Blog

24

Bułki hamburgerowe bez glutenu

25/02/2015

Bułki hamburgerowe bez glutenu

25/02/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe bułki hamburgerowe można obecnie kupić niemal w każdym markecie i sklepie internetowym – i są to znakomite produkty. Ale co zrobić, gdy domownicy poproszą nagle o domowe burgery na kolację, a w kuchni nie ma bezglutenowych bułek hamburgerowych? Wystarczy je upiec, to naprawdę nic trudnego. Takie bułki mogą powstać z mąk jednorodnych albo z mixu do wypieku pieczywa KLIK. Uwaga! Kiedyś w tym miejscu był przepis na bułki burgerowe na bazie mleka w proszku – teraz go zmodyfikowałam, by nie zawierał alergenów.

Mam sprawdzony przepis na hamburgerowe bułki bezglutenowe – puszyste, zdrowe, świeże i pyszne. Posypane sezamem, makiem albo siemieniem lnianym albo … niczym – w zależności od upodobań i ewentualnych alergenów. Bezglutenowe bułki hamburgerowe powstają w około godzinę. Domowe głodomory wytrzymają tyle czasu, prawda?

I jeszcze coś – jeśli chcesz upiec hamburgerowe bułki bezglutenowe bez mixów, czyli z mąk jednorodnych, też mam super przepis, znajdziesz poniżej link. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + e-booki

Bezglutenowe bułki hamburgerowe – składniki

6 sztuk

  • 200 g bezglutenowej mieszanki chlebowej
    użyłam mix B – Bread Mix Schär 
  • 50 g bezglutenowej mąki jaglanej
    można zmielić kaszę w młynku do kawy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 10 g świeżych drożdży
  • około 230 – 250 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • bezglutenowa mąka do formowania bułek
  • opcjonalnie białko jaja do posmarowania bułek
  • opcjonalnie: 1 łyżka sezamu lub siemienia lnianego lub maku 
    bez glutenu

Bezglutenowe bułki hamburgerowe – wykonanie ciasta

  • do mąki dodaj sól i drożdże suszone, a jeśli chcesz użyć świeżych, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody i wlej do suchych składników
  • wlewając stopniowo wodę, wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 4-5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • ciasto powinno mieć elastyczną, lekką konsystencję; nie może być gliniaste (jeśli takie jest, dodaj kilka łyżek mąki i zmiksuj) ani lejące (wtedy dodaj 2-3 łyżki mąki) – w misce ma się po chwili rozpłynąć aż do brzegów (jak na zdjęciu powyżej, przy składnikach)
  • ciasto na bezglutenowe bułki do hamburgerów oprósz mąką (np. ryżową) , przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce 
  • czas wyrastania (czyli garowania) wynosi od 30 do 60 minut, zależy m. in. do temperatury otoczenia, rodzaju użytych drożdży
  • ciasto powinno wyraźnie zwiększyć objętość (porównaj zdjęcia obok), ma stać się puszyste i porowate – wtedy jest gotowe do formowania bułek

Zobacz filmik – hamburgery bez glutenu w sieci Max Premium Burgers

Bezglutenowe bułki hamburgerowe – formowanie i pieczenie bułek

  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • do miseczki wsyp 1-2 łyżki mąki
  • wyrośnięte ciasto zagnieć lub wymieszaj łyżką
  • suchą dłonią nabierz porcję ciasta („na oko” – 1/6 całości), przełóż je do miski z mąką i delikatnie obtocz (to jak panierowanie kotletów)
  • delikatnie formuj płaską bułeczkę 
  • ułóż ją na blaszce i formuj kolejne bułki – układaj je w odstępach około 2 cm od siebie
  • jeśli jajko jest dozwolone w Twojej diecie bezglutenowej, rozkłóć w miseczce białko i posmaruj wszystkie bułki
  • jeśli chcesz, posyp je ulubionymi ziarnami
  • piekarnik nastaw na 200 stopni C, grzałka góra-dół
  • do nagrzanego pieca wstaw blachę (na środkową półkę) i piecz bezglutenowe bułki hamburgerowe przez około 25 minut
  • jak sprawdzić, czy są gotowe? wystarczy wbić wykałaczkę lub patyczek od szaszłyka – jeśli jest mokry i oklejony ciastem to znak, że bułki muszą jeszcze pozostać w piecu; jeśli będzie suchy – są upieczone
  • bułeczki wyjmij z piekarnika, ułóż je na metalowej kratce i zostaw do ostudzenia
  • w tym czasie przy gotuj mięso i inne dodatki do bezglutenowego hamburgera

Bezglutenowe bułki hamburgerowe – wystarczy nałożyć dodatki i smacznego!

Dodatki, które nałożysz do bułki, to już zupełna dowolność. Możesz wzorować się na burgerach z Mc Donald’s albo na bezglutenowych burgerach w Max Premium Burgers KLIK. Marzy Ci się wegański hamburger bezglutenowy? Żaden kłopot, przygotuj bezglutenowe kotlety wegańskie KLIK, dodaj sałatę, pomidory, ogórki świeże lub kiszone, ketchup, wegański majonez i gotowe. 

Osobiście lubię eksperymenty i zdarza mi się przygotować bezglutenowego hamburgera z: mięsa wołowego lub drobiowego, kiszonej kapusty, kiełków, rzodkiewek i  dowolnej sałaty lub jarmużu. Można? Pewnie, a kto zabroni? 😋

Pamiętaj, że nic Cię nie ogranicza. Ustal z domownikami ulubione dodatki i ułóż je na stole. Każdy nałoży sobie do bułki to, co lubi. Z tego są znane kolonie bezglutenowe: na stołach układamy talerze z dodatkami oraz sosy, a dzieci i młodzież same komponują swoje zestawy. 

Kto produkuje i gdzie kupić gotowe, bezglutenowe bułki hamburgerowe?

Jest 2022 r. i w Polsce można bez problemu kupić gotowe, bezglutenowe bułki hamburgerowe. Różnią się gramaturą, składem (niektóre zawierają jajko inne  nie, jedne mają w składzie mąkę kukurydzianą, inne – nie itd.), smakiem, wielkością – naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie, jeśli nie czuje się na siłach by upiec domowe bułki bezglutenowe do hamburgera. 

Produkują je polskie i zagraniczne firmy. Obecnie można kupić zarówno świeże hamburgerowe bułki bezglutenowe (o tygodniowym terminie ważności), jak i „długoterminowe”, które można przechowywać przez kilka miesięcy.

Zasada jest zawsze te sama: zarówno świeża, jak i „długoterminową” bułkę wystarczy podpiec w piekarniku lub po przekrojeniu podsmażyć ją na suchej patelni, a następnie nakładać dodatki.  

Duży wybór bezglutenowych bułek do hamburgerów znajdziesz w sklepach internetowych  Jedzbezglutenu.pl oraz Friendlyfoodshop.pl, a w sklepach producentów można kupić konkretne, wybrane bułki (lista poniżej).

  • Sano Gluten Free – bezglutenowe bułki hamburgerowe bez mąki kukurydzianej KLIK
  • Incola
  • Schär
  • Bezgluten
  • Nutrifree
  • Balviten (w sklepie firmowym internetowym oraz w sieci Netto)
  • świeże bulki hamburgerowe – Putka Bez Glutenu (w piekarniach stacjonarnych w Warszawie i Łodzi oraz w sklepie internetowym producenta)

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią + maskotkę Kukusia

Bezglutenowe bułki hamburgerowe – archiwalny wpis z 2015 r. 

Beata z Olsztyna ponownie znęciła mnie na Facebooku swoim doskonałym przepisem. Tym razem były to hamburgerowe bułki bezglutenowe.

Dzieci były zachwycone, bo na stole pojawiło się wyjątkowe danie: bezglutenowe hamburgery pełne sałaty i keczupu. W ramach uzdrawiania potrawy użyłam jednak do bułek częściowo bezglutenowej mąki pełnoziarnistej. No, nie jest to konieczne…

 

habmburger (1)Składniki na bułki:

– 1/3 szklanki suchego mleka w proszku;

– ¾ szklanki ciepłej wody;

– torebka suszonych drożdży lub 25 g świeżych;

– półtora łyżeczki cukru;

– 2 jajka;

– 1 i 3/4 bezglutenowej mąki chlebowej (a w zdrowszej wersji:  szklanka białej mąki chlebowej oraz 3/4 szklanki naturalnych mąk bezglutenowych, np. amarantusowej, gryczanej, jaglanej, ryżowej itp.);

– szczypta soli;

– sezam bez   glutenu;

– 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła;

 

bulkaSkładniki na kotlety:

– 250 g drobiowego mięsa świeżo mielonego (lub wieprzowego, wołowego lub ryby) – uwaga na gotowe mięso mielone w paczce (tzw. na kotlety lub garmażeryjne), często zawiera gluten

– cebula, czosnek;

– zielona pietruszka;

– 1-2 jajka;

– do zagęszczenia bezglutenowa bułka tarta lub np. len mielony bez glutenu;

– sól, pieprz, inne ulubione przyprawy bez glutenu

 

habmburger (2)Wymieszałam wodę z mlekiem w proszku, drożdżami i cukrem. Odstawiłam na 10 minut. Przesiałam mąki ze szczyptą soli. Dodałam ją do miski z mlekiem, wbiłam jajko, dodałam masło. Wymieszałam mikserem i zostawiłam masę na godzinę, by urosła. Piekarnik nagrzałam na 200 stopni C. Mokrymi rękami uformowałam z miękkiego ciasta 6 dużych, płaskich bułek i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam sezamem.

 

habmburger (6)Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Gotowe! Urosły i przyrumieniły się (może lekko za mocno :)) i pachniały bajecznie. Nie rozkrajałam, dopóki nie ostygły.

Ale jak rozkroiłam – były mięciutkie, elastyczne, znakomite! To oczywiście zasługa mleka w proszku, którego generalnie unikam,  ale raz kiedyś nie zaszkodzi :).

 

habmburger (8)Znacznie wcześniej przygotowałam kotlety. Zeszkliłam na oliwie pokrojoną cebulkę z czosnkiem. Gdy ostygły, wymieszałam je z mięsem i przyprawami. Uformowałam płaskie kotlety i usmażyłam. Ciepłe kotlety włożyłam do rozkrojonych i posmarowanych masłem bułek (można dać ser, ale dzieci nie chciały) i wstawiłam na chwilę do piekarnika ustawionego na 200 stopni C. Po 5 minutach bezglutenowe prawdziwe hamburgery były na talerzach. Ozdobiłam je keczupem i rucolą (Antek wybrał opcję bez ozdabiania).

Danie zniknęło w mig. Pozostałe bułki zostawiłam przykryte bawełnianą ściereczką. Następnego dnia odgrzałam je chwile w piekarniku i potraktowałam jak śniadaniowe bułki.

Tak, po raz kolejny przepis Beaty okazał się znakomity. Jedną z wcześniej zaczerpniętych od niej receptur są drożdżówki-jagodzianki. Znakomite, zawsze się udają :).

 

 

KOMENTARZE (24)

Agnieszka 06/03/2021 11:26
Użyłam mąki chlebowej balwiten ,musiałam trochę dosypać bo wyszło za rzadkie ciasto .
Bezglutenowa Mama 06/03/2021 15:21
Najważniejsze, że sobie poradziłaś :) Brawo :)
Mariola 22/03/2018 16:05
A to nie wiedziałam że wszystkich po trochu. Następnym razem użyję tylko chlebowej
Bezglutenowa Mama 22/03/2018 21:09
Trzymam kciuki :)
Mariola 22/03/2018 08:04
Wzięłam 1szkl. Mąki chlebowej z Bezgluten, i 3/4szkl. Mąki ryżowej z Balviten. Co zrobiłam nie tak?
Bezglutenowa Mama 22/03/2018 08:19
Już wszystko jasne: miało być 3/4 szklanki MIESZANKI mąk, a nie jednej mąki jednorodnej. Ryżowa mąka jest specyficzna, wpływa na konsystencję ciasta, dlatego nie powinna dominować w nim.
Mariola 21/03/2018 16:14
Ja chyba jakaś tępa jestem, bo z tych proporcji to mi już drugi raz za rzadkie ciasto wyszło, i zamiast bułek mam placki hamburgerowe
Bezglutenowa Mama 21/03/2018 18:04
Spokojnie, buki to niełatwa sprawa :) Jakich konkretnie mąk użyłaś? Często mąki różnych producentów różnią, różni się nawet ta sama mąka tego samego producenta, np. w zależności od pory roku. Dlatego w przepisach bezglutenowych trzeba samodzielnie modyfikować ilość wody, zwłaszcza jeśli zmieniamy mąki.
j. 28/02/2016 18:44
Nie zamierzam używać mleka w proszku, dam zwykłe mleko. Ile płynów powinno być? 3/4 szkl., czy więcej?
Bezglutenowa Mama 28/02/2016 21:20
Płynu powinno być 3/4 szklanki, można użyć więc świeżego mleka, zamiast w proszku.
j. 05/03/2016 16:23
Dziękuję za odpowiedź. Robię na okrągło bułki z amarantusem wg Pani przepisu i uwielbiam je. Teraz spróbuję zrobić hamburgerowe :)
admin 06/03/2016 12:14
Są fajne, miękkie i puszyste :)
Iwona 26/02/2015 21:39
Nie mogę znaleźć tego przepisu na profilu pani Beaty.
Bezglutenowa Mama 26/02/2015 22:33
Też już nie znajdę tego przepisu.... Zapisałam go kilka tygodni temu i trudno byłoby mi go teraz odszukać na FB.
mama Ani 28/02/2015 19:33
Przepis jest znakomity, ja upiekłam pierwszy raz w życiu bułki wprawdzie tylko z białej mąki i wyszły HURA ! Wielkie dzięki!
Bezglutenowa Mama 08/03/2015 00:14
Bo generalnie przepis jest na białą, ale ja użyłam dodatkowo naturalnej; Cieszę się, że bułeczki się udały :)
Iwona 26/02/2015 21:34
Proszę podać link do oryginalnego przepisu. Chciałabym zobaczyć jeszcze inne propozycje bezglutenowego menu pani Beaty.
Bezglutenowa Mama 26/02/2015 22:35
Oryginał jest taki, że zamiast uzytej przeze mnie kombinacji mąk, Beata użyła 1,5 - 1 i 3/4 szklanki białej mąki uniwersalnej.
Lecytynka 26/02/2015 09:07
Mleko w proszku jakiekolwiek? Nie rozumiem tych proporcji mąk. Czy w sumie może być to 1 i 3/4 szklanki różnych mąk niekoniecznie białej?
Bezglutenowa Mama 26/02/2015 22:34
Tak - w sumie 1 i około 3/4 szklanki mąki. Większość - to biała, a reszta - pełnoziarnista. Lub można użyć tylko białej mąki, w ilości 1 szklanka i 3/4 szklanki.
Ania 25/02/2015 14:00
czym zastąpić mleko w proszku, by bułki były bezmleczne? da się?
Bezglutenowa Mama 26/02/2015 08:05
Tak, może być roślinne, kokosowe itp.
NaTatrzańskiej 25/02/2015 21:01
A może da się zastąpić mlekiem roślinnym?
Bezglutenowa Mama 26/02/2015 08:05
Doskonały pomysł. Może być też krowie mleko świeże - w wersji mlecznej.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się