Blog

1

Bezglutenowe pierogi okraszone boczkiem

08/07/2016

Bezglutenowe pierogi okraszone boczkiem

08/07/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na naszej bezglutenowej kolonii we Wieleniu przygotowałyśmy z Grażynką około 150 pierogów z mięsem. Dużych, z najlepszej bezglutenowej mąki pierogowej, pełnych farszu. I okraszonych wędzonym, bezglutenowym boczkiem sałatkowym.  Te bezglutenowe pierogi wyruszyły nawet w szalony rejs po Jeziorze Wieleńskim. 

 

pierogi z boczkiem (3)Składniki na około 30 dużych pierogów:

  • 300 g bezglutenowej mąki na pierogi (tutaj:  NutriFree Mix per Pasta Fresca);
  • 3 jaja (lub 4 sklepowe);
  • 10/20 g oliwy (oleju);
  • 45 g ciepłej wody;
  • szczypta soli;
  • bezglutenowa skrobia kukurydziana do podsypania stolnicy (kukurydziana, ziemniaczana);

z mojego aparatu (4)Składniki na farsz:

  • około 400 g mielonej surowej łopatki;
  • warzywa, np.: marchewka, pietruszka i seler, por, cebula i czosnek;
  • sól, pieprz, majeranek, kurkuma;
  • 3 łyżki masła klarowanego;
  • 50 g ugotowanej kaszy gryczanej DenverFood;

 

kolonia Wielen lipiec 2016 Bogdan (120)Do okraszenia pierogów:

 

 

4 lipca kolonia 2016 (6)Farsz jest bajecznie prosty do przygotowania. Mięso mielone z pokrojonymi wszystkimi warzywami Grażynka poddusiła w brytfannie na maśle klarowanym. Dodała ugotowaną kaszę gryczaną i zblendowała wszystko na jednolitą masę (lekko grudkowatą). Doprawiła do smaku. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody, by uzyskać właściwą konsystencję. Ulepiłam z farszu kilkanaście kulek wielkości malutkiego orzecha włoskiego.

 

4 lipca 2016 dodatkowe (2)Na suchej patelni podsmażyłam przez chwilę wędzony boczek, dodałam masło klarowane, posiekaną cebulę i czosnek. Dusiłam składniki przez kilka minut, aż się  lekko zrumieniły i rozniosły po kuchni boski zapach.

Mąkę przesiałam z solą, dodałam umyte jajka, oliwę i wodę. Wymieszałam składniki robotem, aż do powstania gęstego, elastycznego ciasta. Początkowo ciasto trochę się kleiło, ale w przykrytej misce odstawiłam je na kwadrans. Po tym czasie posypałam silikonową  stolnicę skrobią (nie wolno używać tej samej stolnicy DREWNIANEJ ani tego samego wałka DREWNIANEGO do lepienia pierogów glutenowych i bezglutenowych).

 

z mojego aparatu (11)Zagotowałam garnek wody z łyżką oleju i pół łyżeczki soli. Rozwałkowałam porcję ciasta (pozostałą część zostawiłam przykrytą w misce). Ciasto powinno mieć około 2-3 mm grubości. Jeśli wolicie pierogi z cienkiego ciasta, z większą ilością nadzienia, rozwałkujcie je bez obaw. Ciasto pierogowe z mąki Nutri Free Mix per Pasta Fresca jest tak doskonałe, że bez problemu poradzicie sobie z nadziewaniem cienkich krążków.

 

z mojego aparatu (14)Szklanką wycinałyśmy z Grażynką kółka, nakładałyśmy farsz i zlepiałyśmy brzegi. Porcjami gotowałam pierogi przez kilka minut we wrzątku – do wypłynięcia. Odkładałam je na talerz posmarowany olejem i skrapiałam lekko tłuszczem – by się nie posklejały. Gdy gotowych było 120 pierogów, wstawiłam je do wielkiego pieca w naszej kolonijnej kuchni i trzymałam około 15 minut w temperaturze 100 stopni C.

 

kolonia Wielen lipiec 2016 Bogdan (125)Bezglutenowe pierogi z mięsem serwowałyśmy dzieciom na obiad, nałożone na dużych półmiskach, okraszone porządną porcją boczku z cebulką.

Uwierzcie, że nasze bezglutenowe dzieci kolonijne były zachwycone! Pierogi rozeszły się w mig, a jeden półmisek powędrował z żeglarzami w rejs po Jeziorze Wieleńskim.

 

kolonia Wielen lipiec 2016 Bogdan (127)Od załogi dowiedziałam się, iż nikt nie rozpoznał, że to pierogi bezglutenowe. Smakowały, pachniały i dodały żeglarzom energii. W końcu były pełne wartościowego białka.

Aha, jeśli nie macie gromady dzieci do wykarmienia, serwujcie pierogi tuż po ugotowaniu. Można je również zamrozić lub przechować w lodówce do następnego dnia. I potem odsmażyć lub odgrzać.

 

PS Do przygotowania 120 dużych pierogów bezglutenowych z białej mąki zużyłam 4 porcje podanych wyżej składników. 30 gryczanych pierogów wegańskich (bez jaj) zostało przygotowanych według osobnego przepisu, z zaparzanej mąki gryczanej (przepis wkrótce).

 

ZOBACZ FILMIK, jak Bezglutenowa Mama lepie pierogi gluten-free

I zerknij do poradnika Jak ulepić pierwsze pierogi bezglutenowe na Wigilię i nie tylko

 

Zobacz, jak ulepić pierogi bezglutenowe

KOMENTARZE (1)

Marlena 21/02/2019 14:22
Smak farszu petarda! Idealnie ukryta kasza gryczana..doskonale łączy się z resztą smaków i nikt by się nie zorientował, że tam jest. Pysznie, sprytnie i jeszcze ten blender..bez kręcenia farszu przez maszynkę...super sprawa! Bardzo smaczne pierożki. Ja używam kaszy gryczanej niepalonej ma łagodniejszy smak..gdyby ktoś nie był przekonany...
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się