Blog

Bezglutenowe pyzy ziemniaczane z mięsem

21/10/2016

Bezglutenowe pyzy ziemniaczane z mięsem

21/10/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe pyzy ziemniaczane z mięsem lub bez dodatków. Ten prosty przepis obiadowy znają niemal wszystkie doświadczone gospodynie w wieku naszych mam. Bo cóż to za filozofia: trochę gotowanego mięsa, cebula, ziemniaki i mąka ziemniaczana?  Taki obiad jest pożywny, sycący, tani i szybki w przygotowaniu. A teraz ciekawostka: wiecie, że przez wiele lat w żadnym sklepie w Polsce nie były dostępne bezglutenowe pyzy ziemniaczane z mięsem. Można było je tylko samemu przygotować od podstaw. Ale od jesieni 2018 r. firma Jawo wprowadziła do wielu sieci handlowych gotowe, bezglutenowe i mrożone pyzy ziemniaczane czy kluski KLIK.

Składniki na pyzy

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z wczoraj);
  • 125 g mąki ziemniaczanej bez śladowych ilości glutenu (np. z Biedronki czy Lidla);

Składniki na farsz

  • miseczka ugotowanego mięsa drobiowego (kurczak, indyk);
  • posiekana cebula;
  • zgnieciony 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie);
  • kilka łyżek oliwy lub masła;
  • kilka gałązek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie);
  • sól, pieprz;
  • opcjonalnie przyprawy bez śladowych ilości glutenu (Dary Natury): kurkuma, tymianek, majeranek, szczypta pieprzy Cayenne;

Składniki do okraszenia

  • posiekana drobno cebula;
  • kilka łyżek oleju lub dozwolonego tłuszczu (np. masła);

Sposób przygotowania

Obrane, ugotowane ziemniaki ostudziłam i ugniotłam praską na jednolita masę. Podzieliłam ją na 4 równe części. Jedną część wyjęłam, dodając w to miejsce mąkę. Dodałam sól i wyrobiłam dłońmi.

Mięso zblendowałam. Cebulę z czosnkiem i pietruszką zeszkliłam na oliwie, dodając przyprawy.  Połączyłam z mięsem. Doprawiłam do smaku pieprzem  i solą. Z gładkiego ciasta odrywałam porcję i formowałam kulkę, wgniatając do środka łyżeczkę farszu. Zaklejałam i odkładałam na talerz. By łatwiej formować pyzy, dłonie raz po raz posypywałam mąką ziemniaczaną.

Na patelni zeszkliłam cebulę do okraszenia pyz. Zagotowałam w garnku wodę z solą. Do wrzątku wrzucałam po parę sztuk pyz i gotowałam parę minut –  do wypłynięcia. Podawałam bezglutenowe pyzy ziemniaczane suto okraszone pachnącą cebulą z masłem.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się