Bezglutenowy sernik szefa kuchni powstał w Oberży Pod Dzwonkiem w Poznaniu. Rafał poczęstował mnie swoim wypiekiem podczas bezglutenowych warsztatów kulinarnych, które prowadziłam w restauracji. Był tak puszysty i delikatny, że od razu poprosiłam o przepis. Uwaga: do pracy nad tym sernikiem podejdźcie w dobrym nastroju i zarezerwujcie sobie trochę czasu na ucieranie składników. Ale zapewniam, że warto!
Wszystkie składniki na bezglutenowy sernik szefa kuchni ogrzej w temperaturze pokojowej – wyjmij z lodówki przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem. Piekarnik ustaw na 200 stopni C (góra-dół). Żółtka dokładnie oddziel od białek. Miękkie masło ucieraj kilka minut mikserem, aż nabierze puszystości. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i cierpliwie nadal ucieraj. Następnie dodaj starty ser, ekstrakt pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy, dodaj cukier puder. Mąkę przesiej na masę serową i delikatnie wymieszaj.
Formę o średnicy min. 26 cm posmaruj od środka masłem, spód wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę serową i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20minut, następnie obniż temperaturę do 140 i piecz jeszcze przez 50 minut. Sernik bardzo wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać, ale wróci do poziomu wyjściowego i wszelkie nierówności się zniwelują. Po skończeniu pieczenia zostaw na 40 minut lub dłużej w zamkniętym piekarniku.
Bezglutenowy sernik szefa kuchni możesz po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i podawać do kawy, na podwieczorek, na bezglutenowe walentynki i wszelkie inne okazje. Możesz również udekorować ciasto polewą czekoladową lub polewą karobową (zamiennik czekolady dla osób uczulonych na kakao). By przygotować polewę karobową, KLIKNIJ TUTAJ.
Przepisy na inne serniki bezglutenowe znajdziesz tutaj (kliknij w nazwę wypieku):
TRADYCYJNY SERNIK BEZGLUTENOWY
BEZGLUTENOWY SERNIK Z ZIEMNIAKAMI
BEZGLUTENOWY SERNIK NA CZEKOLADOWYCH CIASTECZKACH
BEZGLUTENOWY SERNIK Z GALARETKĄ