Pampuchy czy pyzy drożdżowe na parze? Mniejsza o nazwę, chodzi o smak…. Bezglutenowe pampuchy podaję domownikom dość często, bo łatwo je przygotować. Cieszą się też ogromnym powodzeniem na moich warsztatach bezglutenowych. Puszyste, doskonale wyrośnięte, z dodatkiem sosu owocowego na bazie kremówki… Lub po prostu polane zblendowanymi truskawkami albo naprędce przygotowanym sosem z dżemu i wody…. Zobaczcie sami, to sprawdzony pomysł na słodki, domowy podwieczorek. Możecie też przygotować bezglutenowe pyzy drożdżowe w wersji obiadowej, z sosem pieczeniowym. Przepis jest ten sam. Wystarczy kilka prostych składników i naczynie do gotowania na parze lub garnek, metalowe sitko i pokrywka. Koszt całego dania: około 6 zł.
Drożdże (w temperaturze pokojowej) rozpuść w letniej wodzie z cukrem (suszone dodaje się od razu do mąki, nie ma konieczności przygotowania rozczynu lub rozpuszczania ich w wodzie). Bezglutenowy mix wymieszaj w misce z solą, dodaj jajko (w temperaturze pokojowej) i rozpuszczone drożdże. Ciasto łatwo i krótko się wyrabia, więc wystarczy wymieszać składniki drewnianą łyżką lub ręką, ale można też użyć miksera. Ciasto na bezglutenowe pampuchy wyrabiaj około minuty, aż powstanie jednolita, napowietrzona i elastyczna masa. Na końcu dodaj olej i ponownie wymieszaj. Obsyp ciasto delikatnie mąką. Miskę przykryj ściereczką lub folią spożywczą i postaw w ciepłym miejscu na około 20 – 30 minut. Ma stać się porowate i podwoić objętość.
Naczynie lub sitko do parowania posmaruj olejem. Z wyrośniętego ciasta, natłuszczonymi rękoma, formuj kulki – mniejsze lub większe, według uznania. Układaj je na sitku w odstępach. Ta porcja ciasta wystarczy na przygotowanie 6 dużych lub 10 mniejszych bezglutenowych pampuchów lub pyz drożdżowych na parze. Bezglutenowe pampuchy przykryj pokrywką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 20-30 minut. Mają wyraźnie podwoić objętość. W tym czasie przygotuj sos owocowy.
To najszybszy i najprostszy na świecie sos do bezglutenowych pampuchów. Można go przygotować z dowolnych, dozwolonych owoców (świeżych lub mrożonych), z dodatkiem śmietany, śmietany roślinnej, mleka kokosowego lub po prostu bez żadnych dodatków. Owoce podgrzej w rondelku, by zmiękły i puściły sok. Dodaj śmietanę, cukier i zblenduj na gładki sos. Gotowe! Gdy nie masz pod ręką owoców, wymieszaj w rondelku 3-4 łyżki dżemu z 2-3 łyżkami wody i podgrzej. Efekt będzie ten sam.
Naczynie z wyrośniętymi bezglutenowymi pampuchami wstaw do garnka z niewielką ilością wody i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Aby sprawdzić, czy pyzy są dobrze uparowane, nakłuj jedną pyzę wykałaczką. Możesz też wyjąć pyzę na talerz, rozkroić ją na brzegu i sprawdzić, czy jest gotowa. Czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości pyz, garna i płomienia na gazówce. Bezglutenowe pampuchy podawaj gorące lub ciepłe, polane owocowym sosem.
Wyrabianie w Thermomixie: wszystkie składniki na bezglutenowe pampuchy – oprócz oleju – włóż do naczynia miksującego i wyrabiaj ciasto przez 2 minuty – interwał. Dodaj olej i wyrabiaj ciasto jeszcze przez minutę. Zostaw ciasto do wyrośnięcia. Formuj pyzy i układaj je w odstępach na obu piętrach naczynia do parowania (Varomy). Przykryj. Do naczynia miksującego wlej około 300 g wody. Zagotuj: około 5 minut, varoma, obr. 1. Wyrośnięte pyzy ustaw z naczyniem na pokrywie naczynia miksującego i rozpocznij gotowanie na parze: 7-8 minut/varoma/obr. 1/. W razie potrzeby zwiększ czas gotowania o 1-2 minuty.