Blog

9

Czy jest kajmak bezglutenowy?

27/03/2015

Czy jest kajmak bezglutenowy?

27/03/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe dzieci (ale i dorośli) uwielbiają masę krówkową. Słodziutką, aromatyczną, cudownie ciągnącą….. Masa krówkowa jest znakomita do wielkanocnych mazurków. W bezglutenowej kuchni trzeba jednak zadbać o domową masę lub kupić taką, która nie zawiera glutenu (ani śladowych ilości). W sklepach znalazłam dwa rodzaje bezpiecznego kajmaku bezglutenowego. Najbardziej podoba mi się skład kajmaku bezglutenowego ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu – ten od kolorowej krówki na etykiecie. 

 

Masę kajmakową uzyskuje się przez gotowanie mleka z cukrem, oczywiście w odpowiednich proporcjach. Przed wojną kajmak uznawany był za wyrób typowy dla kuchni warszawsiej (wg Wikipedii). Można go użyć do mazurka, przełożenia wafli i ciast, ozdabiania ciast. Świetnie też smakuje wybierany palcem z garnka :).

W moich poszukiwaniach bezpiecznego i dobrego kajmaku najwyższe noty zdobyła masa kajmakowa ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. Masa zawiera tylko mleko i cukier, żadnych emulgatorów, aromatów, dodatków itp. Od technologa z firmy mam również zapewnienie, że produkt nie zawiera glutenu ani śladowych ilości.

 

kajmak2Z kolei najgorzej wypadł  kajmak z Bakallandu. Wszystko dlatego, że zawiera aż kilka składników. Albo producent chciała uzyskać niepowtarzalny smak albo oszczędza na składnikach albo ma jakąś inną technologię… Oto skład kajmaku z Bakallandu: cukier, woda, mleko w proszku 21,8% (odtłuszczone mleko pasteryzowane, olej kokosowy i/lub palmowy), emulgator – lecytyna sojowa. Trochę dużo, prawda?

Na dodatek na opakowaniu jest ostrzeżenie o śladowych ilościach glutenu (chwała producentowi za umieszczenie ostrzeżenia). Produkt ten jest więc niedozwolony w diecie bezglutenowej.

 

kajmak3Znalazłam też kajmak z firmy Hellio. W składzie ma mleko, cukier i wodę (zastanawiam się: po co?). Firma dobrze oznacza swoje produkty, a na masie krówkowej nie zamieściła ostrzeżenia o śladowych ilościach glutenu.

Moim zdaniem jest więc to produkt bezpieczny dla celiaków. Użyliśmy go podczas warsztatów bezglutenowych w Pile. Smakował  dobrze w naszych bezglutenowych mazurkach.

 

A jak użyć masy kajmakowej? Zamkniętą puszkę wystarczy umieścić w garnku z wrzącą wodą. Po kilkunastu minutach masa z pewnością zmięknie i da się łatwo rozprowadzić po upieczonym cieście.

 

KOMENTARZE (9)

Maria 27/03/2015 20:29
W moim domu nigdy nie kupowało się żadnych puszkowanych kajmaków a nikt nie miał żadnych ograniczeń dietetycznych. Zawsze gotujemy kajmak z mleka i cukru. To długi proces :) ale warto bo taki jest najlepszy. Kiedy osiągnie odpowiednią gęstość po lekkim ostudzeniu dodajemy masło. Pyszota.
Bezglutenowa Mama 30/03/2015 10:07
Czyli zwykłe mleko i cukier? Podziwiam, to faktycznie wymaga zachodu... :)
Maria 31/03/2015 18:04
Dokładnie tylko mleko (najlepiej tłuste) i cukier. Ewentualnie wanilia. Pod koniec można dodać wiórki kokosowe albo siekane orzechy. To ja mogę powiedzieć "Podziwiam" - spędza Pani sporo czasu przygotowując bezglutenowe wypieki i jestem pewna, że taki kajmak to byłaby pestka dla Pani. Trzeba tylko go pilnować żeby nie przypalić. Pozdrawiam
Monika 27/03/2015 12:43
Ja kupilam mleko skondensowane z Gostynia tylko slodzone gotowalam 3 godziny i mam pyszny kajmak. Skład to mleko i cukier.
Bezglutenowa Mama 27/03/2015 19:30
Zastanawiałam się nad własnym kajmakiem: powiedz, gotowałaś puszkę z mlekiem w garnku, tak?
Monika 28/03/2015 19:41
Tak wkladam puszkę do wrzącej wody. Trzeba pilnować bo wody w trakcie gotowania ubywa i należy dolewac, aby puszka była cala zanurzona. Ten kajmak jest dość zbity, można go ugotować wczesniej a potem trochę podgrzac. Ja dodaje trochę masła jak przekładam nim wafle,niedużo ok polowy, jednej czwartej zależy jak ścisła jest masa.
Bezglutenowa Mama 30/03/2015 10:07
Następnym razem wypróbuję na pewno, dzięki :)
Ewelina 27/03/2015 10:33
Ja zawsze kupuję tą z Gostynia najlepiej wypada składem. My jesteśmy na diecie 4tyg więc dziękuję za podpowiedź bo ostatnio zastanawiałam się czy będzie bezpieczna dla syna. Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 27/03/2015 19:29
Fakt - im lepszy i krótszy skład, tym wieksza nadzieja, że produkt jest bg :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się