Blog

Czwarty dzień kolonii bezglutenowa pizza dla wszystkich

28/07/2017

Czwarty dzień kolonii bezglutenowa pizza dla wszystkich

28/07/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dzieci na diecie bezglutenowej uwielbiają gotować i piec. Przekonaliśmy się o tym podczas bezglutenowych kolonii, na warsztatach kulinarnych dla dzieci. Jednego dnia grupa dziewczyn przygotowała dla wszystkich bezglutenową pizzę na kolację, a w innym terminie chłopcy upiekli wegańskie muffinki bezglutenowe…  z buraków. Obie grupy miały dużo pracy, ale jeszcze więcej zabawy.

Warsztaty dla dziewcząt – bezglutenowa pizza

W obozowych warunkach przygotowanie bezglutenowych warsztatów kulinarnych dla dzieci nie jest prostym zadaniem, ale Bezglutenowa Mama Team ma na to kilka sprawdzonych sposobów… Godzinę przed warsztatami Bezglutenowa Mama przygotowała ciasto na najlepszą bezglutenową pizzę z 6 kg mixu B Schaer (NAJLEPSZA BEZGLUTENOWA PIZZA – PRZEPIS KLIKNIJ). W kolonijnej kuchni natomiast Ela, Ania, Iwona i Dorota przygotowywały dodatki: sos pomidorowy, bezglutenową salami, ser żółty bezlaktozowy, szynkę bezglutenową, paprykę, pomidory i oliwki, a także ketchupy i musztardy.

O wyznaczonej godzinie ciasto na bezglutenową pizzę i wszystkie dodatki powędrowały na taras – na bezglutenowe warsztaty kulinarne dla dzieci. Zadaniem grupy dziewcząt – uczestniczek obozu z dietą bezglutenową 2017 – było przygotowanie najlepszej na świecie bezglutenowej pizzy. Dla całej kolonii bezglutenowej i dla turnusu dla rodzin. Niełatwe zadanie…. Dzieci pracowały w jednorazowych rękawiczkach, przy wsparciu wychowawców i Bezglutenowa Mama Team.

Dlaczego to ciasto tak się lepi? – dziwiły się młodsze kolonistki.  

Podajcie salami, ja chcę salami, dużo!!! – dobiegało z innego końca stołu.

Proszę mi polać ręce olejem – prosił ktoś inny.

W ciągu około 30 minut bezglutenowych warsztatów kulinarnych dla dzieci przygotowaliśmy ponad 50 dużych pizz bezglutenowych – na cienkim i grubym cieście, wegańskich i wegetariańskich, mniej lub bardziej bogato zdobionych.

Uczta z bezglutenową pizzą

Pieczeniem bezglutenowej pizzy zajął się już Bezglutenowa Mama Team – i po niespełna godzinie wszystkie talerze powędrowały do stołówki. Co to była za uczta….. Bezglutenowy ketchup i sos chili tryskały jak szalone, a my dodatkowo częstowałyśmy dzieci warzywami. Zapach włoskiej restauracji roznosił się po okolicy, dotarł nawet na plażę, skąd zaglądali zaciekawieni uczestnicy innych obozów.

O pizza, pizza na kolację! – wołali, ale po przeczytaniu naszego jadłospisu na drzwiach stołówki dopowiadali z rozczarowaniem: – Ale to nie u nas, to u bezglutenowych….

Nasze dzieci na diecie bezglutenowej tego dnia naprawdę czuły się wyróżnione. Dla niektórych była to pierwsza w życiu bezglutenowa pizza.

Chłopcy: wegańskie muffiny bezglutenowe

Kilka dni później na bezglutenowe warsztaty kulinarne dla dzieci dotarła grupa chłopców. Wcale nie mieli prostszego zadania: musieli przygotować około 70 bezglutenowych muffinek wegańskich. Wybrałam PRZEPIS NA WEGAŃSKI PIERNIK BEZ GLUTENU, zaczerpnięty z książki Katarzyny Jankowskiej „Mama Alergika Gotuje” (z tą różnicą, e muffinkupiecze sie około 20 minut. Przygotowałam składniki, m. in. surowe buraki, cukier trzcinowy, mąkę ryżową, ziemniaczaną i jaglaną, a także olej i siemię lniane. Dlaczego wybrałam taki przepis? Bo nasze niektóre dzieci na diecie bezglutenowej miały dodatkowo wykluczone z diety mleko, jajka czy orzechy – a chciałam, by muffinki  mogli przygotować i zjeść wszyscy obozowicze.

Uwierzcie – chłopcy okazali się wyśmienitymi cukiernikami. Podzieleni na grupy z zapałem mieszali składniki, używali miksera, a potem cierpliwie nakładali porcje ciasta do papierowych muffinek.

Ale różowy kolor! Co to za dziwne ciasto, jak z flaminga? – pytali zaskoczeni kolorem i konsystencją ciasta na bezglutenowe muffinki  z buraka.

Nie powiemy dziewczynom, co jest w składzie, dobra? – umawiali się pod koniec pracy.

Wygląda nieciekawie, ale pachnie i smakuje znakomicie! – wykrzykiwali i trudno było ich zniechęcić do próbowania ciasta.

Niespodzianka dla dziewczyn w kolorze flaminga

Bezglutenowe muffinki z buraka pachniały bajecznie już podczas pieczenia, ale na degustację poczekały do następnego dnia. Podałyśmy je na drugie śniadanie naszym dzieciom na diecie bezglutenowej i uczestnikom turnusu dla bezglutenowych rodzin. Chłopcy z zaciekawieniem patrzyli na miny dziewczyn i słowem nie zdradzili składu tych bezglutenowych muffinek. Zresztą sami zajadali je z wielkim, wielkim apetytem. Dopiero na końcu uczty obwieścili dziewczynom z satysfakcją, że zjadły babeczki z buraka. Okazało się jednak, że nikomu to nie przeszkadzało – te bezglutenowe muf finki były tak pyszne, że nieważny był skład….

Tym bardziej zachęcam Was do przygotowania tych wegańskich bezglutenowych muffinek (KLIKNIJ PRZEPIS– nie zrażaj się, że tytuł przepisu brzmi „Wegański piernik bez glutenu”, rozpoznasz zdjęcie poniżej)  w swojej kuchni – dzieci na pewno chętnie pomogą.

Bezglutenowy jadłospis z czwartego dnia kolonii

28 czerwca 2017 r. (środa)

By znaleźć przepis danej potrawy lub informację o produktach, wystarczy kliknąć w konkretną nazwę w jadłospisie poniżej.

Śniadanie: bezglutenowe bułki BON MATIN Schaer, chleb owsiany PUTKA, dżem, pasta jajeczna, bezglutenowa owsianka, PASZTET DOMOWY ALERGIKA, masło, masło klarowane, ser żółty bezlaktozowy, szynka wieprzowa Balcerzak i Spółka, herbata owocowa Kawon, bezglutenowa kawa Inka, pomidor, ogórek zielony, oliwki, papryka czerwona i żółta, rzodkiewka;

Bufet szwedzki: czekoladowe płatki bezglutenowe Glutenex, jogurt grecki, z serii Amarello: jaglanka z miodem, owsianka z owocami leśnymi, musli Kolumba, musli Friut Schaer, mleko bezlaktozowe Mlekovita, mleko ryżowe;

II śniadanie: solone precelki bezglutenowe Salinis Schaer;

Obiad: ZUPA OWOCOWA Z MAKARONEM BEZGLUTENOWYM (Biedronka, Celiko), gołąbki w sosie pomidorowym z kaszą jaglaną, ziemniaki, woda Staropolanka;

Podwieczorek: pianka owocowa w rożku (bezglutenowa owocowa galaretka wegańska z agarem Celiko, rożki waflowe Miran);

Kolacja: BEZGLUTENOWA PIZZA własnego wypieku (różne rodzaje: z serem, bez sera, bez sosu itp. – zgodnie z dietami eliminacyjnymi dzieci), herbata, pieczywo, żółty ser, pomidor, ogórek małosolny;

20.00 Talerz Pyszności na tarasie: bezglutenowe kanapki z szynką, serem bezlaktozowym i ketchupem;

Stołówka – galeria zdjęć z czwartego dnia naszego obozu z dietą bezglutenową 2017

Zajęcia kolonijne – galeria zdjęć z czwartego dnia kolonii bezglutenowych 2017

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się