Bezglutenowy chleb bez mąki zdobywa coraz więcej fanów. Chwalą go celebryci, specjaliści od fit, a także zwolennicy zdrowego odżywiania. Sięgnęłam i ja po bezglutenowy chleb bez mąki – upiekłam go z gotowej mieszanki Mix 4 Ziaren marki Piotr i Paweł Plus. Mieszanka jest wyraźnie oznaczona jako produkt bezglutenowy, a więc odpowiednia w diecie dzieci i dorosłych z celiakią. Upiekłam i nie żałowałam… Ten chleb bezglutenowy bez mąki mogę polecić wszystkim, którzy lubią bajecznie proste, a jednocześnie ciekawe przepisy.

Składniki (keksówka znajduje się w zestawie)

  • opakowanie 250 g Mix 4 Ziaren 
    (koszt 4,99 zł za opakowanie 250 g)
  • 2 jajka
  • około 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu 
    bez śladowych ilości glutenu

Sposób przygotowania

To jeden z najprostszych chlebów bezglutenowych na świecie. Piekarnik nastaw na 170 stopni C. Rozmieszaj w misce jajka, wsyp 250 g (opakowanie) Mix-u 4 Ziaren, dopraw solą i pieprzem (dodałam 1/4 łyżeczki soli i 3 szczypty pieprzu). Wymieszaj łyżką. Masę na bezglutenowy chleb bez mąki przełóż do foremki, dołączonej do opakowania. Wygładź powierzchnię mokrą łyżką. Wstaw formę do piekarnika na około 50 minut. Gotowy chleb bezglutenowy bez mąki wyjmij z piekarnika i z formy. Zostaw do ostudzenia na metalowej kratce. Krój ostrym nożem. Przechowuj w lnianej ściereczce lub w lnianym chlebaku. Chleb bezglutenowy bez mąki smakuje świetnie z wszelkimi dodatkami: z samym masłem, z dżemem lub powidłami, z szynką i dobrym żółtym serem.  Mnie ten chleb bardzo zasmakował, na pewno będzie często gościł w mojej bezglutenowej kuchni.

Nie wyrzucaj foremki, dołączonej do zestawu Mix 4 Ziaren. W delikatesach Piotr i Paweł można dokupić zapas ziaren w foliowym woreczku i wykorzystać foremkę z poprzedniego wypieku. 

Dla kogo jest chleb bezglutenowy bez mąki?

Myli się ten, kto uważa, że chleb z samych ziaren zachwyci dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej. Co to, to nie :). Bądźmy szczerzy: bezglutenowy chleb bez mąki jest fantastyczny i bardzo zdrowy, ale raczej przypadnie do gustu tylko dorosłym z celiakią i na diecie bezglutenowej. Oczywiście nie odkrywam tutaj Ameryki. Tak samo jest w diecie konwencjonalnej, glutenowej: po prostu większość dzieci trudno zachęcić do jedzenia chleba z ziarnami lub z samych ziaren. Dzieci na diecie bezglutenowej nie są tu żadnym wyjątkiem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by świecić dobrym przykładem: im częściej my, dorośli z celiakią (lub bez niej), będziemy sięgać po zdrowy chleb z samych ziaren, tym bardziej zachęcimy nasze dzieci do próbowania nowych smaków. 

Zalety chleba bezglutenowego z ziaren

Dlaczego warto włączyć do diety chleb bezglutenowy z ziaren? Otóż natura nie wymyśliła nic wartościowszego, niż ziarna: nieprzetworzone, pełne witamin i mikroelementów, zdrowe. Idealne dla dzieci i dorosłych z celiakią. Chleb bezglutenowy z ziaren ma mniejszy indeks glikemiczny i dużo błonnika. Jest idealny dla diabetyka z celiakią. Syci na dłużej, niż chleb z mąki. Co ważne, nie zawiera spulchniaczy i konserwantów. Samo zdrowie! W składzie mieszanki Mix 4 Ziaren znajdują się: siemię lniane prażone, ziarna słonecznika i sezamu łuskane i prażone, prażone pestki dyni.

A tak w ogóle jak Wam się podoba nowa marka własna Piotr i Paweł Plus? Uwaga: nie wszystkie produkty marki własnej Piotr i Paweł Plus są bezglutenowe, ale znajdziemy tam zarówno makarony, ciasteczka, oleje, wafle i pieczywo bezglutenowe

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!