rynku Curvies – czipsy bezglutenowe Schär, czipsy bezglutenowe Lorenz, a także przekąski innych marek. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Gluten jako klej

Chipsy są niezdrowe i najlepiej, aby pojawiały w diecie bezglutenowej jedynie okazjonalnie. Jednak dzieci, młodzież i studenci na diecie bezglutenowej często zastanawiają się, czy w chipsach jest gluten. Na niektórych opakowaniach chipsów można już znaleźć oznaczenie, iż zawierają gluten lub są zanieczyszczone zbożami pszenicą, glutenem, itd. Nadal jednak wiele etykiet milczy na temat glutenu w chipsach. 

  • Chipsy ziemniaczane wydają się być bezpieczne, bo są wytworzone z ziemniaków – mówiła na wykładzie dr in. Joanna Rachtan-Janicka. – Ale bywa, że przyprawy są do chipsów dolepiane glutenem! Niestety, etykieta często milczy na ten temat. 

Jeśli w diecie bezglutenowej brakuje Wam chipsów, zerknijcie na bezglutenowe czipsy Dr Schar lub Lorenz.  Przede wszystkim jednak skrupulatnie czytajcie etykiety i wybierajcie przede wszystkim produkty dużych, znanych firm, które mają czytelne i przejrzyste oznaczenia na etykietach KLIK PORADNIK. A tak w ogóle, to zamiast bezglutenowych chipsów lepiej wybrać zawsze bezpieczne warzywa i owoce…

Tutaj kupisz

Bajkę dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej

KOMENTARZE (13)

Wiola 12/02/2020 14:36
Podkreślanie,że dzieci i młodzież pytają o czipsy i siegaja po nie gdy ida na impreze brzmi bardzo protekcjonalnie, a na dodatek niewiele wspólnego z prawda. Znam mnóstwo dorosłych osob,które lubią czipsy i czasem (lub często) chętnie je jedzą. A że chipsy są niezdrowe.. owszem są, nie trzeba co chwile o tym przypominać, jesteśmy dorośli i dokonujemy wyborów, nie zawsze dobrych dla naszego organizmu. Ps: bardzo lubię Pani blog, jest bardzo pomocny w starciu z celiakia. Problem w tym, że mam 31lat i własną rodzine, ale czytając część wpisów czuje się jakbym miala znowu 8 lat i sluchala 'mamusi'. Proszę nas, innych dorosłych, traktować poważnie:)
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 25/02/2020 10:24
Wiola, dziękuję za głos w dyskusji i za uwagi. Staram się wtrącać informacje o tym, co jest zdrowe, a co nie, bo - uwierz - nadal nie wszyscy zdają sobie sprawę ze szkodliwości przetworzonej żywości. Dlatego pisząc o nowościach na rynku, dostarczam informację i wybór należy do czytelnika / konsumenta. Wolę jednak wtrącić słowo o tym, co jest zdrowe, a co nie. Kropla drąży skałę.\Im więcej takich sygnałów, tym bardziej uda się przebić do świadomości z edukacją. Przykro mi, że poczułaś się jak uczeń :) Pozdrawiam słonecznie Bezglutenowa Mama
Czytelnik 06/06/2017 02:06
W Niemczech bez problemu można kupić bezglutenowe chipsy z opisem "glutenfrei" lub "ohne gluten". Z racji długiego terminu ważności żaden problem 2x do roku się tam wybrać i zrobić zapasy zwłaszcza, że tam jest wiele produktów niedostępnych w Polsce (nie tylko chipsów oczywiście), a chipsów nie je się codzinnie. Na pewno bezglutenowa jest tam cała seria Lorenz Naturals oraz niektóre smaki Chio np. Chio Red Paprika.
Bezglutenowa Mama 06/06/2017 08:03
Super, dzięki za informację, będziemy ich szukać :)
Joanna 05/06/2017 10:44
Bezglutenowa mamo, czy kontaktowalas się kiedyś z producentem Lays? Większość ich smaków nie ma wyszczególnionego glutenu na paczce. Ale dziwi mnie, że oni w ogóle nie podają możliwych zanieczyszczeń krzyżowych, a wątpię, że nie ma tam żadnych zanieczyszczeń krzyżowych. Tymbardziej, że tak duża korporacja powinna dbać o konsumentów.
NoName 05/06/2017 16:26
Nie ma wyszczególnionego glutenu, bo zapewne go tam nie ma. Na każdej paczce alergeny są wypisane dokładnie, a w tych smakach gdzie są śladowe ilości czegoś, jest to również wywypisane. Poza tym , był gdzieś kiedyś wypis smaków lays które nie zawierają glutenu i było ich dość dużo, jak na polskie realia.
Bezglutenowa Mama 05/06/2017 22:09
Praktyka jest różna w przypadku mniej znanych firm...Myślę, że producentowi Lays można ufać.
Janusz 05/06/2017 09:49
Niestety, ale coraz częściej artykuły z tego blogu powinny zawierać wpis na początku: Uwaga wpis zawiera lokowanie produkt. :( szkoda..,
Bezglutenowa Mama 05/06/2017 10:05
I tu się mylisz :). To relacja z wykładu, a odniesienie do innego artykułu na blogu, przedstawiającego dany produkt (jak w przypadku chipsów Seitz), jest zwykłą informacją, a nie lokowaniem. Proponuję zatem przeczytać definicję lokowania.
NoName 05/06/2017 08:57
Po raz kolejny spotykam sie tu z jakimis dziwnymi i watpliwymi informacjami: producenci nie mają jeszcze powszechnego zwyczaju oznaczania glutenu w chipsach Na wszystkich czipsach znanych marek ( nie mowie tutaj o czispasch marek marketowych, bo z tymi bywa roznie) sklad jest opisany bardzo dobrze- sa wypisane wszystkie alergeny i na wiekszosci jest informacja o sladowych ilosciach glutenu. Natomiast jest kilka smakow czipsow Lays ( zielona cebulka, fromage, solone, niektore smaki pojawiajace sie sezonowo), gdzie glutenu nie ma- ani nawet nie ma jego sladowych ilosci , czego mozna byc pewnym, gdyz alergeny sa wypisane bardzo dokladnie. W Hiszpanii te czipsy nawet maja ewidentny napis ze sa bezglutenowe ( w Polsce napisu nie ma, ale bardzo dobrze widac to po skladzie). Wiadomo, ze czipsy sa niezdrowe, ale od czasu do czasu mozna sobie zjesc, tym bardziej ze jest to bardzo popularna przekaska na roznych imprezach, gdzie bezglutenowiec zazwyczaj nie ma za wiele do wyboru. Poza tym, propozycja zjedzenia slodkiego i wodnistego owocu , jezeli ma sie ochote na slona i "konkretna" przekaske jest raczej nietrafiona. Wiadomo, ze czipsy sa niezdrowe, a blog promuje zdrowe zywienie. Ale wiele razy na blogu pojawiaja sie propozycje tortow, ciast, ciasteczek bezglutenowych, pelnych cukru i pustych kalorii i nie sa wtedy one tak odsadzane od czci i wiary, jak czipsy w tym artykule.
Bezglutenowa Mama 05/06/2017 10:04
NoName: jest tak, jak napisałam: producenci nie mają POWSZECHNEGO ZWYCZAJU oznaczania glutenu i śladowych ilości, ale wielu producentów go oznacza. Wpis jest relacją z wykładu specjalisty, co wyraźnie jest zaznaczone.Nie są to ustalenia Bezglutenowej Mamy. Co do chipsów: nie trzeba być dietetykiem by wiedzieć, że chipsy są gorsze od ciasteczek i mogą się pojawiać w diecie naprawdę okazjonalnie.
Karolina 05/06/2017 08:01
Zamiast gotowych chipsów warto spróbować takich z batatów. Można je zrobić szybko w domu, a są bardzo pyszne ☺
Bezglutenowa Mama 05/06/2017 10:00
Jasne, podobnie jak chipsy z jarmużu :). Pyszne i zdrowe. Dzieci i młodzież, gdy idą na imprezę ze znajomymi, sięgają jednak po gotowe chipsy ze sklepu. Dlatego warto, by już w razie takiej potrzeby sięgnęli po te najbardziej bezpieczne.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się