Blog

38

Bezglutenowy zakwas na chleb

13/02/2017

Bezglutenowy zakwas na chleb

13/02/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli poszukujesz zdrowego, bezglutenowego pieczywa bez alergenów dla siebie lub dzieci, bezglutenowy chleb na zakwasie jest najlepszym wyborem. Aby go upiec, niezbędny jest domowy zakwas bezglutenowy na chleb. Sprawdź, jak łatwo i tanio go przygotować. Oto bezcenne rady Bezglutenowej mamy i garść najlepszych przepisów.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + e-booki

Składniki na zakwas na chleb bezglutenowy

  • szklany, litrowy, wyparzony słoik
  • bawełniana ściereczka
  • w sumie 400 g bezglutenowej mąki (np. ryżowej, gryczanej, amarantusowej, z quinoa, itd.)
  • w sumie 400 g gazowanej wody (najlepiej Żywiec)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie zakwasu

Do wyparzonego słoika wsyp wieczorem 100 g mąki, dodaj cytrynę, cukier i wodę. Wymieszaj wyparzoną łyżką, przykryj słoik ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu (np. pod kaloryferem). Rano ponownie wymieszaj składniki wyparzoną łyżką (drewnianą lub metalową), przykryj słoik odstaw. Wieczorem dokarm zakwas: dodaj 100 g mąki i 100 g wody. Wymieszaj wyparzoną, drewnianą łyżką i odstaw. Po 12 godzinach znów wymieszaj składniki. Kolejnego wieczoru dokarm zakwas: 100 g mąki i 100 g wody, wymieszaj wyparzoną, drewnianą łyżką. Rano wymieszaj składniki, a wieczorem ponownie dokarm zakwas i wymieszaj. Odczekaj jeszcze 10-12 godzin. Bezglutenowy zakwas na chleb powinien być gotowy do użycia: wyrośnięty, pełen pęcherzyków powietrza.

Przepisy na bezglutenowy chleb na zakwasie

Jeśli już przygotujesz ciasto na swój pierwszy chleb na zakwasie, koniecznie odłóż do słoiczka 3-4 łyżki gęstego ciasta, zakręć i schowaj do lodówki. Przetrwa tam nawet 3-4 tygodnie lub po prostu do kolejnego wypieku na drugi dzień. Przed pieczeniem kolejnego chleba wyjmij zakwas z lodówki parę godzin wcześniej i odkręć słoik. Powinien lekko gazować i pachnieć lekko kwaskowato.

 

Oto przepisy na bezglutenowy chleb na zakwasie z ciastem z poprzedniego chleba:

Cenne wskazówki

  • Gdy mimo upływu 3-4 dni zakwas nie rośnie, nie staje się porowaty i pachnący – dodaj do niego jeszcze jedną łyżeczkę soku z cytryny i troszeczkę cukru (np. 1/4 łyżeczki). Wymieszaj, przykryj słoik i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Gdy zakwas zaczyna pleśnieć, wyrzuć go, wyparz słoik i przygotuj nową porcję. Pamiętaj, by mieszać zakwas 2 razy dziennie, a dokarmiać go raz dziennie. Zawsze używaj świeżo wyparzonej, drewnianej łyżki.
  • Gdy użyjesz zakwasu do upieczenia pierwszego chleba, na wszelki wypadek zostaw trochę w zamkniętym słoiku w lodówce, jako starter. W razie potrzeby przez 1-2 dni dokarmisz go w ciepłym miejscu i znów użyjesz do upieczenia chleba.
  • Pachnący, domowy zakwas na chleb bezglutenowy to magia, ale warta nauki.
  • Nie poddawaj się: czasem udaje się dopiero trzeci, piąty lub dziewiąty bezglutenowy chleb na zakwasie. Potem jest coraz lepiej.
  • Nie daj się skusić na dodanie co ciasta suszonych lub świeżych drożdży. Owszem – nawet odrobina drożdży przyspieszy rośnięcie i doda chlebowi porowatości, ale… to już nie będzie ta zdrowy chleb.

Zakwas na chleb bezglutenowy – co to jest?

Zakwas to środek do spulchniania i zakwaszania ciasta, wynaleziony w starożytnym Egipcie. Jest to mieszanina mąki z wodą podlegająca fermentacji w odpowiedniej temperaturze. Najważniejsze składniki zakwasu: dzikie drożdże, bakterie kwasu mlekowego, bakterie produkujące kwas octowy. Najlepsza do zakwasu jest bezglutenowa mąka:  ryżowa (nadaje chlebowi delikatnego posmaku), gryczana (bardziej wyrazista), owsiana, amarantusowa, z quinoa. Sprawdzą się również mixy bezglutenowe do pieczywa (sprawdź, czy nie zawierają w składzie drożdży).

Dlaczego warto?

  • chleb na zakwasie jest szczególnie wskazany u osób z celiakią
  • reguluje pH treści pokarmowej i dzięki temu optymalizuje proces trawienia, wydalania, zapobiega zaparciom
  • hamuje rozwój niepożądanych bakterii chorobotwórczych
  • zwiększa odporność organizmu
  • neutralizuje związki rakotwórcze
  • zapobiega nowotworom jelita grubego
  • ogranicza działanie fitynianów, zwiększając dostępność biologiczną biopierwiastków (cynk, magnez, żelazo, wapń)

KOMENTARZE (38)

Urszula 31/12/2021 16:27
Dzień dobry, Skorzystałam z przepisu jakieś pół roku temu. Udało się za pierwszym razem. Zakwas do dziś się utrzymuje i raz w tygodniu mąż piecze chleb bezglutenowy na zakwasie. Świetna sprawa. Dziękujemy za inspirację.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 01/01/2022 14:21
Cześć la, bardzo się cieszę :) Dbaj o zakwas, a odwdzięczy się przez długie lata :)
Beata 19/11/2021 09:32
Cześć! Marto, a jak dokarmię zakwas ciastem na chleb, to nie trzeba dodawać wody? Z przepisu wynika, że tylko ciasto mam dodać.
Natalia 31/08/2021 20:06
Witam, Chciałabym od Pani odkupić gotowy zakwas bezglutenowy. Czy byłaby taka możliwość?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 10/09/2021 20:52
Cześć Natalio, sprzedać nie sprzedam, ale mogę dać :) Jak go odbierzesz? :)
Malgorzata 13/05/2021 12:08
Witam czy moge zrobic zakwas poprostu z maki ktorej mam w domu ? Ryzowa I jaglana? A jesli tak to jakie proporcje?
Aga 26/07/2020 14:03
dziękuję, lepiej się czuję na pieczywie na zakwasie( przepis Twój, Beglutenowa Mamo:), tym bardziej ze z testu na nietolerancję wyszła mi nietolerancja na drożdże, kukurydza i ryż, zwłaszcza nietolerancję na kukurydze i drożdże przeczuwałam wcześniej- za dużo było tych składników w moim bezglutenowym jadłospisie. Jeszcze raz dziękuję i... mam nadzieję, że nie będę musiała okazać się za chwile bezglutenowa mama dla bezglutenowych dzieci - mam dwójkę: 8- i 10- letnie skarby. Bo ta dieta to „ drogi biznes” , niestety
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 29/07/2020 08:51
Agnieszko, trzymam kciuki za kolejne udane wypieki . Dobrze, że znasz swoich "wrogów" i wiesz, czego unikać w diecie. Pozdrawiam słonecznie
Aga 21/07/2020 15:41
Mój zakwas i chlebek na nim się udał za pierwszym razem ( nie trzecim czy dziewiątym:), choć zakwas jakoś szczególnie nie rósł i zaczynał wydzielać alkoholowy zapach w ostatnich dniach- robiłam w proporcji mniej więcej pół na pół z mąka jaglana i ryżową. dziękuję za przepis ...:) I jeszcze jedno: od 10 lat nam celiakię: nie kupuje żadnych mixów, a już na pewno nie marek zachodnich. Chetnie za to nabywam czasem produkty nasze np.wlasnie z firmy produkującej od początku lat 80-tych czyli Celiko. Mąkę ryżowa, gryczana i jaglana itp. zamawiam na bezgluten. pl pozdrawiam.
Bezglutenowa Mama 22/07/2020 11:25
Agnieszko, bardzo się cieszę, że sama pieczesz chleby i korzystasz z jednorodnych mąk. Zakwasem się nie przejmuj - za każdym razem będziesz z niego coraz bardziej zadowolona :) Ja robię tak: używam zakwas, potem dodaje do niego 100 g wody i 100 g maki, mieszam, zakręcam słoik i wstawiamdo lodówki. Po paru dniach lub nawet na drugi dzień, gdy znów piekę chleb, wyjmuję zakwas, dodaję do ciasta, dokarmiam słoik i tak w nieskończoność :)
Aga 21/07/2020 15:28
Mój się udał za pierwszej razem ( nie trzecim czy dziewiątym:), choć zakwas jakoś szczególnie nie rósł i zaczynał wydzielać alkoholowy zapach w ostatnich dniach- robiłam w proporcji mniej więcej pół na pół z mąka jaglana i ryżową. dziękuję za przepis ...:)
Justyna 08/04/2020 00:24
A w ciągu dnia gdzie ma zakwas stać jeśli wyłączone są grzejniki?
Bezglutenowa Mama 08/04/2020 14:32
Justyno, najlepiej w słonecznym miejscu albo po prostu w pokojowej temperaturze. No, chyba że masz bardzo chłodne mieszkanie, to wtedy chyba musisz poczekać dolata i wystawiać zakwas w dzień na balkon:)
Dorota 24/03/2020 19:29
Czy można zamiast cytryny użyć kwasku cytrynowego do tego zakwasu? I czy obejdzie się bez gazowanej wody?
Jurek 21/03/2020 00:05
Mam już zakwas z mąki kukurydzianej, gdyż takiej mam najwięcej, jakiego przepisu użyć do upieczenia chleba bezglutenowego ? Czy można zmodyfikować ten przepis na chleb z mąki ryżowej ?
Bożena 18/07/2018 13:20
Od dwóch miesięcy jestem bg. Jesienią mam mieć dalsze badania u alergolog a. Wiele lat znosiłam dolegliwości trawienne i dysfunkcje skórne. A teraz jest mi dobrze bez glutenu. Pani strona bardzo mi pomaga bo muszę nauczyć się inaczej organizować gotowanie, robienie zakupów itp. Pozdrawiam Panią serdecznie.
Ela 11/04/2018 21:52
Bezglutenowa mamo !help me! Czy możliwe aby zakwas się zepsuł? Tak wyszło ze go nie dokarmiłam i nq wierzchu zebrało soe coś ciemnego. Pachnie a rqczej śmierdzi inaczej niż zwykle. Próbować dokrmic ? Po czym poznać ze zakwas na 100%się zapsul ?
Bezglutenowa Mama 12/04/2018 07:57
Elu, jeśli zapach jest nieprzyjemny, to wyrzuć zakwas i zrób nowy....
Daniel 28/01/2018 12:22
Najlepiej Żywiec? To syf największy ale najdroższy... Dla snobów I nieukow
Bezglutenowa Mama 29/01/2018 08:58
Nie wiem, czy ten produkt można określić słowem, którego używasz, ale ta woda jest najbardziej gazowana, dlatego świetnie sprawdza się w bezglutenowych wypiekach.
ela 07/12/2017 18:34
A widzę we wskazówkach, dokarmić 1-2 dni ,ale po ile mąki dodać? chyba po 200g? bo 100 może być mało. Niewiele mi go zostało. Przed dodaniem mąki na jak długo go wyciagnąć z lodówki ?:)
ela 07/12/2017 18:30
tak trzymam, mam też odłożone troszkę ciasta. Jak teraz reanimować zakwas przed kolejnym pieczeniem. Szukam tu jakichś wskazówek. Może coś znajdę ;)
ela 07/12/2017 10:12
Po cięzkich bojach zakwas wyszedł a więc i chleb upiekłam. Niestety po upieczeniu musiałam wyjechac na weekend więc od piatku do niedzieli leżał na kratce. Skórka się zeschła że zabić można było tym chlebem ale w środku super! Mam nadzieję ze zakwas nie umrze i po do karmieniu ruszy i pozwoli upiec kolejny chlebek!
Bezglutenowa Mama 07/12/2017 12:32
Elu, gratulacje! Zakwas na pewno ruszy - trzymasz go teraz w lodówce?
Joanna 02/12/2017 17:46
Czym zastąpić cytrynę?Syn jest na bardzo rygorystycznej diecie..
Bezglutenowa Mama 03/12/2017 06:01
Sokiem z kiszonych ogórków, wiem od czytelników, że sprawdza się znakomicie. Powodzenia!
Bezglutenowa Mama 30/11/2017 08:03
Witaj Elu, trzymam kciuki za zakwas :). Oto przepis na fajny i zdrowy chleb z mąk jednorodnych: https://bezglutenowamama.pl/twoj-pierwszy-chleb-bezglutenowy-na-zakwasie/ Trzymam kciuki za udany wypiek i czekam na relację :)
ela 29/11/2017 12:40
Witam, dziś dokarmię zakwas po raz trzeci.Wczoraj wieczorem zebrało mi się trochę wody na wierzchu i usiadł po porannym przemieszaniu. Dodałam więc trochę cukru ale zapomniałam o cytrynie :( może Pani polecić który chleb upiec na tym zakwasie? Widzę, że raczej używa Pani mieszanek? da się tego uniknąć? ponieważ mam dość spory zapas róznego rodzaju mąk BG. Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 22/11/2017 14:57
Witaj Joanno, do jakich mąk masz dostęp? Sprawdzi się m. in. Mix for Bread Balviten: https://bezglutenowamama.pl/nowy-mix-do-bezglutenowych-wypiekow/
Ela 22/11/2017 14:14
Aha teraz doczytałam ze palona. Nie mielilam kaszy tylko gotowa mąkę użyłam, byla raczej biała
Ela 22/11/2017 13:24
Użyłam białej. A ma być pełnoziarnista? Właśnie przedwczoraj nastawilam z owsianej ale nie wiedziałam że ma być więcej wody i sobie wysechl Od przyszłego tyg nastawiam na nowo
Bezglutenowa Mama 22/11/2017 14:55
Jestem pod wrażeniem Twojej determinacji. Tak trzymaj, czekam na efekty. Powodzenia!
ela 21/11/2017 16:39
Bezglutenowa Mama, ja zmarnowałam już kilogram mąki gryczanej na próby z samą wodą i mąka i nie wychodzi, ale życze powodzenia, może po prostu ja jestem jakaś lewa. Cieszę się że tu wpadłam i znazłam ten przepis. Dodatek cukru jakoś bardziej do mnie przemawia, może drożdże z mojej mąki są bardzo głodomorro i potrzebują pożywki :) mam nadzieję że mi wyjdzie bo mam porozstawiane słoiki z zakwasem na różnym etapie, a mój mąż juz nie może na to patrzeć ;) Ania myślę, że taka odrobina cytryny straci się w chlebie! ja też karmię i czasem piję taką herbatę z cytryną że aż mnie wykręca,no chyba że dzidzia dostaje wysypki to lepiej nie :)
Bezglutenowa Mama 22/11/2017 08:12
Elu, czy użyłaś białej mąki gryczanej czy palonej? Może spróbuj zrobić zakwas z innych mąk, np. z ryżowej, jaglanej czy amarantusowej? Można też zrobić zakwas z maki owsianej, jest świetny, ale trzeba użyć proporcji:1 część maki, 2 części wody. Trzymam kciuki i czekam na efekty :)
Ania 21/07/2017 09:15
Czy udał się zakwas bez cytryny? Pytam, bo muszę pierwszy raz w życiu zrobić taki zakwas, ze względu na dietę mamy karmiącej (córka ma 6,5miesiąca). Cytrusy nie są wskazane, więc to dla mnie bardzo ważna informacja :)
Bezglutenowa Mama 21/07/2017 09:43
Aniu, użyj soku z kiszonych ogórków i będzie OK.
Kat 25/02/2017 18:14
Tak z ciekawosci,w jakim celu cytryna i cukier? Juz od dawna pieke na zakwasie jednak z mak z glutenem i jak robilam zakwas to byla tylko maka i woda absolutnie nic innego.Moj zakwas ma juz 3 lata. Niestety teraz z powodu nietolerancji synka musze szukac alternatyw. Swietnie byloby moc kontynuowac pieczenie chlebka na zakwasie,takim bezglutenowym ;)
Bezglutenowa Mama 26/02/2017 17:42
Od zawsze tak robię zakwas, ale dziś zrobię eksperyment: nastawię zakwas bezglutenowy z samej mąki i wody. Jestem ciekawa efektu.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się