Blog

3

Bezglutenowe muffinki daktylowe

17/07/2016

Bezglutenowe muffinki daktylowe

17/07/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Uwierzyłam na słowo, że te muffinki będą miękkie i puszyste, bajecznie owocowe w smaku i zdrowe w składzie. Skorzystałam z przepisu z „Kuchnia polska bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej – i jak zawsze się nie zawiodłam.

 

mufinki daktylowe skladSkładniki (na 8-10 muffinek o średnicy 5 cm) (*);

Lukier (opcjonalnie):

 

mufinki daktylowe (2)Daktyle zalałam wrzątkiem na 15 minut. Odcedziłam. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki włożyłam do miski i krótko zblendowałam robotem – do uzyskania gładkiej masy. Dodałam amarantus i delikatnie wymieszałam łyżką. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Papierowe foremki do muffinek napełniałam ciastem niemal do brzegów. Wstawiłam blachę do piekarnika na 20 minut – do suchego patyczka.

 

mufinki daktylowe (4)Wyjęłam blachę z piekarnika, a po paru minutach wyjęłam muffinki z foremek. Przestudziłam. Przygotowałam lukier i podzieliłam go na dwie części. Do jednej dodałam dżem porzeczkowy. Kilka muffinek udekorowałam białym lukrem, a kilka – porzeczkowym. Zostawiłam do zastygnięcia.

Tak jak zapowiadały autorki przepisu – bezglutenowe muffinki daktylowe były bardzo pulchne, mięciutkie i bardzo owocowe.

 

mufinki daktylowe (1)Mnie najbardziej zasmakowały muffinki z lukrem porzeczkowym – lekko kwaskowate, nie przesłodzone, mięciutkie. Z wyczuwalnym smakiem banana, z lekką słodyczy z daktyli.

Następnego dnia babeczki nadal były mięciutkie. Kilka powędrowało do zaprzyjaźnionego zakładu piekarniczo-cukierniczego – i przy kawie naprawdę zdobyły tam najwyższe noty.

 

(*) Przepis według książki „Kuchnia polska bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej, Wydawnictwo Bukowy Las 2014. Zmodyfikowałam go, dodając amarantus ekspandowany.

KOMENTARZE (3)

Basia 03/05/2020 22:58
Dzień dobry, czy mogę zamiast mąki gryczanej użyć ryżową albo kukurydzianą albo jakąś skrobię. Pozdrawiam Basia
Bezglutenowa Mama 04/05/2020 09:00
Basiu, jasne, najlepiej zmieszaj te trzy maki, które masz :)
Robert 27/08/2016 09:12
Witam Proszę mi powiedzieć jak wygląda sprawa z ewentualną zawartością glutenu w świeżych daktylach z Iranu z pestkami, sprzedawanych w około 600g opakowaniach? Pozdrawiam
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się