Blog

4

Bezglutenowy chleb razowy z … zielonym pieprzem

22/10/2014

Bezglutenowy chleb razowy z … zielonym pieprzem

22/10/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na ten chleb jest bajecznie prosty, wzbogacony zdrową i pożywną mąką z amarantusa (można go zastąpić inną zdrową mąką). A dodatek zielonego pieprzu, rozgryzanego niespodziewanie przy kolejnych kęsach…. No cóż, mnie oczarował momentalnie.

Mój dzisiejszy chleb, grubo posmarowany masłem, zasmakował także Zosi. Ja naprawdę przestanę mówić, że ona jest niejadkiem….

 

chleb z zielonym pieprzem skladSkładniki (*):

– 100 g bezglutenowej mąki z amarantusa (Amarello, Szarłat);

– 400 g bezglutenowej mieszanki ciasta razowego Schaer Brot Dunkel

– 35 g oleju roślinnego;

– 10 g cukru;

– łyżeczka soli;

– 1 i ½ saszetki suszonych drożdży (lub 38 g świeżych);

– 500-550 ml letniej wody;

– marynowany lub suszony zielony pieprz;

 

chleb z zielonym pieprzem (3)Wsypałam do miski obie mąki, suszone drożdże (gdy masz drożdże świeże, zerknij niżej), sól i cukier. Wymieszałam składniki. Do miski miksera wlałam wodę. Dodawałam partiami suche składniki, wyrabiałam mikserem – nie za długo, wystarczy około 5 minut.  Ciasto ma mieć konsystencję gęstego budyniu.

 

chleb z zielonym pieprzem (5)Wydało mi się zbyt gęste, więc dodałam jeszcze niemal całe dodatkowe 50 ml wody.  Na końcu wsypałam pieprz, wlałam olej i wymieszałam. Ciasto przełożyłam (nie przelałam) do blaszki wysmarowanej olejem i posypanej bezglutenowymi otrębami (lub bg bułką tartą). Pozostawiłam chleb do wyrośnięcia, przykryty wilgotną ściereczką- by podwoił objętość. Rósł około 30 minut, ale może to trwać nawet 40 minut (w zależności od temperatury otoczenia). Posmarowałam chleb rozkłóconym jajkiem i posypałam zielonym pieprzem.

 

chleb z zielonym pieprzem (9)Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 220 stopni. Piekłam około 40-45 minut – do suchego patyczka. Po około 30 minutach uchyliłam drzwiczki piekarnika i przykryłam foremkę folią – by wierzch chleba nie przyrumienił się zbytnio. Odczekałam 5 minut i wyjęłam z formy. Studziłam na metalowej kratce, kroiłam po ostygnięciu.

 

chleb z zielonym pieprzem (6)Bezglutenowy, razowy chleb z zielonym pieprzem urzekł mnie od pierwszego kęsa. Pewnie dlatego, że te zielone ziarenka uwielbiam w każdej potrawie….    Znakomita jest też sama struktura tego bochenka: jest lekko wilgotny, sprężysty, dobrze wyrośnięty, z wyczuwalnym aromatem amarantusa (jako jego codzienny zjadacz praktycznie już go nie wyczuwam…). Na kromkę grubo posmarowaną masłem skusiła się nawet nasza Zosia. I… poprosiła o dokładkę! Fakt, ona po prostu lubi węglowodany, ale ta nuta pieprzu… No no… Jako zjadacz rzeżuchy, soczewicy, soku zielonej pietruszki, brązowego ryżu czy tortu rybnego to bezglutenowym niejadkiem ona nie jest! A nasz Antek, tester bezglutenowego pieczywa? Chleb mu smakował, dopóki nie nagryzł pieprzu :).

 

chleb z zielonym pieprzem (1)Bezglutenowe dzieci naprawdę mogą polubić razowe pieczywo bez glutenu. Jeśli wasze pociechy dotąd omijały ciemny chleb szerokim łukiem, to zaproponujcie im ten wypiek. Może razem go przygotujecie? A zamiast zielonego pieprzu użyjecie innego dodatku, lubianego przez dzieci? Jak nie zielony pieprz, to może oliwki albo zioła prowansalskie? Suszone pomidory? Kapary?  A może kukurydza lub zielony groszek? Przecież bezglutenowe gotowanie może być kolorowe, prawda?

 

Gdy nie mam suchych drożdży, przygotowuję rozczyn ze świeżych. Około 38 g drożdży w temperaturze pokojowej kruszę do kubka, dodaję łyżeczkę cukru i łyżkę mąk. Mieszam i dolewam 1/5 szklanki letniej wody lub mleka. Czekam, aż rozczyn spieni się i spulchni. Gdy jest gotowy, wlewam go do wody, następnie dodaję suche składniki.

 

(*) Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Amarantus smacznie i zdrowo. Bezglutenowe przepisy kulinarne” autorstwa Grażyny Konińskiej i Waldemara Sadowskiego.

 

 

 

KOMENTARZE (4)

Monia 01/11/2014 17:18
Po raz kolejny piekę chleb wg tego przepisu. I kolejny raz modyfikuję :) Jedno się nie zmienia - zamiast pieprzu- czosnek :) Ciekawa jestem dzisiejszego wypieku :) Gdzie znajdę przepis na chlebek, którym się zajadałam na warsztatach w Lesznie?
Bezglutenowa Mama 01/11/2014 22:50
Czy pytasz o biały chleb, który był w sali kawowej? Jeśli byłaś zapisana na warsztaty e-mailem, to powinnaś dostać przepisy na skrzynkę e-mailową. Dostałaś?
Bezglutenowa Mama 23/10/2014 12:02
:) Zjada różnorodnie, ale po szczypcie. (no, chyba że są to węglowodany)... I najczęściej jest karmiona przeze mnie widelcem lub łyżeczką, zachęcana.... Ale pomijam to, bo przynajmniej zjada :) Antek z kolei zjada częściej samodzielnie, za to mniej rozmaicie :). Życzę Sebie nowych smaków :)
Anula80 23/10/2014 10:05
No właśnie, jak tak czytam, co Zosia zjada i porównam z menu mojego Seby, to jakim ona jest niejadkiem :) Zazdroszczę
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się