Często pytacie Bezglutenową Mamę, czy w chipsach jest gluten. To pytanie trudne, bowiem producenci nie mają jeszcze powszechnego zwyczaju oznaczania glutenu w chipsach. Pewne wątpliwości rozwiała dr inż. Joanna Rachtan-Janicka z SGGW, podczas XII Międzynarodowego Dnia Celiakii w Warszawie.
Od tego czasu minęło kilka lat, dziś (2021 r. ) są już na rynku Curvies – czipsy bezglutenowe Schär, czipsy bezglutenowe Lorenz, a także przekąski innych marek.
Chipsy są niezdrowe i najlepiej, aby pojawiały w diecie bezglutenowej jedynie okazjonalnie. Jednak dzieci, młodzież i studenci na diecie bezglutenowej często zastanawiają się, czy w chipsach jest gluten. Na niektórych opakowaniach chipsów można już znaleźć oznaczenie, iż zawierają gluten lub są zanieczyszczone zbożami pszenicą, glutenem, itd. Nadal jednak wiele etykiet milczy na temat glutenu w chipsach.
Jeśli w diecie bezglutenowej brakuje Wam chipsów, zerknijcie na bezglutenowe czipsy Dr Schar lub Lorenz. Przede wszystkim jednak skrupulatnie czytajcie etykiety i wybierajcie przede wszystkim produkty dużych, znanych firm, które mają czytelne i przejrzyste oznaczenia na etykietach KLIK PORADNIK. A tak w ogóle, to zamiast bezglutenowych chipsów lepiej wybrać zawsze bezpieczne warzywa i owoce…