Jeśli poszukujesz zdrowego, bezglutenowego pieczywa bez alergenów dla siebie lub dzieci, bezglutenowy chleb na zakwasie jest najlepszym wyborem. Aby go upiec, niezbędny jest domowy zakwas bezglutenowy na chleb. Sprawdź, jak łatwo i tanio go przygotować. Oto bezcenne rady Bezglutenowej mamy i garść najlepszych przepisów.
Do wyparzonego słoika wsyp wieczorem 100 g mąki, dodaj cytrynę, cukier i wodę. Wymieszaj wyparzoną łyżką, przykryj słoik ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu (np. pod kaloryferem). Rano ponownie wymieszaj składniki wyparzoną łyżką (drewnianą lub metalową), przykryj słoik odstaw. Wieczorem dokarm zakwas: dodaj 100 g mąki i 100 g wody. Wymieszaj wyparzoną, drewnianą łyżką i odstaw. Po 12 godzinach znów wymieszaj składniki. Kolejnego wieczoru dokarm zakwas: 100 g mąki i 100 g wody, wymieszaj wyparzoną, drewnianą łyżką. Rano wymieszaj składniki, a wieczorem ponownie dokarm zakwas i wymieszaj. Odczekaj jeszcze 10-12 godzin. Bezglutenowy zakwas na chleb powinien być gotowy do użycia: wyrośnięty, pełen pęcherzyków powietrza.
Jeśli już przygotujesz ciasto na swój pierwszy chleb na zakwasie, koniecznie odłóż do słoiczka 3-4 łyżki gęstego ciasta, zakręć i schowaj do lodówki. Przetrwa tam nawet 3-4 tygodnie lub po prostu do kolejnego wypieku na drugi dzień. Przed pieczeniem kolejnego chleba wyjmij zakwas z lodówki parę godzin wcześniej i odkręć słoik. Powinien lekko gazować i pachnieć lekko kwaskowato.
Oto przepisy na bezglutenowy chleb na zakwasie z ciastem z poprzedniego chleba:
Zakwas to środek do spulchniania i zakwaszania ciasta, wynaleziony w starożytnym Egipcie. Jest to mieszanina mąki z wodą podlegająca fermentacji w odpowiedniej temperaturze. Najważniejsze składniki zakwasu: dzikie drożdże, bakterie kwasu mlekowego, bakterie produkujące kwas octowy. Najlepsza do zakwasu jest bezglutenowa mąka: ryżowa (nadaje chlebowi delikatnego posmaku), gryczana (bardziej wyrazista), owsiana, amarantusowa, z quinoa. Sprawdzą się również mixy bezglutenowe do pieczywa (sprawdź, czy nie zawierają w składzie drożdży).