Blog

18

Bezglutenowe rogale marcińskie

07/11/2014

Bezglutenowe rogale marcińskie

07/11/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ha, celiacy nie gęsi i też  bezglutenowe rogale świętomarcińskie mają! Wypiekane tradycyjnie w Poznaniu i Wielkopolsce w okolicy 11 listopada, a więc z okazji imienin Marcina, raczą podniebienie dzieci i dorosłych. Drożdżowe rogale, wypełnione białym makiem (lub czarnym), orzechami, daktylami, rodzynkami, śmietaną, cukrem pudrem….. Oto mój bezglutenowy przepis ORAZ FILM O WYPIEKU POZNAŃSKICH ROGALI BEZGLUTENOWYCH Z BIAŁYM MAKIEM – KLIKNIJ. Bezglutenowe rogale marcińskie można kupić w specjalistycznych cukierniach, od 2021 r. są dostępne stacjonarnie i internetowo w piekarni Putka Bez Glutenu KLIK, ale najlepsze i tak są te domowe 😁

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki na 16 bezglutenowych rogali świętomarcińskich

  • 2 szklanki (280 g) bezglutenowej mąki do wypieków drożdżowych – miks B
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 8 g bezglutenowych drożdży suszonych lub 25 g świeżych
  • 2 jajka
  • około 100-130 ml mleka
  • opcjonalnie 1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub śmietany  
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru z wanilią

Składniki na nadzienie do bezglutenowych rogali marcińskich

  • 50 g  białego (lub zwykłego) maku bez glutenu –  zaparzonego mlekiem
  • 50 g orzechów włoskich (ewentualnie laskowych) zaparzonych mlekiem
  • 50 g migdałów bez skórki zaparzonych mlekiem
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
    lub 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (można pominąć)
  • kilka kropli aromatu migdałowego bez glutenu
  • pół szklanki rodzynek bez glutenu
  • garść suszonych daktyli lub suszonych fig – bez glutenu
  • łyżka skórki pomarańczowej lub cytrynowej

Lukier:

  • białko ze sparzonego jajka
  • szklanka cukru pudru
  • garść orzechów laskowych lub włoskich do posypki

Zobacz na filmie, jak upiec bezglutenowe rogale marcińskie

Jak przygotować bezglutenowe rogale marcińskie?

  • podgrzej mleko, by było letnie
  • świeże drożdże w temperaturze pokojowej wymieszaj z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodaj kilka łyżek letniego mleka. Przykryj spodkiem. Odstaw na kilka minut, by powstał rozczyn
  • jajka utrzyj z cukrem na kogel-mogel
  • do masy jajecznej dodaj pozostałą część letniego mleka, śmietanę, masło, bezglutenowy cukier waniliowy i spulchniony rozczyn oraz mąkę
  • Wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez 5 minut
  • ma powstać gęsta, ale elastyczna masa. Posyp ją mąką, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. W tym czasie przygotuj masę makową do bezglutenowych rogali marcińskich
  • mak zagotuj w mleku, odsącz i zmiel. Orzechy i obrane migdały, rodzynki i daktyle zalej wrzącym mlekiem, zostaw na kwadrans
  • odcedź bakalie i zblenduj je, dodaj cukier puder i śmietanę, cukier z wanilia. Wyrób łyżką na gładką masę
  • odstaw do ostygnięcia
  • piekarnik nastaw na 200 stopni C
  • wyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na dwie części. Jedną część zostaw w misce, ją przykryj bawełnianą ściereczkę
  • drugą część ciasta rozwałkuj na stolnicy i nadaj jej kształt koła
  • nożem podziel koło na osiem trójkątów. Na każdy trójkąt (na szerszą część) nałóż łyżeczkę nadzienia i zawiń w stronę węższej części
  • końcówki zagnij, by powstał kształt rogalika
  • uformowane rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • posmaruj je rozkłóconym białkiem
  • wszystkie czynności powtórz z drugą częścią ciasta
  • poznańskie rogale bezglutenowe z białym makiem piecz na złoty kolor około 25 min 
  • gdy bezglutenowe rogale świętomarcińskie ostygną, sparzone białko zmiksuj z cukrem pudrem
  •  białą słodką masą udekoruj rogale, posyp je posiekanymi orzechami
  • marcińskie rogale bezglutenowe można mrozić

Nowość od 2021 r.- bezglutenowe rogale marcińskie od Putki

Wielkopolska tradycja jedzenia bezglutenowych rogali marcińskich

Gdy upiekłam te rogale po raz pierwszy, Zosia i Antek byli zachwyceni. Podobało im się, że są malutkie i chrupiące. Oczywiście tradycyjne rogale marcińskie są duuuże, ale my, osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej, nie musimy trzymać się tradycji. Przecież chodzi o to, by dzieciom i dorosłym z celiakią sprawić radość i poczuć smak rogali z białym makiem, prawda? Do tradycyjnej receptury brakuje im i tego, że powinny być wypieczone z ciasta półfrancuskiego. Ale na taki eksperyment w wersji bezglutenowej nie miałam tym razem czasu. Może spróbuję za rok :). A już teraz zachęcam do obejrzenia filmu: ZOBACZ, JAK UPIEC BEZGLUTENOWE ROGALE NA ŚWIĘTEGO MARCINA.

Przyznam jeszcze, że wbrew pozorom te rogale nie są bardzo pracochłonne. Tym bardziej, że nadzienie można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce (albo jeszcze wcześniej i wstawić w pudełeczku do zamrażarki). Można tez użyć gotową, bezglutenową masę z puszki. W zamian otrzymujemy bezglutenową przekąskę, bez chemii, najlepszą dla dzieci: znamy jej skład, a przygotowujemy ją z matczynym  sercem.

KOMENTARZE (18)

Moni 11/11/2020 20:20
Witam. Czy te rogale są jeszcze dobre następnego dnia? Do tej pory wszystkie moje bezglutenowe wypieki nadawały się następnego dnia do kosza :,( a chcę coś zrobić dzieciakom do śniadanìówek...
Bezglutenowa Mama 11/11/2020 20:34
Są dobre, zawsze możesz takiego rogala rano skropić wodą, odpiec okolo 5-7 minut w 150 stopniach C. Twoje wypieki będą na drugi dzień dobre, jeśli zadbasz o właściwą konsystencje ciasta na bułki czy drożdżówki - nie kieruj sie ściśle porcją wody w przepisie, zazwyczaj trzeba jej dodać 20-50 ml więcej - tak aby uzyskać elastyczną konsystencję. Zerknij tutaj: https://bezglutenowamama.pl/dlaczego-tak-trudno-upiec-bezglutenowe-bulki/
Joanna 04/11/2020 22:07
Czym można zastąpić orzechy i migdały?
Bezglutenowa Mama 05/11/2020 09:13
Po prostu ich nie dodawaj :) Możesz dać trochę więcej suszonych owoców i będzie dobrze :) Nadzienie możesz indywidualnie skomponować, nie musisz trzymać się ściśle przepisu - ważne, by miało odpowiednią gęstość, by dało się je nakładać :) Powodzenia :)
Iza 13/11/2019 16:44
Świetny przepis. Zrobiłam i wyszły za pierwszym razem. Podobnie jak w przypadku przepisu na pyzy, mnie pomaga nagranie wideo, gdzie widzę jakiej konsystencji jest ciasto. Wyszły pyszne, co prawda z marmolada ale takie właśnie lubimy. Nawet moje glutenowe chłopaki wcinaly aż im się uszy trzęsły
Bezglutenowa Mama 20/11/2019 11:06
Super, bardzo się cieszę :)
Paulina 03/11/2017 08:02
Gdzie kupię biały mak bezglutenowy ?:)
Angelika 09/11/2016 15:15
Ile wychodzi z porcji :)
admin 10/11/2016 23:30
Około 20-25 małych rogalików;
Lena 08/11/2016 05:03
a jakiej firmy mak Pani poleca, ja poczatkująca to jeszcze się uczę
Ida 09/11/2014 18:22
Zrobiłam te rogale :) Cóż,ciasto strasznie się lepiło, mimo że podsypałam sporo mąki. W końcu, zdespreowana, ulepiłam moje pierwzse bezglutenowe drożdzówki :) Właśnie zajadam, smaczne, co prawda nie takie jak "glutenowe" ale taka drożdzówa to i tak od pół roku moje marzenie :D Dziękuję :)
Bezglutenowa Mama 27/01/2015 20:42
Ido, n astępnym razem daj trochę mniej mleka.
Anula80 09/11/2014 07:00
Gdybym wczoraj nie upiekła sernika, to bym podjęła wyzwanie. Ale kto wie, jak szybko zjemy, to może spróbuję :) U mnie też by było z Mix B, Jizerki nie posiadam. Pytanie z innej beczki, czy sernik można mrozić?
Kasia bezglutenowa 09/11/2014 18:14
pewnie,ja często mroziłam,kiedy go jeszcze jadłam -bo teraz tylko bazglutenu i nabiału.trudno o sładniki na taki sernik.A ten Twój należy świeży zamrozic i jak ostygnie,kiedyś czytałam w gazecie.;;)))
uniaczek 08/11/2014 13:44
No i tu nogi mi się ugięły z wrażenia i nie mogę wyjść z podziwu. Moje rogale zawsze były małe, ale nigdy też nie nadziewałam je takimi pysznościami. Średnio mi się też ciasto udawało... Tak jak Monia pytam czy z schera podjąć próbę? Ale jestem szczęściarą, bo razem z Jankiem jedziemy na warsztaty do Poznania i spróbujemy tego specjału !!!! Marto jestem pełna uznania dla Twojej kuchni !
Bezglutenowa Mama 08/11/2014 16:21
Te rogale wyjdą też znakomicie na Jizerce, a także na Mixie B Schaera. Na Mixie C nie polecam - on jest do słodkich ciast, a nie do drożdżowych. Czekam z niecierpliwością na spotkanie - i własnie zajadam ostatniego rogala marcińskiego. Upieczony w czwartek wieczorem, dziś, w sobotę, nadal jest miękki i pyszny.
Monia 07/11/2014 21:21
Czy może być miks do ciast schaera?
Bezglutenowa Mama 08/11/2014 16:18
Nie, lepiej Mix B.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się