Często pytacie Bezglutenową Mamę, czy w chipsach jest gluten. To pytanie trudne, bowiem producenci nie mają jeszcze powszechnego zwyczaju oznaczania glutenu w chipsach. Pewne wątpliwości rozwiała dr inż. Joanna Rachtan-Janicka z SGGW, podczas XII Międzynarodowego Dnia Celiakii w Warszawie. 

Gluten jako klej

Chipsy są niezdrowe i mogą się pojawiać w diecie jedynie okazjonalnie. Jednak dzieci, młodzież i studenci na diecie bezglutenowej często zastanawiają się, czy w chipsach jest gluten. Na niektórych opakowaniach chipsów można już znaleźć oznaczenie, iż zawierają gluten lub jego śladowe ilości. Nadal jednak wiele etykiet milczy na temat glutenu w chipsach. 

  • Chipsy ziemniaczane wydają się być bezpieczne, bo są wytworzone z ziemniaków – mówiła na wykładzie dr in. Joanna Rachtan-Janicka. – Ale przyprawy są do chipsów dolepiane glutenem! Niestety, etykieta często milczy na ten temat. 

Jeśli w diecie bezglutenowej brakuje Wam chipsów, zerknijcie chipsy bezglutenowe oznaczone jak np. marki Seitz. Przede wszystkim jednak skrupulatnie czytajcie etykiety i wybierajcie przede wszystkim produkty dużych, znanych firm, które mają czytelne i przejrzyste oznaczenia na etykietach. A tak w ogóle, to zamiast bezglutenowych chipsów lepiej wybrać zawsze bezpieczne warzywa i owoce…

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!